Τετάρτη, Απριλίου 17, 2019

Συντριπτική πλειοψηφία στο ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών - Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε τις γερμανικές αποζημιώσεις με νέο σόου στη Βουλή

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η ψηφοφορία έγινε δια εγέρσεως.


Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».



Η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής διεξήχθη αρουσία μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Την ιστορική συζήτηση έκλεισε ο Ν. Βούτσης
«H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας απόψε στην ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. «Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση της ευθύνης μας, να μιλήσουμε και με την Ιστορία και να πούμε όλοι μαζί, "Όχι. Ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη"», ανέφερε συγκινημένος ο πρόεδρος της Βουλής κλείνοντας την ιστορική συζήτηση για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Βούτσης άνοιξε την ομιλία του με αναφορά σε όλους όσους διεκδίκησαν ενεργά, ενημέρωσαν, αντιπαρατέθηκαν για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ενημέρωσαν για τα μαρτυρικά χωριά. Ιδιαίτερη αναφορά, φανερά συγκινημένος, επεφύλασσε για τον Μανώλη Γλέζο, που για δεκαετίες διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της διεκδίκησης και που σήμερα δεν ήταν δυνατό να παρίσταται στη συνεδρίαση για λόγους υγείας. «Ο Μανώλης αυτή τη στιγμή μας ακούει», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω την υπόσχεσή μου: Είμαι σίγουρος ότι ο Μανώλης Γλέζος θα είναι μαζί μας πάλι σε λίγο καιρό και θα είναι δίπλα μας όταν η Βουλή θα κάνει την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος. Θα είναι μαζί μας. Αυτή την υπόσχεση του την δίνουμε από αυτό το βήμα και νομίζω ότι είναι υπόσχεση ομόφωνη».

Ο Νίκος Βούτσης απάντησε σε όσους είπαν ότι η Βουλή καθυστέρησε να λάβει απόφαση και τη φέρνει παραμονές εκλογών: «Η Βουλή ήταν παρούσα επί 3,5 χρόνια για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Η διεκδίκηση ήταν ζωντανή», είπε και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Βουλή (έκδοση βιβλίων σχετικών με το θέμα, ημερίδες, δημοσιεύσεις, συνεργασία με Γερμανούς νομικούς κλπ). Ενημέρωσε ταυτόχρονα την εθνική αντιπροσωπεία, ότι με έξοδα της Βουλής εγκαινιάζεται στις 2 Μαΐου, έκθεση για τους Έλληνες - θύματα του ολοκαυτώματος, στον μαρτυρικό τόπο του Άουσβιτς Μπίλκενάου.

Άμεσα η ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση ως πρώτη από μία σειρά κινήσεων για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος.

Το ελληνικό κράτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, τις δικές του και των πολιτών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας" ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

- τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

- Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Η απόφαση που ψηφίσθηκε, έχει ως εξής:
Σύμφωνα με την από 16 Απριλίου 2019 απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία έγινε δεκτή, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό).

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα - Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα - Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

- το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

- οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,

- το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,

- δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους,

Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Ν. Δένδιας: Ο πρωθυπουργός να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης
Να μην προβεί σε οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση και σε οποιαδήποτε ενέργεια, σε σχέση με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον  Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό μιας απερχόμενης κυβέρνησης, να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που ανέβηκε στο βήμα, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και την δήλωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε, να σχεδιάσουμε μαζί και να υλοποιήσουμε μαζί, στο σχέδιο μιας εθνικής πολιτικής, τη διεκδίκηση αυτού που ο ελληνικός λαός, το ελληνικό έθνος και η ιστορία αυτού του λαού δικαιούται και επιβάλλει. Δεν πρέπει όμως να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας επί τη βάσει άλλων και όχι εθνικών σκοπιμοτήτων» είπε ο Νίκος Δένδιας.    https://left.gr

Προκλητικός εμφανίστηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να ανοίξει ζήτημα διεκδίκησης για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες που προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι το 1949. «Δεσμευόμαστε ότι η αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες..», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το Δίστομο δεν επλήγη μόνο από Γερμανούς. Χαρακτήρισε δε το ΚΚΕ «κόμμα της προδοσίας».

Η παρέμβαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα και την αντίδραση του προεδρεύοντος Γιώργου Λαμπρούλη. «Λέγονται ανιστόρητα πράγματα. Αλλά δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους. Περάστε έξω!», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης ακούγοντας βουλευτές από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής να συνεπικουρούν τον Ευάγγελο Καρακώστα όρθιοι.


«Αυτές οι κραυγές μίσους δεν έχουν θέση εδώ πέρα!», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη που ανέβηκε στο βήμα εκείνη την ώρα.

Οι Χρυσαυγίτες βουλευτές επιτέθηκαν με υβριστικές εκφράσεις κατά βουλευτών που διαμαρτύρονταν για όσα είπε ο Ευ. Καρακώστας, με φράσεις όπως «είσαι Καραγκιόζης», «είστε δολοφόνοι».

«Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης. «Υπάρχουν δικογραφίες...» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ιωάννης Λαγός. «Σκοτώνεστε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες. Περάστε έξω!», επέμεινε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης. «Τι περάστε έξω; Στο σπίτι σου είμαστε;», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όρθιοι επιτίθεντο φραστικά κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων.

 Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας, είχε προαναγγείλει την καταψήφιση του πορίσματος, κάνοντας λόγο για εγκληματική αμέλεια και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων εδώ και 70 χρόνια, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα ανέρχεται σε πάνω από 471 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι «υπήρξε έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων», ότι όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το κατοχικό δάνειο σε προεκλογικούς περιόδους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: