Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2019

Τσακαλώτος στον News 24/7: Έχουμε πλειοψηφία για κυβέρνηση και Πρέσπες - Ευθυνόφοβος ο Σημίτης

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του News 24/7 στους 88.6 καλεσμένος της εκπομπής "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι "ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν μας νοιάζει να βγούμε στις αγορές. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να έχουμε ένα "μαξιλάρι" 25 δισ. ευρώ και χάρη σε αυτό είμαστε σε θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές" και συμπλήρωσε:


"Στόχος μας είναι να αντλήσουμε 7 δισ. το 2019 από τις αγορές και όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα γίνει η οριστική έξοδος. Θα έλεγα στην αξιωματική αντιπολίτευση να μη βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Την πάτησαν με τις συντάξεις προβλέποντας ότι θα κοπούν, αφού κάηκαν στο χυλό ας φυσήξουν το γιαούρτι. Το επόμενο διάστημα θα αγοράσουμε το χρέος στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ, ή λίγο από τα δύο".
Τα "κόκκινα" δάνεια, τα ληξιπρόθεσμα και ο Στουρνάρας

"Δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, βοηθά ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας" είπε ο υπουργός.

"Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες είναι λίγο πάνω από 2 δισ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι που ξεχνά να πει η ΝΔ αμφισβητείται στα δικαστήρια. Δημιουργούμε συστήματα ελέγχου ώστε να εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους. Είχαμε ένα δημόσιο τομέα που δεν ήταν προσανατολισμένος να λύνει τέτοια προβλήματα" συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι "έχουμε διαφωνίες στην πολιτική με τον κ. Στουρνάρα και της ομάδας του. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα υπήρχαν διαφωνίες. Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του".
Επενδύσεις και Capital Controls

"Κάθε δύο μήνες υπογράφω ένα χαρτί που φιλελευθεροποιεί τα capital controls. Οσο επιστρέφουν καταθέσεις τόσο θα μεγαλώνει η φιλελευθεροποίηση. Στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί", είπε ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς για το πότε θα έρθει η πλήρης άρση των Capital Controls.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, σημείωσε ότι είναι υπερβολή και ψέμα ο ισχυρισμός ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα.

"Οι επενδύσεις θέλουν έναν καθαρό διάδρομο. Αυτό έγινε με την αναδιάθρωση του χρέους. Γι αυτό τώρα περιμένουμε πολλές επενδύσεις. Το να μας λένε οι αντίπαλοί μας που χρεοκόπησαν τη χώρα ότι δεν γίνονται επενδύσεις είναι, το λιγότερο, υπερβολικό. Το Ελληνικό προχωράει, περιμένουμε την άδεια για το καζίνο, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το καλοκαίρι", είπε χαρακτηριστικά.
Δεν κάνουμε παροχολογία

Ο κόσμος που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ξέρει τι θα περιμένει. Δεν έχουμε ανακοινώσει 13η σύνταξη. Ο κ. Χουλιαράκης έκανε κοστολόγηση των μέτρων που έχει αναγγείλει η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απάντησε καν. Δεν κάνουμε παροχολογία, λέμε τι θα κάνουμε και από πού θα έρθουν τα λεφτά. Η ΝΔ λέει τι θα κάνει χωρίς να διευκρινίζει από πού θα βρουν τα λεφτά. Και μετά λένε ότι εμείς είμαστε λαϊκιστές.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί και ξέρει να διαπραγματεύεται. Κάθε πράγμα στο χρόνο του. Το πετύχαμε με τις συντάξεις που δεν κόπηκαν. Πολύς κόσμος όμως πιστεύει ότι θα μειωθούν οι συντάξεις".
Μου κόβει την ανάσα η στάση του Σημίτη

"Υπάρχει πλειοψηφία και είναι σημαντικό να υπάρξει. Ολοι οι βουλευτές και τα κόμματα πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους. Είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σημίτης που ήταν οκτώ χρόνια πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε αυτό το θέμα να δίνει τρεις συνεντεύξεις και να μην λέει τίποτα γι αυτό το ζήτημα. Τόση ευθυνοφοβία;

Προσωπικά μου κόβει την ανάσα αυτή η στάση. Ο ίδιος προσπάθησε να το λύσει και τώρα δεν λέει τίποτα. Μόνο όταν η Θεσσαλονίκη θα κοιτάζει προς τον Βορρά και όχι προς τον Νότο θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Είναι μια συμφωνία που αναβαθμίζει την Ελλάδα, δημιουργεί προβλήματα σε χώρες που μας δημιουργούν προβλήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι άνθρωποι σαν τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Λυκούδη τον κ. Μαυρωτά δεν θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία.

Ο κ. Θεοδωράκης, ειδικά τώρα που μπήκε η τροπολογία η οποία διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα εθνότητας, δεν έχει λόγο να επιφυλλάσσεται. Δεν υπάρχουν πια επιχειρήματα εναντίον της συμφωνίας. Το ΚΙΝΑΛ δεν καταλαβαίνω γιατί λέει όχι επί της ουσίας, προέχει μάλλον ότι θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβούνται κάποιαν σαν τη Λεπέν, κάποιον σαν τον Ορμπαν και θεωρούν ότι μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο το μείζον είναι η στρατηγική ήττα της Αριστεράς; Δεν βλέπουν τι κάνουν οι ευρωσοσιαλιστές στην Ισπανία και την Πορτογαλία και πλέον αισιοδοξούν;".
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

Αναφερόμενος στις αναταράξεις στην κυβέρνηση, που προκαλεί η στάση Καμμένου, αλλά και στην πιθανότητα να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "δεν είναι απαραίτητο να ζητηθεί. Αν η ΝΔ νομίζει ότι δεν έχουμε πλειοψηφία μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα".

"Οσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίσαμε μαζί το 2015 και προφανώς θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον. Οχι μόνο έχουμε 151 έδρες για τις Πρέσπες αλλά και για κυβερνητική πλειοψηφία".
Είμαι πολύ μεγάλος για δελφίνος

"Χρειάζεται μια συνέχεια μέχρι τις εκλογές, νομίζω δεν θα αλλάξω πόστο μέχρι τότε. Εχουμε μια σχέση με τον Αλέξη πολλά χρόνια πια. Είναι προφανές ότι είχαμε διαφωνίες. Και ο ένας σέβεται τον άλλον και ο ένας ακούει τον άλλο. Ο Αλέξης έχει ισχυρότερο πολιτικό ένστικτο από μένα. Το αναγνωρίζω ακόμη και όταν διαφωνώ μαζί του. Με ενδιαφέρει να παίρνονται οι αποφάσεις με συλλογικό τρόπο στο κόμμα μου. Θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα".

"Δεν είμαι δελφίνος ούτε βαρώνος. Αυτός που θα διαδεχτεί τον Α. Τσίπρα όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά, αυτό είναι το σωστό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και πρωθυπουργός θα είναι ξανά ο Α. Τσίπρας. Δεν βλέπω στα κόμματα των αντιπάλων μας να βγάζουν μπροστά νέα στελέχη".
Η σκανδαλολογία δεν βοηθάει την πολιτική ζωή

"Είμαι ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αυτό βοηθάει μόνο την Χρυσή Αυγή. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Μακάρι και τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στη Βουλή να είναι αθώα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της.

Ο κ. Πολλάκης κάθε μέρα μαζί με τον κ. Ξανθό προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία κι έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Προφανώς τον καίει ότι έγινε τέτοιο πάρτυ διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας, αυτό καταλαβαίνω. Γενικώς θεωρώ ότι η σκανδαλολογία δεν βοηθάει την πολιτική ζωή, αλλά ούτε και τα σκάνδαλα".  https://www.news247.gr/politiki/tsakalotos-news-24-7-echoyme-pleiopsifia-kyvernisi-prespes.6682581.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: