Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2019

Στις αγορές χωρίς τη Rothschild - Αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή

Αμέσως μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο η χώρα θα εξέλθει στις αγορές για να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετών ομολόγων.

 Το επιτόκιο των νέων δανειακών τίτλων θα είναι μέχρι 3,8%. Τουλάχιστον αυτό επιδιώκει o Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ηδη από τις 5 Ιανουαρίου το Documento είχε αποκαλύψει το κυβερνητικό σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου μετατέθηκε κατά περίπου ένα δεκαήμερο λόγω των πολιτικών εξελίξεων.


Στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται πλέον με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο Rothschild. Ειδικότερα η υφιστάμενη επί σχεδόν τρία χρόνια σύμβαση έληξε στις 31/12/18 και δεν ανανεώθηκε από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης παρά τις συστηματικές πιέσεις που άσκησε η βρετανική επενδυτική τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Rothschild αφαιρέθηκε από τη λίστα αποδεκτών αλληλογραφίας του ΟΔΔΗΧ από την αρχή του 2019, ενώ όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ουσιαστικά δεν έλαβε μέρος στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την έξοδο στις αγορές το 2019.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η μη ανανέωση της σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Rothschild προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη δεύτερη στο Λονδίνο. Απέλυσε το Νο 3 στην ιεραρχία της και υπεύθυνη για το ελληνικό πρότζεκτ Anne- Laure Kiechel, η οποία είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Αθήνα αλλά και στο Παρίσι για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Παίρνοντας –σε διάστημα ενός μηνός– ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης τρεις φορές (προϋπολογισμός, ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης, Πρέσπες), η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκπέμπει ισχυρό μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στις αγορές. Το μήνυμα αυτό θεωρείται ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα στην προγραμματισμένη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento (στο φύλλο της 5ης6ης Ιανουαρίου) και επιβεβαίωσε μερικές ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο σχεδιασμός προβλέπει άντληση συνολικά 7 δισ. ευρώ για το 2019, μεγάλο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αγοραστεί παλαιότερο χρέος προς το ΔΝΤ και τον EFSF το οποίο «τρέχει» με πολύ υψηλό επιτόκιο (4,5% ως 4,9%). Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών λόγω της μείωσης των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού δανεισμού.

Τρεις φορές το 2019

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την έξοδο στις αγορές τουλάχιστον τρεις φορές, το 2019 ενώ είναι ειλημμένη απόφαση να μη γίνουν προσφορές μεγαλύτερες των 2 δισ. ευρώ –που είναι και ο στόχος– στην αναμενόμενη πρώτη έξοδο του 2019, αμέσως μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η μη αποδοχή μεγαλύτερων ποσών θεωρείται θετικό μήνυμα προς τις αγορές, το οποίο συντείνει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερα ποσά.

Πλην των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει να αντλήσει μέσω πολυετών τίτλων, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα (υπάρχει η σχετική έγκριση από την ΕΚΤ) να ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο χρέος με έκδοση νέων εντόκων μέχρι 15 δισ. ευρώ (πρόκειται ουσιαστικά για εκδόσεις ανανέωσης ήδη υφιστάμενου χρέους διάρκειας μικρότερης ή ίσης των δώδεκα μηνών).  https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: