Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019

Το έγγραφο του ΕΟΦ που «καίει» τον Μανιαδάκη

Ένα υπηρεσιακό σημείωμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ημερομηνία 24/9/2012 που αφορούσε στον καθορισμό των τιμών, είναι ένα ακόμη στοιχείο που «καίει» τον Νίκο Μανιαδάκη, καθώς επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο που είχε στο να επηρεάζει τις τιμές των φαρμάκων.
Ο Νίκος Μανιαδάκης εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής, καθώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η συνάντηση της ομάδας εργασίας του ΕΟΦ έγινε με τον ίδιο.



Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Νέα Σελίδα» που αποκαλύπτει το έγγραφο στην έντυπη έκδοσή της «οι γνωρίζοντες σκιαγραφούν τον Νίκο Μανιαδάκη ως διεθνή παίκτη με υψηλές διασυνδέσεις στα πιο ισχυρά συστήματα συμφερόντων στον χώρο της υγείας, ευφυή και εξαιρετικά ευέλικτο, ο οποίος όμως υποτίμησε, όπως φαίνεται, την κρίσιμη στιγμή τον κλασικό κανόνα που ισχύει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις: το timing».

Και αυτό γιατί όταν ξεκίνησαν οι διεθνείς έρευνες για την Novartis τον Ιούλιο του 2015 ο Νίκος Μανιαδάκης προσεγγίστηκε από τις αμερικανικές Αρχές, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων, αρνήθηκε όμως επικαλούμενος την «προσωπική» του άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα οδηγήσει πουθενά! Στη συνέχεια όταν στένεψε ο κλοιός, ζήτησε από μόνος του να ενταχθεί στο πρόγραμμα αλλά ήταν αργά για να τον δεχτούν οι ΗΠΑ κι έτσι μπήκε στο ελληνικό πρόγραμμα προσταυτευόμενων μαρτύρων.

Όσον αφορά τη δύναμη που είχε αποκτήσει στο χώρο του φαρμάκου, η εφημερίδα γράφει: «η δικτύωση του Νίκου Μανιαδάκη με την τρόικα ήταν τόσο ισχυρή που τα προγράμματα του μνημονίου για την υγεία συντάχθηκαν από τον ίδιο και τον τότε εκπρόσωπο της τρόικας στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, Ιταλό τεχνοκράτη Αλ. Γκαρόνε. Μια πρώτη εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν ο συμψηφισμός των χρεών που είχαν τα νοσοκομεία προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και οι συγχωνεύσεις κάποιων νοσοκομείων».    https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: