Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2019

Απο το GO BACK ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ στο...«Η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, γίνεται μέρος της λύσης στην Ευρώπη»

Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από εκείνη της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ


Στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών. Για Βόρεια Μακεδονία μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζοντας ότι από τη λύση δεν θα ωφεληθούν μόνο οι δύο χώρες, αλλά όλη η Ευρώπη
Θετικό μήνυμα από τη Μέρκελ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία
Αλ. Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε τις απαράγραπτες εκκρεμότητες των επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου
Δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου και αναθεώρηση του Δουβλίνου ζήτησε ο πρωθυπουργός
Ευρώπη - προκλήσεις:

Αλ. Τσίπρας: Απάντηση στον κίνδυνο του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης
Άν. Μέρκελ: Όχι στους εθνικισμούς που οδήγησαν στον ναζισμό και την καταστροφή

Σε μια Ελλάδα "πολύ διαφορετική" από εκείνη της προηγούμενης επίσκεψής της, καλωσόρισε ο Αλέξης Τσίπρας την 'Αγγελα Μέρκελ. Την Ελλάδα του 2019 που, όπως υπογράμμισε, αφήνει πίσω την εποχή των μνημονίων και των ελλειμμάτων, σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεί πρωταθλητή της Ευρώπης στη μείωση της ανεργίας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων "που πια έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες κατανοούν ότι δίνουν προοπτική και αποτελεσματικότητα". 

Η Ελλάδα του 2019, αφήνει πίσω αυτή την εποχή των μνημονίων των ελλειμμάτων, σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και αποτελεί πρωταθλητή της Ευρώπης στη μείωση της ανεργίας αλλά και στην προώθηση των  μεταρρυθμίσεων.  Μεταρρυθμίσεις που πια έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες κατανοούν ότι δίνουν προοπτική και έχουν αποτελεσματικότητα.


"Σήμερα βρισκόμαστε σε τελείως διαφορετική φάση"

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη της κ Μέρκελ στην Αθήνα, "η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και κανένα φως ανάκαμψης". Σημείωσε ότι "ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε ακατανόητα μέτρα που ήταν συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή".

"Σήμερα βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική φάση", τόνισε, "εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας όμως την κοινωνία όρθια και με την έγνοια να είναι πάντοτε στους πιο ευάλωτους". 

"Η Ελλάδα ευρωπαϊκός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή"

Αποτιμώντας τη συνάντησή τους, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν "εξαιρετικά εποικοδομητική" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη της κλείνει έναν σημαντικό, δύσκολο, αλλά εποικοδομητικό κύκλο και ανοίγει έναν νέο πιο αισιόδοξο.

Υπογράμμισε πως "είναι σαφές ότι η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και ενισχύεται ως ο ευρωπαϊκός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ διεκδικεί τον ρόλο περιφερειακού κόμβου εμπορίου, ενέργειας και μεταφορών". Πρόσθεσε ότι "σε αυτήν την προσπάθεια, η αναβάθμιση της συνεργασίας μας με την Γερμανία στο διπλωματικό και το οικονομικό πεδίο και ειδικά στην Ευρώπη, ήταν και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Και στο πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις των δύο λαών μας είναι εξαιρετικά  σημαντικές". Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό της αναβάθμισης και της επανεκκίνησης των σχέσεων των δύο χωρών, συμφώνησαν η Γερμανία να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020.

"Η συμφωνία των Πρεσπών πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος"

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα Βαλκάνια, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει πως "η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνανάπτυξη στην περιοχή". Πρόσθεσε ότι είναι και ένα μοντέλο λύσεων, για πιθανές συμφωνίες που μπορεί να υποδεικνύει αποδεκτές λύσεις στο μέλλον χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε προς τα μπροστά. 

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια της ατζέντας της Θεσσαλονίκης 2003, δηλαδή η διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια, για να σημειώσει πως "το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα πρέπει να αναδειχθεί στη βάση όμως της τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και άρα και της αιρεσιμότητας". Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την προοπτική της Αλβανίας, "την οποία στηρίζουμε ενεργά, ταυτόχρονα όμως θεωρώ και το επισήμανα ότι υπάρχουν θέματα κρίσιμα όπως το ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. 

"Όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό"

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παρά τις διαφορές τους, "που και σήμερα έχουμε", είναι κοινή διαπίστωση τους πως "ο μεγάλος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι οι διαφορές μεταξύ των δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη, αλλά η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που την αμφισβητούν". Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε στην κ. Μέρκελ τον ρόλο που κατά τη γνώμη του 'παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, αλλά και την ανάγκη να απαντηθεί αυτή η πρόκληση με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μια νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη". "Οι πολίτες της Ευρώπης, σε όποια γωνιά της και αν ζουν", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, "οφείλουν να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους για να αποτρέψουν τις δυνάμεις εκείνες που, προσπαθούν να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "έχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να προχωρήσουμε μπροστά γιατί μπορούμε να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής". "Έχουμε το θάρρος", τόνισε, "να λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο και στις επικείμενες ευρωεκλογές"

"Μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δοκιμασία"

Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι σε αυτή την πορεία δοκιμάστηκαν σκληρά και ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές "που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας". Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι καταρρίφθηκαν τα στερεότυπα εδώ στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στη Γερμανία του τεμπέλη Έλληνα που ευθύνεται για την κρίση.

"Διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις και δύσκολους συμβιβασμούς. Αλλά αυτή είναι και η πορεία της Ευρώπης, της προσπάθειας να συνθέτουμε τις αντιθέσεις μας και να προχωράμε μέσα από προωθητικούς συμβιβασμούς", είπε. Πρόσθεσε ότι διαφώνησαν σε πολλά και διαπίστωσαν ότι τότε, όπως και σήμερα, "μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης με μια έννοια, γιατί η ελληνική κρίση ήταν και μια ευρωπαϊκή κρίση". 

"Είμαστε περήφανοι, που μετά από αυτήν την περιπέτεια μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, έχει γίνει μέρος της λύσης", τόνισε.

Ανάγκη ολοκληρωμένης πολιτικής για το άσυλο, αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τον πρώτο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά τη διπλή, οικονομική και μεταναστευτική κρίση και την προσφυγική κρίση.

Σημείωσε την "ανάγκη καθιέρωσης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος. Μια πολιτική που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης".

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη και όχι από τη Γερμανία είναι να προχωρήσουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου ώστε οι χώρες πρώτης υποδοχής να μην καλούνται να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα θέμα που δεν αφορά αποκλειστικά αυτές, να προχωρήσουμε και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου", είπε. "Αν δεν το καταφέρουμε, φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε πολύ σημαντικούς κινδύνους", τόνισε.

Επισήμανε ότι "η Ελλάδα χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, από την προσφυγική κρίση" και πως στις πλάτες της βρέθηκε να σηκώνει όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστό αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Υπογράμμισε πως το κρίσιμο υπαρξιακό ερώτημα που θέτει η Ελλάδα στον διάλογο στην Ευρώπη εδώ και τρία χρόνια είναι αν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουμε ως κράτη-μέλη και τα οποία δεν αφορούν αποκλειστικά εμάς, αλλά διεθνή γεγονότα με βαθύτερες γεωπολιτικές ρίζες, θα τα αντιμετωπίζει μόνο του κάθε κράτος-μέλος, χωρίς τη βοήθεια, την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των βαρών και της ευθύνης. Ή αν η ΕΕ θα λειτουργήσει στη βάση της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη τη συνεργασία που είχαν με την κ. Μέρκελ τις πρώτες μέρες της προσφυγικής κρίσης στα ελληνικά νησιά και επισήμανε τον ρόλο της στο να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που δεν θα υπερβαίνει το αξιακό, νομικό και πολιτικό της Ευρώπης. Τόνισε ότι παρά τις διαφορές που είχαμε στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης με την καγκελάριο, στο θέμα αυτό βρεθήκαμε σε μετερίζι μάχης από την πρώτη στιγμή και οι δυο μας, υπερασπιζόμαστε την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει με βάση την αλληλεγγύη και τις αρχές του ανθρωπισμού, αλλιώς δεν θα έχει προοπτική.

"Σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, από τη γειτονική μας χώρα"

Αλέξης Τσίπρας και 'Αγγελα Μέρκελ συζήτησαν για την Τουρκία, για το Κυπριακό και την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Τόνισαν τη σημασία που έχει η συνεργασία με τη γείτονα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. "Και βέβαια εξέφρασα την στήριξή μου στην διατήρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προς όφελος του λαού της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο πνεύμα των Συμπερασμάτων της συνόδου της ΕΕ του Μαρτίου, τόνισε "τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, από τη γειτονική μας χώρα". Σημείωσε ότι "οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης και παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ". "Αυτό ιδίως σε μια περίοδο", πρόσθεσε, "που υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, όπου υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια και που θα πρέπει όλοι απαρέγκλιτα να τηρούν το διεθνές δίκαιο, καθώς αυτές τις μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις όντας απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

"Δεν ξεχνάμε τις απαράγραπτες ιστορικές εκκρεμότητες"

"Ασφαλώς, δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτως αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες -θέλω να το τονίσω - εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία όπως είναι οι επανορθώσεις και το κατοχικό, το αναγκαστικό δάνειο", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα "είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει, με την Γερμανία να αποτελεί, έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα, τον πρώτο μας εμπορικό εταίρο και μια από τις πρώτες χώρες προέλευσης τουριστών.  Με την ελληνική κοινότητα στην Γερμανία να διαπρέπει. Με τις διμερείς μας σχέσεις να ενισχύονται με την υιοθέτηση του διμερούς Σχεδίου Δράσης μας, την ίδρυση του Ιδρύματος Νεότητας και την επανεκκίνηση - σε πιο υγιείς βάσεις - της ελληνογερμανικής συνέλευσης". 

"Όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού, εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες"

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε τι έχει αλλάξει από το 2014, όταν στήριζε τις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μέρκελ τότε, σε σχέση με σήμερα, όπου την υποδέχτηκε, με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει ότι στήριζε τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός "διεκδικώντας μια προοπτική ενός βιώσιμου προγράμματος που θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει από την κρίση χωρίς τη βάσανο της λιτότητας, που θα έδινε ελπίδα και προοπτική". Είπε πως όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, είναι μια θέση που σε γεμίζει ευθύνη για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος όλων όσων εκπροσωπείς. Συνεχίζοντας να μιλά για εκείνη την περίοδο ανέφερε χαρακτηριστικά: Εκπροσωπείς όσους διαδηλώνουν και αυτούς που φοβούνταν τις διαδηλώσεις, αυτούς που είναι άνεργοι και αυτούς που φοβούνται μην χάσουν τις δουλειές τους, αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα και αυτούς που έχουν ένα υστέρημα και καταθέσεις στην τράπεζα και φοβούνται μην τις χάσουν. Έχει υποχρέωση να βρίσκει μαζί με το δίκιο του, τον ρεαλιστικό δρόμο ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους όσους εκπροσωπείς.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι "οι ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις (σ.σ. με την κ. Μέρκελ) είναι διαφορετικές και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στο γεγονός ότι βρήκαμε το δρόμο εκείνο που θα υπερβεί την κρίση που αντιμετώπιζε τότε η Ελλάδα και η Ευρώπη, δίνοντας σήμερα τη δυνατότητα μετά από 3,5 χρόνια να λέμε ότι οι δυσκολίες είναι πια πίσω μας και ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα". "Βεβαίως με πληγές και προβλήματα", πρόσθεσε, "αλλά μια χώρα που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία".

Ά. Μέρκελ: Πράγματι κλείνει ένας κύκλος
Στόχος μου ήταν πάντα - αν και κάποιοι δεν το έβλεπαν πάντα έτσι - η Ελλάδα να σταθεί κάποτε στα δικά της πόδια, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της στις αγορές, να μην έχει τόσο υψηλή ανεργία και οι νέοι να μπορούν να παραμείνουν στην χώρα, δήλωσε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα απόψε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την χώρα.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της, σημείωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς, όπως είπε, στην σημερινή εποχή δεν μπορεί κανείς να παραμείνει ακίνητος - ακόμη και μια μεγάλη δύναμη όπως η Γερμανία -, ενώ ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο» για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Άλλα σημεία των δηλώσεων της Α.Μέρκελ:

Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστιοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός κλαός περασε μια δύσκολη περίδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους.

Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι. Ευχαριστούμε που μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ

Για το προσφυγικό η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό

Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη.

Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον

Για τις ευρωεκλογές στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικιών μεταρρυθμίσεων

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικιών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω.

Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία . Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκη ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη.

Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας

Προσφυγικό: Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης.

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό
Σε ερώτηση σχετική με την εκφρασθείσα από τον κ. Μητσοτάκη θέση ότι υπήρξε μια συμφωνία και κατά πόσο θα μπορούσε να πείσει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια σωστή υπόθεση η κ. Μέρκελ απάντησε.
«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού. Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι' αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας.



«Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον διάλογο που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασαν από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο γεγονός ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ελληνική κρίση. Είπε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό κίνδυνο που είναι η άνοδος της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.



«Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά και τις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη, μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Και πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση».

Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό κίνδυνο της ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παρατήρησε: «Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως η επίσκεψη σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική».


Ευχαριστίες της Μέρκελ προς την Ελλάδα γι' αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια

Τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα για αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

"Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας", είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: "Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά".

 Τι δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στην "Καθημερινή"

"Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο" τονίζει η Άγκελα Μέρκελ σε αποκλειστική δήλωσή της στην "Καθημερινή", ενόψει της επίσκεψή της στην Αθήνα, προσβλέποντας σε "καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις".

Η κ. Μέρκελ αναγνωρίζει στη δήλωσή της ότι "τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα" για να σημειώσει, ωστόσο, ότι "η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα" , επισημαίνοντας ότι "αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον".

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι "η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία". left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: