Τρίτη, Μαρτίου 26, 2019

Ακροδεξιοι προκαλεσαν επεισοδια στη παρελαση στη Καλλιθεα

Ομάδα περίπου τριάντα ατόμων φορώντας μαύρα ρούχα και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο της μαθητικής παρέλασης στην Καλλιθέα. Απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ όπως και διαδηλωτές κινητοποίησης της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας πολλοί από τους οποίους έφυγαν με ανοιγμένα κεφάλια.
Επεισόδια με μολότοφ και προσαγωγές, μεταξύ χρυσαυγιτών και αστυνομικών δυνάμεων, που επενέβησαν για να αποτρέψουν συμπλοκή με συγκεντρωθέντες από τον αριστερό χώρο, σημειώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην Καλλιθέα.


Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, ομάδα περίπου 150 ατόμων απο το ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες της Αριστεράς, είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Κύπρου, όπου βρίσκεται Μνημείο Ηρώων, για κατάθεση στεφάνων, ενώ μια ομάδα από 40-50 άτομα τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία ανήκουν στην Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα συγκέντρωση, στην πλατεία των Τζιτζιφιών.

Οι Χρυσαυγίτες κάποια στιγμή ξεκίνησαν με απειλητικές διαθέσεις με κατεύθυνση την πλατεία Κύπρου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν στην διασταύρωση Θησέως και Σκίπης, πριν έρθουν σε επαφή με τους άλλους συγκεντρωθέντες.Τότε οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή. 

12 ακροδεξιοί, εκ των οποίων τέσσερις είναι ανήλικοι συννελήφθησαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία και οι δώδεκα ανήκουν σε ακροδεξιές ομάδες αλλά ειδικά ο ένας, ηλικίας 24 ετών, είχε συλληφθεί και πριν από έξι μέρες στην Σαλαμίνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, για ρατσιστική επίθεση σε βάρος 30χρονου αλλοδαπού.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για ρίψη μολότοφ, επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα και αύριο θα παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με καταγγελίες, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν εναντίον της κινητοποίησης της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας τραυματίζοντας τουλάχιστον στο κεφάλι διαδηλωτές, όταν αυτοί θέλησαν να προχωρήσουν κοντά στην εξέδρα των επισήμων.
Το ΚΚΕ για τα επεισόδια στην Καλλιθέα

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην Καλλιθέα, κατά τη διάρκεια προσπάθειας σωματείων και φορέων της περιοχής, να εμποδίσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που επιχείρησαν να πάρουν μέρος στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, εμφανιζόμενοι να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν εμετικά φασιστικά και αντικομμουνιστικά συνθήματα».

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «οι δυνάμεις των ΜΑΤ, όχι μόνο άφησαν ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους - κρανοφόρους της Χρυσής Αυγής, αλλά στράφηκαν εναντίον του κόσμου που διαμαρτυρόταν για την παρουσία τους και χτύπησαν με μένος την αντιφασιστική συγκέντρωση, με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες, 4 εκ των οποίων έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, με διάφορους τρόπους ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικισμού, προκειμένου να τους αξιοποιεί στα διάφορα πολιτικά της παιχνίδια, για τη συγκρότηση δήθεν αντιφασιστικών μετώπων. Ενώ, μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής Καλλιθέας, που με τη στάση ανοχής που κρατάει απέναντι στην Χρυσή Αυγή, έχει δώσει αέρα στα πανιά της» τονίζει το ΚΚΕ.

Τέλος, «για τα παραπάνω απαράδεκτα γεγονότα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης προέβη σε παρέμβαση και καταγγελία προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.


Ένταση και στην παρέλαση στα Λιόσια

Παράλληλα οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή 11 ατόμων. Την ίδια ώρα, 20 άτομα με μαύρα ρούχα και κράνη, κινήθηκαν προς το σημείο που θα γινόταν η παρέλαση έξω από το δημαρχείο των Άνω Λιοσίων, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: