Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019

100 ντόπιοι τραμπούκισαν πρόσφυγες στα Βίλια

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να φτάσουν την Παρασκευή οι πρόσφυγες στο ξενοδοχείο Verori στα Βίλια, το οποίο έχει αναλάβει την προσωρινή τους φιλοξενία μέσω του προγράμματος Filoxenia που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος περίπου 100 ατόμων που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο με απειλητικές διαθέσεις, φωνάζοντας συνθήματα κατά της παρουσίας των προσφύγων στην πόλη.


Δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί με τους πρόσφυγες που βγήκαν εμβρόντητοι στα μπαλκόνια του ξενοδοχείου, ενώ οι πιο θερμοκέφαλοι πέταξαν πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσει η τζαμαρία της εισόδου. Πρόσφυγας κατήγγειλε ότι ομάδα από τους διαδηλωτές κατάφερε να μπει στο ξενοδοχείο κι επιτέθηκε στον ίδιο και την οικογένειά του. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση. Το ζήτημα της εγκατάστασης των προσφύγων θα συζητηθεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Βίντεο με στιγμιότυπο από τη ρατσιστική κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο Verori, όπως την είδαν από το δωμάτιό τους πρόσφυγες 


Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το «παρών» στην ξενοφοβική κινητοποίηση έδωσε η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει στη συντήρηση έντονου ξενοφοβικού κλίματος στην περιοχή, όπως εκφράστηκε σε παλιότερο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που αρνείται τη φιλοξενία προσφύγων, όχι βέβαια σε δημοτικό χώρο αλλά σε ιδιωτικό ξενοδοχείο, όπου δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο δήμος.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση του δήμου επιχειρεί να πλειοδοτήσει στις αντιδράσεις κατά της παρουσίας των προσφύγων, καθώς το θέμα προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πρώην δήμαρχος και νυν υποψήφιος Γιώργος Δρίκος εγκαλεί για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού τη δημοτική αρχή, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση και ότι βρέθηκε προ τετελεσμένου.

Από την Παρασκευή, η συζήτηση έχει ανάψει στις τοπικές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου ορισμένοι εκδηλώνουν την αμηχανία τους και άλλοι προχωρούν σε ακραίες ρατσιστικές εκφράσεις και απειλές.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, το ξενοδοχείο Verori θα φιλοξενήσει προσωρινά περίπου 85 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων. Εχουν όλοι τους ζητήσει άσυλο και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, εξ ου και μεταφέρθηκαν από τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης των νησιών στην ενδοχώρα, προκειμένου να βρουν ανεκτές συνθήκες φιλοξενίας και σχετική ηρεμία.

Στη Μάνδρα... υποχώρησε η αλληλεγγύη
Της Αντας Ψαρρά

Πολύ γρήγορα φαίνεται ότι ξέχασε η δήμαρχος της Μάνδρας, Ι. Κριεκούκη, τις έννοιες της αλληλεγγύης και της προσφοράς που τόσο πολύ είχε εξάρει τις ημέρες των καταστροφικών πλημμυρών με τα δεκάδες θύματα στη Μάνδρα.

Μπορεί να είχε αμελήσει η ίδια, όπως και όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, να καθαρίσει το ρέμα από το παράνομο αμαξοστάσιο, τα αυθαίρετα κτίσματα, τα εμπόδια και τα μπάζα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών, όμως, τις ημέρες εκείνες έτρεχε δίπλα στους κατοίκους εκφράζοντας τη συμπαράστασή της. Η ίδια, τότε, πολύ συγκινημένη, με λόγια ευγνωμοσύνης εξήρε τη φιλάνθρωπη προσφορά του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη που είχε σπεύσει στο δημαρχείο της Μάνδρας μετά την καταστροφή, αλλά δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει την Παρασκευή στους εξουθενωμένους πρόσφυγες πολέμου που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο του δήμου.

«Ούτε καν σας καλέσαμε ούτε καν προλάβαμε να σκεφτούμε μέσα στην καταστροφή ποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει και σεις ήσασταν εδώ», είχε πει η δήμαρχος στον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Σήμερα όμως η κα Κριεκούκη όχι μόνο δεν κράτησε αποστάσεις από τους επιθετικούς και ξενόφοβους συμπολίτες της αλλά -όπως καταγγέλλεται- ήταν παρούσα τόσο η ίδια όσο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συγκέντρωση «αγανακτισμένων» που δεν δίστασαν να πετάξουν και πέτρες στους ανυπεράσπιστους ανθρώπους.

Φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, μόλις υποχωρήσουν τα... λασπόνερα, εξαφανίζεται η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. 
https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/187654_100-ntopioi-trampoykisan-prosfyges-sta-bilia

Δεν υπάρχουν σχόλια: