Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019

Παράταση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δύο χρόνια παράταση, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020, εξασφάλισε η Εθνική τράπεζα ώστε να προχωρήσει στην πώληση του 75% της θυγατρικής της, Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά από τρεις «αρραβώνες» (με το σχήμα CALAMOS-EXIN και στη συνέχεια με τις κινεζικές FOSUN κινεζική Gongbao) που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε (DGcom) έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας (ΕΤΕ) να προχωρήσει στην αποεπένδυση που προβλέπει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος του 2020 ωστόσο μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχει αποφασίσει με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό.


Αν δηλαδή θα πάει σε δημόσια προσφορά των μετοχών της ασφαλιστικής μέσω χρηματιστηρίου, διαδικασία που δεν διασφαλίζει εγγυημένο τίμημα ή αν θα επανεκκινήσει τον διαγωνισμό για την εύρεση αγοραστή.

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό αποεπένδυσης της Εθνικής τράπεζας σειρά έχει η πώληση των θυγατρικών σε Αίγυπτο και ΠΓΔΜ.

Ωστόσο και για την Εθνική τράπεζα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με στόχο να μειωθούν από τα 16 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά.

Ετσι η ΕΤΕ προχωρά στην πώληση του  πακέτου  SYMBOL που αφορά 13.000 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις περίπου 8.000 εμπορικών ακινήτων και κατοικιών και είναι συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 950 εκατ. ευρώ περίπου αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο».

Παράλληλα, η ΕΤΕ θα ετοιμάζει ένα ακόμα πακέτο, το EARTH II που θα περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια 1 δις ευρώ.  
Συντάκτης: Αρτεμις Σπηλιώτη
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: