Κυριακή, Απριλίου 14, 2019

Για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση ερευνάται ο Λοβέρδος

Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση ερευνάται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό σημείωμα προς τον πρόεδρο της Βουλής για το αίτημα άρσης ασυλίας του.

Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι το εκτιμώμενο όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημία σε βάρος του Δημοσίου υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.


Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό σημείωμα προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διερευνάται μεταξύ άλλων και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο από Απρίλιο του 2011 έως το Μάιο του 2012, στο πλαίσιο ενδεχόμενης εμπλοκής του στη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων παραγόμενων και τιθέμενων στην ελληνική αγορά από τη Novartis. Απ' την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, εύλογα διαπιστώνεται ότι τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τα ποσά (κέρδη εταιρείας και δωροδοκίες) τεράστια, ενώ στοιχεία και μαρτυρίες σκιαγραφούν τις ευθύνες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση παραμένει ανοιχτή η έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώην αναπλ. υπουργό Μάριο Σαλμά.

Στο αρχείο μπαίνουν οι υποθέσεις που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.

Οι μαρτυρίες
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο είχαν μιλήσει στις καταθέσεις τους και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον πρώην υπουργό υπήρξε και ο τέταρτος μάρτυρας, που καταθέτει επωνύμως.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών εστίασε στα ακριβότερα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, για τα οποία τόσο οι προστατευόμενοι μάρτυρες όσο και ο τέταρτος μάρτυρας έχουν κατηγορηματικά πει ότι η εταιρεία ωφελήθηκε με υπουργικές αποφάσεις σε βάρος του Δημοσίου. Πρόκειται για τα φάρμακα Gilenya, Tasigna, Lucentis.

Το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου ακούγεται για πρώτη φορά από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis, επειδή φρόντιζε να δίδεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της εταιρείας, ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».

Στο επόμενο ραντεβού του με τους εισαγγελείς λίγες μέρες αργότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» λέει πως ο πρώην υπουργός είχε απευθείας επικοινωνία με τον Κωσταντίνο Φρουζή, μέσω των προσωπικών τους e-mails, κάνοντας την εκτίμηση ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία σημαίνει ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθεί την επίσημη υπηρεσιακή οδό και προσθέτοντας ότι δεν ήταν μόνο τα e-mails, αλλά και οι διά ζώσης συναντήσεις, καθώς είχαν τακτική επαφή και από κοντά.

Ενδεικτικά, ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων για τον πρώην υπουργό ότι «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε», ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρει ότι «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά».

Σύμφωνα με την τρίτη προστατευόμενη μάρτυρα, που έχει την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε κατάθεση της, που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2017, λέει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα στις 28/12/2018:

ΚΕΛΕΣΗ: Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Διαβάστε αύριο στην ΕΦ.ΣΥΝ. αναλυτικά τα στοιχεία της πολυσέλιδης δικογραφίας, απ' την οποία προκύπτουν οι σοβαρές ενδείξεις για τον Ανδρέα Λοβέρδο από πλήθος μαρτυριών, εγγράφων και στοιχείων που συγκέντρωσαν απ' τις ελεγκτικές Αρχές οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Ακολουθεί όλο το τμήμα της δικογραφίας που διαβιβάστηκε προκειμένου να αρθεί η ασυλία του Ανδρέα Λοβέρδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν εκτός από τις μαρτυρίες των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, τα στοιχεία του FBI  και η αποκαλυπτική επώνυμη μαρτυρία του πρώην στελέχους και υπεύθυνου για τη διαμόρφωση των τιμών και συνδετικού κρίκου στις επαφές με τις αρμόδιες επιτροπές και το υπουργείο Υγείας (βλ. σελίδες 80-83):




efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: