Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019

Βαγγέλης Μαρινάκης: Οι αυλικοι του Βασιλια...σε δικογραφίες για εγκληματικές ενέργειες

La Casa de Vaggel: Το κόκκινο νήμα γύρω από την επίθεση στον Τζήλο
Με πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη φέρεται ότι είχαν τηλεφωνικές επαφές οι δύο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θανάση Τζήλου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαγεωργίου

Πρόκειται είτε για συνεργάτες του Βαγγ. Μαρινάκη στις επιχειρήσεις του και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός είτε για πρόσωπο της προσωπικής του φύλαξης, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών του τμήματος Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα αναφορικά με τον άγριο ξυλοδαρμό του διεθνούς ρέφερι στη Λάρισα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα ο ένας από τους δράστες είχε κατά το παρελθόν εργαστεί ως προσωπικό ασφαλείας – οδηγός σε πρόσωπα που σχετίζονταν με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ενώ ο δεύτερος δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι οπαδός του Ολυμπιακού.


Οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας που ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση Τζήλου κατέληξαν σε δύο πρόσωπα σε ό,τι αφορά τους δράστες της επίθεσης. Πρόκειται για τους Δημήτρη Μαντατά και Χρήστο Πρωτογεράκη, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν είτε μέσω των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν είτε μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών Viber, Messenger, Facebook και WhatsApp, καθώς και μέσω οπτικοακουστικού υλικού από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της Λάρισας και των διοδίων της εθνικής οδού. Οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει πακιστανικά τηλέφωνα, από αυτά που οι αστυνομικοί αποκαλούν «τηλέφωνα του κιλού», προκειμένου προφανώς να μην μπορούν να εντοπιστούν. Και οι δύο ήταν σεσημασμένοι και είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τη Δικαιοσύνη.

Ο Δ. Μαντατάς είχε διαπράξει, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τουλάχιστον 50 ένοπλες ληστείες σε τράπεζες στην περιοχή της Αττικής κατά τα έτη 2002-05. Στις 26 Ιανουαρίου 2005 ο Μαντατάς συνελήφθη έπειτα από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στον Νέο Κόσμο, καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Χρ. Πρωτογεράκης είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Καλλιθέα της Αττικής επειδή είχαν βρεθεί στην κατοχή του δύο σπρέι πιπεριού. Από την έρευνα των αστυνομικών και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προέκυψε ότι Πρωτογεράκης και Μαντατάς είχαν τηλεφωνικές επαφές με πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του επιχειρηματία Βαγγ. Μαρινάκη τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση σε βάρος του διαιτητή Θ. Τζήλου.

Τόσο ο Μαντατάς όσο και ο Πρωτογεράκης φέρονται να σχετίζονται με την ΠΑΕ Ολυμπιακός και όχι μόνο. Από την έρευνα των αρχών στον λογαριασμό της συζύγου του Μαντατά στο Facebook προέκυψαν φωτογραφίες από το γήπεδο Καραϊσκάκη και τις κερκίδες του Ολυμπιακού, ενώ σε μiα φωτογραφία απεικονίζεται και ο ίδιος να κρατά στα χέρια του ένα κύπελλο. Από την πλευρά του ο Πρωτογεράκης φέρεται να είχε εργαστεί περιστασιακά ως οδηγός – προσωπικό ασφαλείας σε πρόσωπα που είχαν σχέση με την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Συντυχάκης  και ο Κονταρός



Σύμφωνα πάντα με την έρευνα των αστυνομικών αρχών, ένα από τα πρόσωπα το οποίο εμφανίζεται να επικοινωνεί με τους δράστες της επίθεσης είναι το δεξί χέρι του Βαγγ. Μαρινάκη, ο Νίκος Συντυχάκης (περισσότερο ρεπορτάζ στη σελίδα 14). Πιο αναλυτικά, ο Συντυχάκης φέρεται να επικοινωνεί τέσσερις φορές με τον Δ. Μαντατά καθώς και 31 φορές με τον Χρ. Πρωτογεράκη μέσω κινητού τηλεφώνου το οποίο αποδίδεται από την έρευνα των αρχών στον ίδιο και στην εταιρεία Capital Ship Management Corp. συμφερόντων Βαγγ. Μαρινάκη.

Με τον Δ. Μαντατά εμφανίζεται να συνομιλεί και ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με τον επιχειρηματία. Πρόκειται για τον γνωστό λαουτιέρη Μανώλη Κονταράκη ή αλλιώς Κονταρό. Μαντατάς και Κονταράκης επικοινωνούν περί τις 52 φορές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας. Τρία από τα τηλεφωνήματα φέρονται να έγιναν το βράδυ της 11ης και το πρωί της 12ης Νοεμβρίου 2018. Την ημέρα που οι δράστες της επίθεσης μετέβησαν στη Λάρισα προκειμένου να προετοιμάσουν την επίθεση στον διαιτητή Θ. Τζήλο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, Μαντατάς και Κονταράκης γνωρίζονται μεταξύ τους και μάλιστα ο Μαντατάς φέρεται να είναι το πρόσωπο που βοηθά τον τραγουδιστή στις μετακινήσεις του, καθώς αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχε κατά το παρελθόν.

Κονταράκης και Μαρινάκης συνδέονται μεταξύ τους με στενή σχέση φιλίας από το 1998, ενώ είναι και κουμπάροι. Το καλοκαίρι του 2016 ο γνωστός τραγουδιστής παρευρέθηκε στα γενέθλια του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη στις Λουσακιές Κισσάμου στα Χανιά. Το παρών είχε δώσει και ο επιχειρηματίας Βαγγ. Μαρινάκης καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο. Οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζουν τον Κονταράκη «να ξεσηκώνει το κοινό με τις μαντινάδες του» και να τραγουδά μαζί με την Ντ. Μπακογιάννη και τον Γ. Κουρτάκη. Παρών στα γενέθλια ήταν επίσης και μία σειρά από στελέχη της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης μαζί με τη σύζυγό του και ο πρώην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο σωματοφύλακας  και ο Καραπαπάς



Ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται να έχει τηλεφωνικές επαφές με έναν από τους δράστες της επίθεσης είναι ο προσωπικός σωματοφύλακας του Βαγγ. Μαρινάκη Μάρκος Σταυρουλάκης. Πρώην λιμενικός και πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για φόνο (περισσότερα στις σελίδες 10-11), ο Σταυρουλάκης είναι ο πανταχού παρών στις μετακινήσεις του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Σταυρουλάκης εμφανίζεται να συνομιλεί δώδεκα φορές με τον Δ. Μαντατά, ενώ φέρεται να αντάλλαξε και εννιά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του Χρ. Πρωτογεράκη στις 11 Δεκεμβρίου, μία ημέρα προτού οι δράστες της επίθεσης μεταβούν στη Λάρισα προκειμένου να προετοιμάσουν την επίθεση στον διαιτητή Τζήλο.

Με τον Πρωτογεράκη εμφανίζονται όμως να συνομιλούν ακόμη δύο πρόσωπα. Το ένα είναι ο Παναγιώτης Βρεττός με κινητό τηλέφωνο το οποίο αποδίδεται σε αυτό το όνομα καθώς και στην εταιρεία Curzon Shipbrouers Corp. επί της οδού Ιάσονος στον Πειραιά. Πρόκειται για εταιρεία η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», είναι συμφερόντων Βαγγ. Μαρινάκη. Το άλλο πρόσωπο το οποίο συνομιλεί με τον Πρωτογεράκη φέρεται να είναι ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς. Συγκεκριμένα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που περιέχονται στη δικογραφία απεικονίζεται επικοινωνία του Πρωτογεράκη με κινητό τηλέφωνο που αποδίδεται στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οταν αναζητήσει κανείς το τηλέφωνο αυτό στην εφαρμογή WhatsApp εμφανίζεται το πρόσωπο του Καραπαπά, ενώ το ίδιο τηλέφωνο χρησιμοποιούν και οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ που επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί του για να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι επικοινωνίες

Εκτός από τις επικοινωνίες με τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς της επίθεσης Τζήλου, στα στοιχεία της δικογραφίας περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των προσώπων του περιβάλλοντος Μαρινάκη. Συγκεκριμένα ο Μ. Σταυρουλάκης φέρεται να επικοινωνεί δύο φορές με κινητό τηλέφωνο το οποίο αποδίδεται στον Π. Βρεττό, δύο φορές με τον Ν. Συντυχάκη καθώς και επτά φορές με σταθερό τηλέφωνο το οποίο αποδίδεται στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Επίσης ο Μ. Κονταράκης εμφανίζεται να συνομιλεί 46 φορές με τον Ν. Συντυχάκη και εννιά φορές με τον Κ. Καραπαπά.

-- Το (δικαστικό) σύμπαν συνωμοτεί εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη

Γύρω γύρω βαρύ έγκλημα και στη μέση ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ανθρωποι του γνωστού επιχειρηματία, το σπίτι, η αυλή του, οι επιχειρήσεις του αλλά και ο ίδιος προσωπικά κάνουν την εμφάνισή τους σε δικόγραφα ως πρωταγωνιστές σε παράνομες ενέργειες που σοκάρουν.

Μετά την υπόθεση του «Noor 1», στην οποία ο Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος επειδή οι εταιρείες του εμφανίζονται να στέλνουν εμβάσματα στους ναρκέμπορους, ακόμη μία υπόθεση, αυτή του ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου, εμπλέκει ανθρώπους του επιχειρηματία βάζοντας εκ των πραγμάτων και τον ίδιο ενώπιον σοβαρών ερωτημάτων, ίσως και δικαστικών. Δύο άτομα με γνωστή σχέση με τον Ολυμπιακό έχουν ταυτοποιηθεί ως οι δράστες του ξυλοδαρμού (για απόπειρα ανθρωποκτονίας μιλάει ο εισαγγελέας) του διαιτητή. Η πλοκή της υπόθεσης θυμίζει αστυνομική σειρά. Οι δράστες, χρησιμοποιώντας «τηλέφωνα του κιλού» τα οποία εμφανίζουν Πακιστανούς ως χρήστες, κάνουν δύο επιχειρήσεις, με διαφορά μιας βδομάδας μεταξύ τους, για να χτυπήσουν τον διαιτητή. Στην πρώτη κάνουν κατόπτευση της περιοχής και πρόβα και στη δεύτερη αφήνουν αιμόφυρτο τον Τζήλο με χτυπήματα, κλoτσιές και ένα σφυρί.
Τα δύο άτομα έχουν συνεχείς επαφές με στενούς συνεργάτες του Βαγγ. Μαρινάκη και κάνουν τηλεφωνικές επαφές μαζί τους τις ημέρες των δύο επιχειρήσεων. O Νίκος Συντυχάκης, στέλεχος της επιχείρησης Capital του εφοπλιστή, ο οποίος είναι υπόδικος στην υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών με το «Noor 1», έχει συνεχή επικοινωνία με τους δράστες ακόμη και μέσω εταιρικών τηλεφώνων της Capital.

Ο προσωπικός φρουρός του Μαρινάκη, ο άνθρωπος που χαρακτηρίζεται η σκιά του, Μάρκος Σταυρουλάκης, επικοινωνεί επίσης με τους δράστες. Ο διευθυντής του γραφείου Tύπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εξ απορρήτων του επιχειρηματία Κώστας Καραπαπάς μιλά μαζί τους με κινητά τηλέφωνα. Αλλά και ο στενός φίλος και προστατευόμενος του Μαρινάκη, αοιδός παραδοσιακών ασμάτων Μανώλης Κονταρός (Κονταράκης το πραγματικό του όνομα), είναι σε συνεχή επαφή με τους δράστες. Μία ακόμη εταιρεία εκτός από την Capital φαίνεται να πραγματοποιεί κλήσεις προς τους δράστες.

Το σύνολο των συμπτώσεων δείχνει την αυλή του Βαγγ. Μαρινάκη. Αλλά και μία ακόμη εγκληματική ενέργεια δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση. Τον Μάρτιο του 2018 ο δημοσιογράφος Πάρις Κουρτζίδης κατήγγειλε ότι άνθρωποι του Μαρινάκη τον απήγαγαν με την απειλή όπλου από το Χίλτον και τον ανάγκασαν να κατεβάσει ανάρτηση με την οποία ασκούσε κριτική στον επιχειρηματία. Ο δημοσιογράφος αναγνώρισε στην αστυνομία τον φρουρό του Μαρινάκη Μ. Σταυρουλάκη, ο οποίος μιλά και με τους δράστες του ξυλοδαρμού του Τζήλου.

Μετά την έρευνα για τα στημένα παιχνίδια και την υπόθεση του «Noor 1», για τις οποίες ο Μαρινάκης ευθέως κατηγορείται, υπάρχουν πλέον και αυτές στις οποίες έμμεσα μέχρι τώρα είναι αντικείμενο έρευνας. Ο Αρειος Πάγος επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή έρευνας για το ηχητικό (το δημοσίευσε το Documento στις 24 Φεβρουαρίου) στο οποίο ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμις Σοφός εμφανίζεται να προτείνει στον Μαρινάκη συνάντηση με «δικό του εισαγγελέα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ταυτοποιηθεί ο συγκεκριμένος εισαγγελέας που ήταν πρόθυμος για παροχή υπηρεσιών στον επιχειρηματία.

Εν ολίγοις, το σύμπαν, ειδικά το δικαστικό, εμφανίζεται να συνωμοτεί για να ενοχοποιήσει τον Βαγγ. Μαρινάκη. Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας, στον αντίποδα των δικαστικών υποψιών και διώξεων, εμφανίζεται ως θεσμικός παράγοντας να επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης και να ελέγχει τη διανομή Τύπου. Πρόσφατα δημοσιεύματα φιλικού προς τον Μαρινάκη Τύπου τον εμφάνισαν να πουλάει τις μετοχές του από την εταιρεία διανομής Αργος σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σμυρνιωτάκη. Ακόμη μία δράση του που χρήζει ελέγχου, αφού η συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια φαίνεται να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ οι εκδοτικές τους επιχειρήσεις δηλώνουν κύρια επιχειρηματική δράση τη «μάντρα αυτοκινήτων»! Οι αρχές, και ειδικά η Αρχή Ανταγωνισμού, πρέπει να ελέγξουν αν πρόκειται για δόλια κίνηση με πραγματικό σκοπό είτε το κλείσιμο του χρεωμένου Αργους είτε την παραπλάνηση ως προς τον βασικό του μέτοχο.

Ο Μαρινάκης, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, αποτελεί και χορηγό της ΝΔ, τυγχάνει πλήρους ασυλίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αναφέρει το όνομά του επί ματαίω. Στην ίδια τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με αναφορές εισαγγελέων, υπάρχει ένα σύστημα που φαίνεται να έχει δράσει υπέρ του Μαρινάκη στις δικαστικές του εκκρεμότητες. Εισαγγελείς δηλαδή που οδήγησαν σε πειθαρχικό έλεγχο συναδέλφους τους οι οποίοι ήλεγχαν τον Μαρινάκη.

Προφανώς η ιστορία του Βαγγ. Μαρινάκη και των συμπτώσεων που τη συνοδεύουν και τον συνδέουν επιμόνως με άτομα επιρρεπή στο έγκλημα απαιτεί τώρα απαντήσεις . Οχι μόνο από τον ίδιο αλλά και από τα κόμματα της χώρας που οφείλουν να ασκήσουν έλεγχο.

Το Documento θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις, παραβλέποντας τις προσπάθειες των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει ο επιχειρηματίας αλλά και του φίλου του Κυρ. Μητσοτάκη να μας απαξιώσουν και να μας αποδομήσουν. Χρήματα απαιτούνται για να κρύψεις την αλήθεια, όχι για να την αποκαλύψεις. Κωστας Βαξεβανης 

--La Casa de Vaggel: Καρέ καρέ η διαδρομή της επίθεσης στον διαιτητή Τζήλο 
Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 2018 κάτοικοι και περαστικοί στη συμβολή των οδών Θυμάτων Κατοχής και Δήλου στη Λάρισα ακούν τις κραυγές ενός 35άχρονου άντρα. 

Τρεις γεροδεμένοι άντρες τον έχουν ρίξει κάτω και τον χτυπούν ανελέητα. Λίγο νωρίτερα είχαν σπάσει με σφυρί το τζάμι της πόρτας του οδηγού και τον είχαν τραβήξει έξω διά της βίας. Ο άντρας, που δεν είναι άλλος από τον διαιτητή Θανάση Τζήλο, ουρλιάζει. Οι δράστες ωστόσο δεν σταματούν. Απτόητοι του καταφέρουν πολλαπλά χτυπήματα με τα χέρια αλλά και με το σφυρί, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της δικογραφίας, σε όλο του το σώμα, το κεφάλι και το δεξί γόνατο. Κάτοικοι της περιοχής τρέχουν στο σημείο για να δουν τι έχει συμβεί. Οι δράστες εγκαταλείπουν τον Θ. Τζήλο και τρέπονται σε φυγή. Ο διεθνής διαιτητής μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και νοσηλεύεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η επίθεση σε βάρος του διαιτητή δεν ήταν τυχαία, αλλά καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών. Οι δράστες φέρεται να πραγματοποίησαν δύο επισκέψεις στη Λάρισα. Η πρώτη, στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επίθεση σε βάρος του Τζήλου, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί. Σε αυτή φέρεται να ήταν μόνο ο Δημήτρης Μαντατάς, ο οποίος φέρεται να κινήθηκε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας – Λάρισας. Ο συγκατηγορούμενός του Χρήστος Πρωτογεράκης στην απολογία του επιβεβαιώνει ότι ταξίδεψε μαζί με τον Μαντατά μέχρι τη Λαμία, όπου ο ίδιος παρέμεινε για προσωπική υπόθεση, και επέστρεψαν μαζί στην Αθήνα, αφού πρώτα ο Μαντατάς πήγε στη βόρεια Ελλάδα για δικές του δουλειές. Στο πλαίσιο της αιματηρής επίθεσης εντάσσεται και η ενοικίαση αυτοκινήτου εκ μέρους του Δ. Μαντατά.
Η ημέρα του ξυλοδαρμού 

Στις 18 Δεκεμβρίου 2018 ο Δ. Μαντατάς εμφανίζεται σε βίντεο που βρίσκεται στη διάθεση των αστυνομικών αρχών να εισέρχεται σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Εκεί ο δράστης της επίθεσης προχωρά στην ενοικίαση ενός λευκού VW Polo με πινακίδα κυκλοφορίας ΖΧΧ 6340.

Το αυτοκίνητο φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάβαση των δραστών από την Αθήνα στη Λάρισα και στην επιστροφή τους. Η μετάβαση αλλά και η επιστροφή έχουν καταγραφεί καρέ καρέ από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων αλλά και από άλλες που βρίσκονται στην εθνική οδό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική δικογραφία, στις 3.11 τα ξημερώματα το αυτοκίνητο διήλθε από τον σταθμό των διοδίων των Αφιδνών προς Λαμία και στις 3.42 από τον σταθμό των διοδίων των Θηβών προς Λαμία. Στις 4.04 το λευκό Polo πέρασε από τον σταθμό των διοδίων της Τραγάνας και στις 4.51 από τον σταθμό διοδίων της Αγίας Τριάδας προς Λαμία.

Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου, λίγα λεπτά πριν από τις 9, το λευκό Polo εμφανίζεται επί της οδού Θυμάτων Κατοχής, και συγκεκριμένα στον αριθμό 45. Στις 9 πραγματοποιείται η επίθεση στον διαιτητή, στη συμβολή των οδών Θυμάτων Κατοχής και Δήλου. Σε βίντεο που τραβά αυτόπτης μάρτυρας διακρίνεται ένα λευκό Polo το οποίο αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό στρίβει στην οδό Δήλου με κατεύθυνση την οδό Καρδίτσας. Στις 9.05 το αυτοκίνητο εντοπίζεται στη συμβολή των οδών Καρδίτσης και Μήλου στη Λάρισα, σε βίντεο που καταγράφει κάμερα από φούρνο της περιοχής. Στις 9.08 το όχημα εντοπίζεται να περνά μπροστά από καφετέρια στη Λάρισα επί της οδού Καρδίτσης 98, δίχως όμως να φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας στο μπροστινό μέρος. Στις 9.17 περνά μπροστά από τυπογραφείο στην οδό Φαρσάλων και στις 9.50 βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φαρσάλων – Λάρισας.

Λίγα λεπτά μετά, συγκεκριμένα στις 10.20, το λευκό όχημα περνά μπροστά από κρεοπωλείο στον Δομοκό Φθιώτιδας επί της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Λαμίας. Στις 10.32 εντοπίζεται πάλι, αυτήν τη φορά στο 12ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού. Στις 10.58 το λευκό Polo περνά από τον σταθμό των διοδίων της Αγίας Τριάδας προς Αθήνα και στις 11.34 από τα διόδια της Τραγάνας. Στις 11.57 περνά από τα διόδια των Θηβών και στις 12.27 από τα διόδια των Αφιδνών προς Αθήνα.

Μία ημέρα μετά, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ο Δ. Μαντατάς εμφανίζεται να επιστρέφει το αυτοκίνητο στην εταιρεία από την οποία το είχε νοικιάσει. Η διαδρομή του ξυλοδαρμού έχει λάβει τέλος, όχι όμως και η έρευνα των αρχών που μόλις έχει ξεκινήσει.

Οι επικοινωνίες με «ghost card»

Οπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, ο Μαντατάς είχε χρησιμοποιήσει για τις επικοινωνίες του κάρτα τηλεφώνου «του κιλού» ή «ghost card». Μια σύνδεση την οποία, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, χρησιμοποιούν όσοι σκοπεύουν να αναπτύξουν εγκληματική δραστηριότητα και να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις αστυνομικές αρχές. Από την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου και την καταγραμμένη τηλεφωνική ακολουθία προέκυψε ότι ο κάτοχος της συγκεκριμένης τηλεφωνικής σύνδεσης, δηλαδή ο Μαντατάς, είχε μετακινηθεί οδικώς από την περιοχή του Νέου Φαλήρου στις 12 Δεκεμβρίου 2018 ως τη Λάρισα, όπου και παρέμεινε για μία ώρα. Μετακίνηση δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την επίθεση στον διαιτητή Τζήλο. Στη συνέχεια ο Μαντατάς αναχώρησε για την Αθήνα όπου έφτασε το απόγευμα.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποίησε διαδοχικά κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, στη συνέχεια στη Λάρισα και μετά στη Φθιώτιδα κατά την επιστροφή. Μάλιστα ο Μαντατάς μία ημέρα πριν και ανήμερα της επίθεσης στον διεθνή διαιτητή δεν χρησιμοποίησε καθόλου τη συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση, κάτι που χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστο» από τους αστυνομικούς σε σχέση με τα υπόλοιπα δεδομένα των κλήσεων.

Αντίστοιχα, στις 12 Δεκεμβρίου το κινητό του Χρ. Πρωτογεράκη ενεργοποίησε κεραίες στην περιοχή της Λαμίας, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου επίσης κεραίες κοντά στη Λαμία. Η φυσική παρουσία μάλιστα του Πρωτογεράκη στην περιοχή του Μώλου Φθιώτιδας ταυτίζεται χρονικά και με τη διέλευση του λευκού Polo που είχε μισθώσει ο Μαντατάς από τον σταθμό διοδίων της Αγίας Τριάδας.

Τους… τσάκωσαν οι κεραίες

Τη μετάβαση και τη φυσική παρουσία του Δημήτρη Μαντατά στη Λάρισα στις 12 Δεκεμβρίου 2018… πρόδωσε η ενεργοποίηση κεραιών της τηλεφωνικής σύνδεσης την οποία χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση τις πρώτες πρωινές ώρες της 12.12.2018, έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αποδεικνύει την παρουσία του Μαντατά στην πόλη της Λάρισας. Συγκεκριμένα, το τηλέφωνο που είχε στη διάθεσή του ενεργοποιεί κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του από το Νέο Φάληρο έως και την πόλη της Λάρισας. Χαρακτηριστικά, στη 1.45 μ.μ. ενεργοποιείται η κεραία Neo Faliro, στις 2.07 μ.μ. η Neo Faliro Vodafone, στις 5.39 μ.μ. η Larissa, στις 6.33 μ.μ. η κεραία με την ονομασία Larissa South, στις 10.07 μ.μ. και 10:08 μ.μ. οι κεραίες Lamia VIPE Vodafone και Lamia Hill Vodafone.

Συνεπώς, από την καταγραμμένη χρονική ακολουθία ενεργοποίησης κεραιών της ίδιας τηλεφωνικής σύνδεσης «προκύπτει σαφώς η αναχώρησή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12/12/2018 από την περιοχή του Νέου Φαλήρου, η μετάβασή του έως την πόλη της Λάρισας και η παραμονή του σε αυτήν για τουλάχιστον μία ώρα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «η συγκεκριμένη μετάβασή του στην πόλη της Λάρισας μάλιστα πρώτες πρωινές ώρες της 12/12/2018 και η αυθημερόν επιστροφή του εκτιμάται βάσιμα ότι αποτελεί ενέργεια που σχετίζεται με την επίθεση που έλαβε χώρα τις επόμενες ημέρες σε βάρος του Τζήλου».

Οι κεραίες όμως δεν ανακάλυψαν μόνο το κινητό που χρησιμοποιούσε ο Μαντατάς, αλλά και την τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο άλλος κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός του ξυλοδαρμού του Τζήλου, Χρήστος Πρωτογεράκης. Διαφαίνεται δηλαδή, σύμφωνα πάντα με την ενεργοποίηση των κεραιών, «η παράλληλη γεωγραφική μετακίνησή τους από τη Λαμία προς την περιοχή της Αττικής, όπου και οι δύο κατέληξαν αργότερα την ίδια ημέρα».

Το τηλέφωνο του Μαντατά δεν δέχτηκε ούτε πραγματοποίησε κλήσεις από τις 10 το βράδυ στις 18 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 4 το απόγευμα της επομένης, κάτι που σύμφωνα με τη δικογραφία χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστο συγκριτικά με τον υπόλοιπο χρόνο της άρσης. Επιπλέον, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τις 16.12 η τηλεφωνική του σύνδεση δεν έχει ενεργοποιήσει κεραίες». Ωστόσο στοιχεία της δικογραφίας παρουσιάζουν τον Μαντατά ως τον άνθρωπο που «απολύτως σίγουρα» ήταν αυτός που «παρέλαβε και επέστρεψε το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες στην υπό έρευνα υπόθεση». Κι αυτό επειδή στις 18 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19.09 αλλά και στις 20 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.28 μ.μ., δηλαδή κατά την παραλαβή και επιστροφή του μισθωμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν για να πάνε στη Λάρισα, η κεραία που είχε ενεργοποιήσει το κινητό του είναι η Stiles Olympioy Dios. Πρόκειται δηλαδή για την κεραία «που εξυπηρετεί και το σημείο που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων με την επωνυμία “Προπορεία Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ε.Π.Ε.”», από την οποία μισθώθηκε το επίμαχο όχημα. Βαγγελης Τριαντης

-- La Casa de Vaggel - Ίδιοι άνθρωποι και στην υπόθεση «Noor 1» 
Ένας χρόνος από τότε που ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Βαγγ. Μαρινάκη και στους συνεργάτες του Ν. Συντυχάκη, Βαγγ. Μπαϊρακτάρη και Ηλ. Τσακίρη για το ναρκόπλοιο

Τον Μάρτιο του 2018 και ύστερα από πολύμηνη έρευνα η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ειρήνη Τζίβα προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τουΕυάγγελου Μαρινάκη και τριών συνεργατών του για κακουργήματα τα οποία συνέδεε με την υπόθεση του πλοίου «Noor 1».

Oι τρεις συνεργάτες του εφοπλιστή που κατηγορούνται μαζί του είναι ο Νίκος Συντυχάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας του Ευάγγ. Μαρινάκη Capital Ship Management, ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης και ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης.

Μάλιστα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε διατάξει να ανατεθεί η περαιτέρω διαδικασία σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Από τότε έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δεν έχουν εξεταστεί βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης. Η δικογραφία χρεώθηκε αρχικά στην ανακρίτρια Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία δεν πρόλαβε καν να ασχοληθεί καθώς πολύ σύντομα μετατέθηκε και η υπόθεση ανατέθηκε στην Ιωάννα Μάντακα.

Αμέσως, άλλωστε, μετά την άσκηση των διώξεων οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν αιτήσεις προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας την ακυρότητα όλης της προδικασίας.

Οι αιτήσεις εντέλει απορρίφτηκαν, ενώ πρόσφατα υπήρξε και μια σκέψη να οριστεί, λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών, ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα με ταχύτητα, κάτι που όμως δεν κατέστη εφικτό καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από δικαστικούς λειτουργούς του Πειραιά.

Η κατηγορία και οι συνομιλίες

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη που έχει ασκηθεί είναι για:

«Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επι- διώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, της διεύθυνσης της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος των δραστών υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ». Tα αδικήματα φέρεται ότι τελέστηκαν από 01-01-2012.

Στη δικογραφία συσχετίστηκαν και νομιμοποιημένες τηλεφωνικές συνομιλίες εμπλεκομένων, ενώ έχει παραγγελθεί στην ανάκριση να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνομιλίες που συσχετίστηκαν είχαν, μεταξύ πολλών άλλων, καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ το… 2012 με αφορμή τη διερεύνηση στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων του περιβόητου «Κοριόπολις».

Σε αυτές όμως ακούγονταν και συνομιλίες για ένα καράβι και δουλειές με πετρέλαια, ενώ κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονταν σε αυτές τις δραστηριότητες δύο χρόνια αργότερα συνελήφθησαν για την ιστορία του «Noor 1» και κάποια άλλα διερευνώνται τώρα.

Ακούγονται, π.χ., οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες, ο πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης και ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης να κανονίζουν δουλειές με τόνους πετρέλαια και τσιγάρα, που γίνονταν με πλοία στο εξωτερικό. Μάλιστα σε κάποιες από τις συνομιλίες όσα ακούγονται παραπέμπουν σε λαθρεμπόριο πετρελαίου. Σε αυτές τις καταγραφές ακούγεται και ο Ν. Συντυχάκης να συνομιλεί με καταδικασμένο σήμερα για το «Noor 1».

Ακούγονται όμως και άλλα πρόσωπα, όπως π.χ. ο Βαγγ. Μαρινάκης να συνομιλεί με Κοτσώνη και Συντυχάκη αλλά και με τρίτα, μη ελεγχόμενα για το «Noor 1» πρό-

Όσα ακούγονται στις συνομιλίες που έχει καταγράψει η ΕΥΠ παραπέμπουν σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Σ' αυτές ο Συντυχάκης συνομιλεί με καταδικασμένο για το «Noor 1» Σοφια Αναστασιου

--La Casa de Vaggel - Αρπαγή ρεπόρτερ με την απειλή όπλου 
Ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης έχει κατονομάσει στις αρχές ως έναν εκ των πρωταγωνιστών της απαγωγής του από το ξενοδοχείο Χίλτον τον σωματοφύλακα του Βαγγέλη Μαρινάκη Μάρκο Σταυρουλάκη.

Ανθρωπος της προσωπικής φρουράς του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη εμφανίζεται να εμπλέκεται στη δικογραφία για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θανάση Τζήλου. 

Πρόκειται για τον Μάρκο Σταυρουλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα και τα στοιχεία της δικογραφίας, φαίνεται να συνομιλεί αρκετές φορές με έναν εκ των δύο κατηγορουμένων ως φυσικών αυτουργών της επίθεσης σε βάρος του διεθνούς ρέφερι. Πλην του Δημήτρη Μαντατά, ο 39χρονος προσωπικός φρουρός του Μαρινάκη εμφανίζεται να συνομιλεί με σταθερό τηλέφωνο που ανήκει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

 Συνομιλεί και με κινητό που αποδίδεται τόσο στον Νίκο Συντυχάκη, στενό συνεργάτη του Μαρινάκη εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση του «Noor 1», όσο και σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το όνομά του απασχολεί τη Δικαιοσύνη σε υπόθεση με την οποία σχετίζεται ο Βαγγ. Μαρινάκης. Ο Μ. Σταυρουλάκης φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί ως ένα από τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση απαγωγής του δημοσιογράφου Πάρη Κουρτζίδη τον Μάρτιο του 2018. 


Το τελευταίο στιγμιότυπο που εικονίζονται μαζί Μαρινάκης και Σταυρουλάκης
Σοκαριστικά είναι όσα δηλώνει στο Documento ο δημοσιογράφος σχετικά με το παρελθόν του «μπράβου του Μαρινάκη», όπως τον χαρακτηρίζει, καθώς και όσα άκουσε για τον Σταυρουλάκη την ημέρα της βίαιης και κάτω από την απειλή όπλου αρπαγής του.

Το ρεπορτάζ για το «Noor 1» και τα τηλέφωνα

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018. Ο Πάρης Κουρτζίδης αναρτά στην ιστοσελίδα piperata.gr, την οποία διαχειρίζεται, ρεπορτάζ που αφορά την πορεία της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του ναρκόπλοιου. Τα τηλέφωνα αρχίζουν να χτυπούν. Ο τότε εκδότης του στην εφημερίδα «Αξία» Αντώνης Πίκουλας του ζητά να «κατεβάσει» το ρεπορτάζ γιατί έχουν προκληθεί «προβλήματα». Οπως δηλώνει στο Documento ο Κουρτζίδης, ο Αντ. Πίκουλας του είπε ότι βρισκόταν ο ίδιος σε δύσκολη θέση καθώς «είχε ενοχληθεί ο Μαρινάκης». Ο δημοσιογράφος κατεβάζει τελικά το ρεπορτάζ. Οι δυο τους κλείνουν ραντεβού την επομένη για να τα συζητήσουν από κοντά.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018. Ο δημοσιογράφος φτάνει στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου είχε δοθεί το ραντεβού. Είναι μέρα μεσημέρι. Μπαίνει στο λόμπι και βρίσκει τον Αντ. Πίκουλα να κάθεται σε έναν καναπέ. Τον χαιρετά και κάθεται και αυτός.

Σύμφωνα με αυτά που έχει καταγγείλει τόσο δημοσιογραφικά όσο και επίσημα στις αρχές ο Κουρτζίδης, αμέσως εμφανίστηκαν τέσσερις άντρες. Τρεις κύκλωσαν σε μικρή απόσταση εκείνον και τον εκδότη. Ενας πήγε πίσω από την πολυθρόνα του δημοσιογράφου και φέρεται

να τον απείλησε με όπλο. Ο Κουρτζίδης κράτησε την ψυχραιμία του, ενώ ο άντρας του διευκρίνισε ότι το όπλο φέρει σιγαστήρα και εάν πυροβολούσε, δεν θα φαινόταν τίποτε απολύτως.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αυτός που έφερε το όπλο κάλεσε μέσω κινητού τηλεφώνου τον Βαγγ. Μαρινάκη, ο οποίος τότε βρισκόταν στο εξωτερικό. Στη συνέχεια με τον εφοπλιστή μίλησε ο Αντ. Πίκουλας.

Αργότερα, όπως έχει αποδειχτεί και από το μαγνητοσκοπημένο υλικό του συστήματος ασφαλείας του ξενοδοχείου που βρίσκεται στα χέρια των αρχών, οι άντρες, οι οποίοι φέρεται να έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ως μέλη της προσωπικής φρουράς του εφοπλιστή Μαρινάκη και δράστες της επίθεσης εις βάρος του δημοσιογράφου, τον οδήγησαν υπό την απειλή όπλου στα γραφεία της εφημερίδας. Σκοπός ήταν να αναρτήσει κείμενο επανόρθωσης. Στην αρπαγή του φέρεται να εμπλέκονται συνολικά 12 με 14 άτομα.

«Θα σε καθαρίσει. Δεν καταλαβαίνει τίποτε»

Πίκουλας και Κουρτζίδης ανεβαίνουν στα γραφεία, με τον δεύτερο να συντάσσει το κείμενο. Ο Μ. Σταυρουλάκης βρίσκεται και αυτός στα γραφεία. Ο δημοσιογράφος τον περιγράφει ως άντρα «με επικίνδυνα ήρεμο ύφος», ο οποίος έπαιξε «καθαρά συντονιστικό ρόλο» στην αρπαγή του και στις απειλές που δέχτηκε: «Είχε ρόλο αυστηρού, επιχειρησιακού προσώπου, που θα σου περάσει το μήνυμα της απειλής τονίζοντάς σου ότι δεν σε παίρνει να κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτά που λέει». Οσα του είπε ο Αντ. Πίκουλας για τον Μ. Σταυρουλάκη σοκάρουν: «Ρε συ, ξέρεις ποιος είναι αυτός; Θα ανέβει πάνω. Θα σε πυροβολήσει. Θα σε καθαρίσει. Δεν καταλαβαίνει τίποτε. Και σήμερα να μην το κάνει, θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Κάνε ό,τι σου λένε».

Υστερα από περιστατικό τραμπουκισμού σε ρεπόρτερ-συνεργάτη του Π. Κουρτζίδη από τον Μ. Σταυρουλάκη στην κηδεία του γιου του Σωκράτη Κόκκαλη οι κοινές εμφανίσεις του με τον Βαγγ. Μαρινάκη μειώθηκαν, για να παύσουν εντελώς. Αυτό προκύπτει και από σχετικό φωτογραφικό υλικό, καθώς ο «προσωπικός φρουρός» βρισκόταν πάντα σχεδόν πλάι στον εφοπλιστή. Τέλος, ερωτηθείς για την εμπλοκή Σταυρουλάκη στην υπόθεση Τζήλου ο Π. Κουρτζίδης τονίζει: «Σοκαρίστηκα όταν το έμαθα διότι δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η αλαζονεία είναι τόσο μεγάλη». Νικος Σπυροπουλος

--La Casa de Vaggel: Ο πανταχού παρών λαλίστατος Νίκος Συντυχάκης

Ο στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη εμφανίζεται να συνομιλεί με πρόσωπα-κλειδιά σε όλες τις δικογραφίες από το «Noor 1» έως τον ξυλοδαρμό Τζήλου

O Nίκος Συντυχάκης είναι πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση. Είναι ο στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη που εμφανίζεται να είναι μέσα σε όλα και ο οποίος πλέον κατηγορείται, όπως και ο εφοπλιστής, για τη ζοφερή υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1». Ο άνθρωπος που το όνομά του φιγουράρει και στη δικογραφία για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Τζήλου, όχι ως κατηγορούμενου αλλά ως ενός από τους συνομιλητές το κρίσιμο χρονικό διάστημα με έναν από τους φερόμενους ως δράστες, όπως και με άλλα πρόσωπα ο ρόλος των οποίων είναι υπό διερεύνηση, εμφανίζεται λαλίστατος γενικότερα.

Πριν από χρόνια είχε καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ να μιλά συνεχώς σε επίμαχες ημερομηνίες με τους καταδικασμένους πρωτοδίκως για το «Noor 1». Από τον επίσης καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό σε ισόβια Μάκη Γιαννουσάκη είχε αναφερθεί ως αυτός που κουβαλάει μαύρο χρήμα. Μάλιστα ο Ν. Συντυχάκης είχε πιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2014 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 622.000 ευρώ, αδήλωτα, σε μια βαλίτσα. Ο ίδιος, αν και παλιό στέλεχος της Capital του Βαγγ. Μαρινάκη, εμφανίστηκε να μην έχει γνώση ότι έπρεπε να δηλώσει το… ευτελές ποσό το οποίο αρχικώς κατασχέθηκε.

Αξίζει να δούμε τι υποστήριξε ο ίδιος στο απολογητικό του υπόμνημα που είχε υποβληθεί στην Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος στις 14.10.2014.

Τα λεφτά της Capital

«Στις 23/9/2014 επέστρεφα από επαγγελματικό ταξίδι στη Φουτζέιρα. Κατά τη διαδρομή μου από τον χώρο παραλαβής αποσκευών προς την έξοδο υπάλληλος του τελωνείου με ρώτησε αν είχα χρήματα κι αμέσως του δήλωσα ότι έφερα μαζί μου ως προσωπικά μου χρήματα 5.000 ευρώ, ενώ αυθορμήτως παρέδωσα τη χειραποσκευή μου με τα χρήματα. Εν συνεχεία εξήγησα πως τα επιπλέον χρήματα ήταν της Capital Ship Management και κατέθεσα επιστολή του ναυτικού πράκτορα του πλοίου “Μiltiadis Junior” που τελεί υπό τη διαχείριση της Capital η οποία πιστοποιεί την προέλευση των χρημάτων που δεσμεύτηκαν…». Στη συνέχεια δε υποστήριξε ότι είχε την εσφαλμένη πεποίθηση πως δεν όφειλε να δηλώσει τα χρήματα της ναυτιλιακής. Την επομένη ο τότε πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης πιστοποιούσε προς το τελωνείο ότι δεν υπήρχε ζήτημα μαύρου χρήματος και παρήγγειλε προς το τελωνείο για τις δικές του ενέργειες. Επιβλήθηκε έτσι το ανάλογο διοικητικό πρόστιμο και τα υπόλοιπα χρήματα επιστράφηκαν στην Capital.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Τον Ν. Συντυχάκη είχε κατονομάσει σε μια από τις μυστικές καταθέσεις του (αυτές που πήρε πίσω) ο ισοβίτης Γιαννουσάκης. Μιλώντας τον Ιούλιο του 2015 στον αξιωματικό του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, είχε αναφερθεί σε συνεργασία Συντυχάκη και Κοτσώνη σχετικά με λαθρεμπορία πετρελαίου. Ο Αιμίλιος Κοτσώνης, πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι επίσης καταδικασμένος πρωτόδικα σε δεκαετή κάθειρξη με αναστολή για το «Noor 1».

Σύμφωνα με όσα είχε πει τότε ο Μ. Γιαννουσάκης, η λαθρεμπορία γινόταν ως εξής: ποσότητες πετρελαίου παρακρατούνταν από τους ναυλωτές της Capital και στη συνέχεια πωλούνταν στην εταιρεία Horizon με τη συνδρομή του καταδικασμένου σε ισόβια για το «Noor 1» Γεώργιου Μπουρδούμπαλη.Ο Γιαννουσάκης χαρακτήριζε τον Συντυχάκη «αρωγό» και «απαραίτητο» στην επίτευξη του στόχου, που ήταν η παράδοση του πετρελαίου χωρίς ελλείμματα στους ναυλωτές. Καθώς «ο Συντυχάκης ή χρημάτιζε τους επιθεωρητές που μετρούσαν τις ποσότητες των καυσίμων που παραλαμβάνονταν – παραδίδονταν ή διενεργούνταν κατόπιν εντολών του τεχνικές πρόσμειξης του καυσίμου με το γλυκό νερό».

Τηλεφωνήματα επί «Noor 1»

Το όνομά του εμφανίζεται και στην έκθεση ανάλυσης επικοινωνιών της ΕΛΑΣ για την υπόθεση του ναρκόπλοιου. Με δικαστικά βουλεύματα πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου του επικοινωνιών για ορισμένους από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση κατά το χρονικό διάστημα 21 Απριλίου – 21 Ιουνίου 2014.

Ο Ν. Συντυχάκης, το τηλέφωνο του οποίου είναι καταχωρημένο και στην Capital, εμφανίζεται να συνομιλεί με πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Οπως προκύπτει από τα διαγράμματα που περιλαμβάνει η έκθεση, στις 7 Ιουνίου 2014, την ημέρα δηλαδή του κατάπλου του ναρκόπλοιου στην Ελευσίνα, έγιναν πέντε τηλεφωνήματα μεταξύ Συντυχάκη και Κοτσώνη, όπως και δύο τηλεφωνήματα μεταξύ Συντυχάκη και Γιαννουσάκη. Στις 12 Ιουνίου 2014, την ημέρα των πρώτων συλλήψεων μετά την έφοδο και τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών σε αποθήκες στο Κορωπί και σε βίλα στη Φιλοθέη, εντοπίζονται έξι τηλεφωνήματα μεταξύ Κοτσώνη και Συντυχάκη και ακόμη ένα μεταξύ Συντυχάκη και Γιαννουσάκη. Στις 21 Ιουνίου 2014, όταν συλλαμβάνεται το πλήρωμα του «Noor 1», καταγράφονται 14 τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Συντυχάκη και Κοτσώνη, ενώ ακόμη οκτώ καταγράφονται μεταξύ Συντυχάκη και Παντελή Καλαφάτη. Ο τελευταίος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Και στο «Κοριόπολις»

Ο Ν. Συντυχάκης έχει την τιμητική του και στις «καυτές» συνομιλίες κατηγορουμένων για την υπόθεση του «Noor 1» που είχαν καταγραφεί σε ανύποπτο χρόνο, το 2012, στο πλαίσιο διερεύνησης άλλης υπόθεσης, του περιβόητου «Κοριόπολις», και πλέον έχουν συσχετιστεί με το υπόλοιπο υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη, του ίδιου του Συντυχάκη, του Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.
Ο Ν. Συντυχάκης ακούγεται π.χ. να μιλά με πρόσωπο που σήμερα είναι καταδικασμένο για το «Noor 1».
- Αρπαγή δημοσιογράφου στο Χίλτον: «Θα εκπλαγεί ο Μαρινάκης, θα αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη»
Σημαντικές εξελίξεις για την υπόθεση αρπαγής του υπό την απειλή όπλου μέρα μεσημέρι στο Χίλτον προανήγγειλε για το προσεχές διάστημα ο δημοσιογράφος Πάρις Κουρτζίδης. 

Ο ρεπόρτερ κατήγγειλε δημόσια ότι γνωρίζει πως κάποιοι τον παρακολουθούν ακόμη και σήμερα, αναφέρθηκε ονομαστικά στον στενό σωματοφύλακα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει στο παρελθόν φόνο ενώ μεταξύ άλλων εξιστόρησε συγκεκριμένες πτυχές από την αρπαγή του.

Όλα αυτά ειπώθηκαν σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Πάρις Κουρτζίδης, έναν χρόνο ακριβώς μετά τα όσα διαδραματίστηκαν και αποτελούν φυσικά αντικείμενο έρευνας των αρμοδίων αρχών.

Ο δημοσιογράφος ξεκινώντας την τοποθέτησή σου επισήμανε ότι απηύθυνε αίτημα σε όλα τα ΜΜΕ για να καλύψουν την συνέντευξη Τύπου. Ακόμη και ΜΜΕ τα οποία «ελέγχει» ο εφοπλιστής.

«Ο Μαρινάκης θα εκπλαγεί. Θα αναγκαστεί να ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη. Θα έχουμε εξελίξεις στην υπόθεση», είπε ο Πάρις Κουρτζίδης ερωτηθείς από το documentonews.gr για το εάν περιμένουμε εξελίξεις όσον αφορά την πορεία της υπόθεσης αρπαγής του από τις αρμόδιες αρχές.

«Με παρακολουθούν ακόμη»

Ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων δήλωσε πως ακόμη και σήμερα τον παρακολουθούν, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζουν και οι Αρχές. «Είναι ενήμερες οι αρχές. Έχουν γνώση για την παρακολούθηση», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το αναφέρει αυτό θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα.

Τι συνέβη στο Χίλτον

Ο Πάρις Κουρτζίδης αναφέρθηκε από την αρχή για όλα όσα διαδραματίστηκαν στο λόμπι του ξενοδοχείου Χίλτον. Ξεκαθάρισε πως στις 14 Μαρτίου, μια ημέρα δηλαδή πριν την αρπαγή του από ανθρώπους που ο ίδιος αναγνώρισε στις Αρχές και έχουν ταυτοποιηθεί ως άνθρωποι της ασφάλειας του Βαγγέλη Μαρινάκη, του τηλεφώνησε ο αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, Ξενοφώντας Αθανασίου ζητώντας του να κατεβάσει ένα ρεπορτάζ. Αυτό αναφερόταν στον Γιώργο Γερόλυμπο και τα πεπραγμένα του. 

Δείτε επίσης: Εμπλεκόμενος στο φαγοπότι εκατομμυρίων του "Αθήνα ‘97" ο επίτιμος πρόεδρος του Καράτε – Τι είχε αποκαλύψει το HOT DOC

Όπως τόνισε ο κ. Κουρτζίδης δεν σήκωσε το τηλέφωνο. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου του 2018 του τηλεφώνησε ο Αντώνης Πίκουλας, τότε εκδότης του στην εφημερίδα Αξία, λέγοντάς του ότι βρίσκεται στο λόμπι του Χίλτον και τον περιμένει. Του είπε φυσικά να κατεβάσει και το ρεπορτάζ του σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του Noor 1.

Ο Κουρτζίδης έκανε «μη ορατά, λόγω προσωπικής φιλίας του με τα δυο πρόσωπα» τα δυο άρθρα και πήγε στο Χίλτον να συναντήσει τον Πίκουλα. Το τί ακολούθησε είναι ήδη γνωστό. Το πλέον σημαντικό που κατήγγειλε για ακόμη μια φορά ο δημοσιογράφος είναι ότι μπροστά του, ένας εκ των ανθρώπων της ασφάλειας του Μαρινάκη (σ.σ Μπουρνάζος), τηλεφώνησε στον εφοπλιστή που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο εξωτερικό. «Τον άκουγα τον Μαρινάκη να μιλάει στη γραμμή. Εκτός και εάν ήταν ένας πάρα πολύ καλός μίμος του. Του μίλησε και ο Πίκουλας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Σταυρουλάκη και το ξυλοδαρμό Τζήλου

Ο Πάρις Κουρτζίδης ανέφερε πως αναγνώρισε ως ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην βίαιη αρπαγή του από το Χίλτον τον Μάρκο Σταυρουλάκη. Άνθρωπος, όπως έγραψε και το Documento του περασμένου Σαββάτου (σ.σ La casa de Vaggel), της προσωπικής φρουράς του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Μάρκος Σταυρουλάκης εμφανίζεται να εμπλέκεται στη δικογραφία για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θανάση Τζήλου. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα και τα στοιχεία της δικογραφίας, φαίνεται να συνομιλεί αρκετές φορές με έναν εκ των δύο κατηγορουμένων ως φυσικών αυτουργών της επίθεσης σε βάρος του διεθνούς ρέφερι. Πλην του Δημήτρη Μαντατά, ο 39χρονος προσωπικός φρουρός του Μαρινάκη εμφανίζεται να συνομιλεί με σταθερό τηλέφωνο που ανήκει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Συνομιλεί και με κινητό που αποδίδεται τόσο στον Νίκο Συντυχάκη, στενό συνεργάτη του Μαρινάκη εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση του «Noor 1», όσο και σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πάρις Κουρτζίδης, αποκάλυψε για ακόμη μια φορά το τί του είπε ο Αντώνης Πίκουλας για τον Σταυρουλάκη.

«Ρε συ, ξέρεις ποιος είναι αυτός; Θα ανέβει πάνω. Θα σε πυροβολήσει. Θα σε καθαρίσει. Δεν καταλαβαίνει τίποτε», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος για να παραθέσει συγκεκριμένα ερωτήματα. «Ο Σταυρουλάκης φέρεται να έχει διαπράξει φόνο. Έχει σκοτώσει; Γιατί τον επέλεξε στη φρουρά του ο κ. Μαρινάκης;», διερωτήθηκε ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του ονόματος του Σταυρουλάκη στην δικογραφία για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θανάση Τζήλου.

Τέλος, ο Πάρις Κουρτζίδης γνωστοποίησε και ότι ο Νίκος Συντυχάκη, στενός συνεργάτης του Μαρινάκη, του απέστειλε εξώδικο για άρθρο του στην ιστοσελίδα του που αφορούσε την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Τζήλου. Νικος Σπυροπουλος
https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: