Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2019

Στη «γαλέρα» των Jumbo: Καταγγελίες για εξαήμερη εργασία κι εξαντλητικά ωράρια

Στο Υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ προσφεύγει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) κατά των Jumbo για να καταγγείλει επίθεση εκ μέρους της εν λόγω επιχείρησης στα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως στο ωράριο των εργαζομένων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Πάνος Κυριακούλιας αναφερει ότι πρόκειται για εξόφθαλμα μονομερή και εκβιαστική επιβολή του αλά καρτ 6ημερου εργασίας στους εργαζόμενους.
Ειδικότερα κάλεσαν από την αρχή του χρόνου εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας.


Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κυριακούλιας ουσιαστικά ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν την μετατροπή του 5νθημερου εργασίας τους, σε εξαήμερο στη λογική του λάστιχου που ξεχειλώνει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!

Στην πράξη η εργοδοσία των Jumbo επιδιώκει να βάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο όταν εκείνη έχει περισσότερη ανάγκη από την εργασία των μισθωτών που απασχολεί και ειδικά κατά τα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή όταν υφίσταται μεγάλη προσέλευση κοινού (Χριστούγεννα, Απόκριες κλπ).

Όπως προκύπτει από τη σχετική πληροφόρηση του Γενικού Γραμματέα της ΟΙΥΕ η διοίκηση έχει χωρίσει σε τρεις κατηγορίες τους εργαζόμενούς της:

-Υπεύθυνοι καταστημάτων και εργασιακών πόστων. Καλούνται υπό την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν αλλαγή στο ωράριο τους με την 6μερη εργασία να αφορά: 1 εβδομάδα τον Ιανουάριο, 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, 1 εβδομάδα το Σεπτέμβριο, 1 εβδομάδα τον Οκτώβριο και 1 εβδομάδα το Νοέμβριο!

-Απλοί εργαζόμενοι. Οφείλουν να υπογράψουν 6ήμερη εργασία για: 2 εβδομάδες τον Μάρτιο (σ.σ. Απόκριες), 1 εβδομάδα τον Απρίλιο (Πάσχα), 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο (έναρξη σχολικής χρονιάς), 1 εβδομάδα το Νοέμβριο και 1 εβδομάδα το Δεκέμβριο!

-Μερικώς απασχολούμενοι (έως 30 ώρες/εβδομάδα): Θα πρέπει να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία!

«Φυσικά όλη αυτή η επιχείρηση αλλαγής του χρόνου οργάνωσης της εργασίας γίνεται εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης και χωρίς φυσικά χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζόμενους», καταγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Π. Κυριακούλιας. https://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: