Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2019

"Πόλεμος" στην Ολομέλεια για τα F-16:Πυρ ομαδόν κατά Καμμένου -Όλοι οι διάλογοι

Έντονη αντιπαράθεση προκαλεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των F16 με την αντιπολίτευση να μιλά για αδιαφανή ρύθμιση και να ζητά την απόσυρσή της και συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Επιπλέον ένταση προκαλεί το γεγονός ότι την τροπολογία εισηγείται ο Πάνος Καμμένος εν μέσω κυβερνητικής κρίσης για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και του ενδεχομένου παραίτησής του. Η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.


Ο Πάνος Καμμένος επισήμανε την αναγκαιότητα της τροπολογίας και τόνισε ότι η κύρια σύμβαση με την Lockheed Martin είναι του 2000 και λήγει Απρίλη του 2019 έχοντας ανανεωθεί αρκετές φορές, από αρκετές κυβερνήσεις. «Τα χρωστάει στην Ελλάδα τα χρήματα αυτή η Lockheed Martin» τόνισε ο Π. Καμμένος επισημαίνοντας ότι χάρη στα χρήματα αυτά η ΕΑΒ «θα γίνει μία μεγάλη επισκευαστική βάση, θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας και της περιοχής».

Ο Π. Καμμένος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει δράκος» κι αναρωτήθηκε «τι να κάνουμε; να πούμε ότι δεν τα θέλουμε και να κλείσει κι η ΕΑΒ;» Ο Π. Καμμένος ζήτησε να μην αξιοποιείται η πολιτική συγκυρία και δέχτηκε να γίνει συζήτηση για την τροπολογία στην Επιτροπή Εξοπλισμών και στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας πριν την ονομαστική ψηφοφορία της Δευτέρας.

Ο Π. Καμμένος προειδοποίησε ότι εφόσον λήξει η σύμβαση η Lockheed Martin μπορεί να αποσύρει την προσφορά κι υπογράμμισε ότι η ΕΑΒ κινδυνεύει να «πεθάνει» και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, πρότεινε στην συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής να προσκληθεί η διοίκηση κι οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ, αλλά κι οι επιχειρηματίες της αμυντικής βιομηχανίας για εκφράσουν την άποψή τους για την τροπολογία.

«Να δω πόσοι θα πάνε στο Πάγιατ να ζητήσουν συγγνώμη»

Ο Π. Καμμένος άφησε κι υπονοούμενα για την στάση της ΝΔ και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Σε αντιπαράθεσή του με την εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε με νόημα «να δω πόσοι θα πάνε στο Πάγιατ να ζητήσουν συγγνώμη για την στάση τους» αναφερόμενος στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν κοιτά προς τα έδρανα του ΚΚΕ όταν το λέει αυτό, αλλά «από δεξιά κοιτάω».
ΝΔ: Ο Καμμένος φέρνει την τροπολογία λίγο πριν παραιτηθεί

«Γιατί φέρατε την τροπολογία μερικά 24ωρα πριν την θρυλούμενη έξοδό σας από την κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης καταγγέλλοντας ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθν. Άμυνας μετά το τέλος της συζήτησής του στην Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να μην συζητηθεί εκτενώς. Μάλιστα, ο Άδ. Γεωργιάδης ειρωνεύτηκε την δικαιολογία ότι η κατάθεση της τροπολογίας καθυστέρησε λόγω απουσίας του Π. Καμμένου στο εξωτερικό σχολιάζοντας ότι «επειδή ήσασταν στο πάρτι της κόρης του εμίρη του Ντουμπάι η Ελλάδα δεν μπορεί να μάθει για τα αντισταθμιστικά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας προκάλεσε κι αυτός τον Π. Καμμένο να ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής για το αν υπάρχει ή όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ θύμισε την απορριπτική στάση ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ κατά το παρελθόν για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Η παρέμβαση Μπακογιάννη:
Φίλης: Θετικό που είναι ο υπουργός είναι πρόθυμος να θεραπεύσει ένα λάθος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαιρέτησε την απόφαση του Π. Καμμένου να γίνει εκτενή συζήτηση της τροπολογίας στις Επιτροπές Εξοπλισμών και Εξωτερικών κι Άμυνας παρατηρώντας ότι είναι θετικό ότι ο Π. Καμμένος είναι «πρόθυμος να θεραπεύσει ένα λάθος» γιατί η τροπολογία δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας. Ο Ν. Φίλης αναγνώρισε ότι υπάρχουν «εύλογα ερωτήματα» για την σύμβαση ζητώντας αποσαφήνιση γιατί επιλέγεται η λύση της κύρωσης μέσω της Βουλής και ποίες είναι οι συνολικές οφειλές της Lockheed Martin από προϋπάρχουσες συμβάσεις που εκκαθαρίζονται με την τροπολογία.

Κικίλιας: Η κύρια σύμβαση που στηρίζει η τροπολογία είναι του 2000

"Υπουργό υπό προθεσμία λίγων ημερών" χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, λέγοντας ότι "Ο κ. Καμμένος που έχτισε την πολιτική του καριέρα κατακεραυνώνοντας πρώην πολιτικούς, αμαρτίες του ΥΠΕΘΑ εξοπλιστικών προγραμμάτων και αντισταθμιστικών ωφελημάτων, φέρνει σήμερα στη Βουλή τροπολογία που στηρίζεται σε σύμβαση του 2000, δηλαδή του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, με την οποία υπερασπίζεται την τροπολογία που φέρνει στη Βουλή για τα F-16.Η τροπολογία αυτή όμως δεν έχει να κάνει με την αμερικανική κυβέρνηση. Έχει να κάνει με τον προμηθευτή, τη Lockheed Martin και το ΥΠΕΘΑ.Η κύρια σύμβαση λοιπόν που στηρίζει την τροπολογία του, δεν είναι του κ. Σπηλιωτόπουλου του 2005, είναι του 2000. Και με αυτή προσπαθείτε 19 χρόνια μετά, όχι με ένα νέο LOA, με μια νέα συμφωνία, να περάσει αντισταθμιστικά στην ΕΑΒ που την έχουν διαλύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια!".

"Αποφασίζει λοιπόν τις τελευταίες μέρες της θητείας του, να φέρει αυτή την τροπολογία 230 εκ. ευρώ, ενώ μαζί με τον κ. Τσίπρα έλεγαν στο Κοινοβούλιο ότι σέβονται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο" ανέφερε χαρακτηριστικά. " Κύριε Υπουργέ, αν όντως φεύγετε σε λίγες μέρες, δεν έχετε την ηθική νομιμοποίηση να φέρνετε μια τέτοια τροπολογία από το 2000 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου για αντισταθμιστικά, σε ό,τι έχει να κάνει με υπεργολάβους που δεν ξέρουμε, για 230 εκ. που πληρώνει ο ελληνικός λαός", κατέληξε.
 Κώστας Παπαγιάννης  https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: