Κυριακή, Απριλίου 14, 2019

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο - Τελος εποχης για τα Wikileaks;

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ WIKILEAKS...
ΕΜΕΙΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΑ ΠΙΣΙΝΗ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ...ΟΠΟΤΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ"...
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς, το Εκουαδόρ απέσυρε το άσυλο και η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον γνωστό δημοσιογράφο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παρέμενε έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από το 2012, όταν και του είχε δοθεί άσυλο, όμως τους τελευταίους μήνες, μετά και την εκλογή του Λένιν Μορένο στην προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής η κατάσταση είχε αλλάξει.

Τα Wikileaks είχαν προβεί τον τελευταίο καιρό σε μπαράζ δημοσιευμάτων αναφέροντας ότι επίκειται σύλληψή του ιδρυτή της ιστοσελίδας, ενώ, μόλις χθες, κατηγόρησαν το Εκουαδόρ πως κινηματογραφούσε τις συναντήσεις του Ασάνζ με τους δικηγόρους και τους γιατρούς του.
Δικαιολογίες Μορένο

Δικαιολογώντας την απόφασή του ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο ανακοίνωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Λονδίνο πως ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι «ο Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κρύβεται από την αλήθεια εδώ και χρόνια. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο για τη συνεργασία για να εξασφαλίσουμε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη».

Τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης Ασάνζ
Απρίλιος 2010: Τα Wikileaks δίνουν στη δημοσιότητα υλικό που καταγράφει Αμερικανούς στρατιώτες να σκοτώνουν 18 πολίτες με επίθεση από ελικόπτερο στο Ιράκ

Ιούλιος 2010: Ο ιστότοπος συνεχίζει να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια εμπιστευτικά email από την εταιρεία Stratfor. Η αμερικανική κυβέρνηση αντεπιτίθεται με σφοδρότητα, ενώ αρκετοί αμερικανικοί φορείς αρχίζουν να μπλοκάρουν δωρεές προς τα Wikileaks

Αύγουστος 2010: Σουηδοί εισαγγελείς εκδίδουν ένταλμα σύλληψης κατά του Τζούλιαν Ασάνζ με αφορμή δύο ξεχωριστές καταγγελίες, μία για βιασμό και μία για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες

Δεκέμβριος 2010: Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Λονδίνο και αποφυλακίζεται πληρώνοντας την εγγύηση

Μάιος 2012: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφασίζει την έκδοσή του στη Σουηδία για να δικαστεί

Ιούνιος 2012: Ο Ασάνζ μπαίνει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

Αύγουστος 2012: Το Εκουαδόρ δίνει άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, ανακοινώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι πως θα παραβιαστούν τα δικαιώματά του σε περίπτωση που εκδοθεί

Αύγουστος 2015: Σουηδοί εισαγγελείς κλείνουν την έρευνα για την σεξουαλική παρενόχληση, αλλά οι κατηγορίες για τον βιασμό παραμένουν

Οκτώβριος 2015: Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοινώνει ότι σταματά να έχει αστυνομικούς τοποθετημένους έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ

Φεβρουάριος 2016: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι ο Ασάνζ διώκεται αυθαίρετα από τη Σουηδία και τις ΗΠΑ από το 2010

Ιούλιος 2016: Τα Wikileaks δημοσιεύουν χιλιάδες email του Δημοκρατικού Κόμματος βάζοντας πολύ υψηλά εμπόδια στην προσπάθεια της Χίλαρι Κλίντον να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ

Μάιος 2017: Οι Σουηδικές δικαστικές αρχές ανακοινώνουν ότι οι κατηγορίες κατά του Ασάνζ για βιασμό έχουν καταπέσει

Ιούλιος 2018: Η Βρετανία και το Εκουαδόρ επιβεβαιώνουν ότι διαπραγματεύονται για να αποφασίσουν για το μέλλον της υπόθεσης

Οκτώβριος 2018: Ο Ασάνζ ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει δικαστική μάχη κατά της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, κατηγορώντας το Κίτο ότι παραβιάζει τα βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα

Μάρτιος 2019: Τα Wikileaks δημοσιεύουν τα INA Papers αναφέροντας ότι ξεκινάει έρευνα κατά του προέδρου του Εκουαδόρ για διαφθορά
«Συνελήφθη για να εκδοθεί στις ΗΠΑ»
Παρά τις δηλώσεις του προέδρου του Εκουαδόρ και τις επίσημες ανακοινώσεις από τη βρετανική αστυνομία, οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσαν ότι η σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks.

Η Τζεν Ρόμπινσον δήλωσε ότι «Ο Ασάνζ συνελήφθη όχι για παραβίαση των όρων της αναστολής του, αλλά για το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του».

Αντίστοιχα, άλλος εκπρόσωπος του Αυστραλού δημοσιογράφου, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, κάνει λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και προσθέτει ότι το Εκουαδόρ θα είναι στη «μαύρη λίστα» της διεθνούς κοινότητας.

Η Σουηδική Δικαιοσύνη επιφυλάσσεται
Με το άκουσμα της είδησης της σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ, ξεκίνησε και μία μεγάλη συζήτηση στη Σουηδία για το εάν πρόκειται να ανοίξει ξανά η υπόθεση για τις κατηγορίες περί βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο δικηγόρος μίας εκ των γυναικών που έχει καταγγείλει τον Ασάνζ ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει από τους εισαγγελείς να ανοίξουν εκ νέου την υπόθεση.

Η Σουηδική Δικαιοσύνη, πάντως, επιφυλάσσεται να απαντήσει αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το παρασκήνιο πίσω από τη σύλληψη
Οι σχέσεις του Τζούλιαν Ασάνζ με την κυβέρνηση του Λένιν Μορένο είχαν φθάσει στα άκρα εδώ και αρκετούς μήνες με τον δημοσιογράφο να καταγγέλλει παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Παράλληλα, η δημοσίευση στα Wikileaks στοιχείων που εμπλέκουν τον πρόεδρο του Εκουαδόρ σε σκάνδαλα διαφθοράς είχε ως αποτέλεσμα ο γνωστός δημοσιογράφους να βρεθεί στο... στόχαστρο του Λένιν Μορένο.

Τα γεγονότα αυτά, φυσικά, δεν μπορούν να αναγνωσθούν χωρίς τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε μία μεγάλη απειλή για τη λειτουργία των Wikileaks και για τον ίδιο τον Τζούλιαν Ασάνζ, παρά το γεγονός πως ο ιστότοπος είχε διαρρεύσει τα περιβόητα emails των Δημοκρατικών επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η χώρα του Εκουαδόρ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα οικονομική κρίση που την οδήγησε στη μέγγενη του ΔΝΤ, στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί στην Ουάσινγκτον χώρο για... πιέσεις προς την κυβέρνηση του Κίτο. 

Αυτό έρχεται μέσα σε ένα πλαίσιο σκλήρυνσης της στάσης του Λευκού Οίκου απέναντι σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και της απαίτησής του για πιο δυναμική απάντηση απέναντι σε εκείνους που χαρακτηρίζονται «διαδικτυακοί εγκληματίες».
Χρήστος Καλλιμάνης
 https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/190954_synelifthi-o-tzoylian-asanz-sto-londino

.....................................
ΗΠΑ: Ζητούν έκδοση Ασάνζ με κατηγορίες για συνωμοσία

Κατηγορητήριο για συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία διοχέτευσε στα Wikileaks έγγραφα του αμερικανικού στρατού, αποδίδουν οι ΗΠΑ στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο όπου βρισκόταν τα τελευταία επτά χρόνια.

Έχει επιβεβαιωθεί ότι η σύλληψη αφορά το αμερικανικό αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανακοινώσει ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν πολύ σύντομα και σύμφωνα με όσα έφερε στο φως ο δημοσιογράφος του CyberScoopNews, Τζεφ Στόουν, δημοσιεύοντας αποσπάσματα από το έγγραφο του υπουργείου, ότι ο Ασάνζ «συμφώνησε να βοηθήσει την Τσέλσι Μάνινγκ να σπάσει κωδικό» σε υπολογιστή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (DOD) συνδεδεμένο με δίκτυο που χρησιμοποιείται για απόρρητες επικοινωνίες και έγγραφα. Επίσης αναφέρεται ότι με τον τρόπο αυτό η Μάνινγκ θα αποκτούσε πρόσβαση σε υπολογιστές με όνομα χρήστη που δεν της ανήκε, με αποτέλεσμα να καταστεί πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από τους ερευνητές ο δράστης των παραβιάσεων στου συστήματος.


Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι χάρη στον Ασάνζ η Μάνινγκ παρείχε στα Wikileaks «εκατοντάδες χιλιάδες» φακέλους, ενώ συμφώνησε να δώσει στον Ασάνζ μέρος μυστικού κώδικα, η χρήση του οποίου πάντως απαιτούσε την κατοχή ειδικού λογισμικού για την αξιοποίησή του.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πάντως ότι ο Ασάνζ προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να σπάσει τον κώδικα κατακερματισμού.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, μέσω Twitter, αναπαρήγαγε όλο το κατηγορητήριο εις βάρος των Τσέλσι Μάνινγκ και Τζούλιαν Ασάνζ

Η ανακοίνωση της Scotland Yard
Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη του Ασάνζ, μετά την ανάκληση του ασύλου από το Εκουαδόρ, έγινε για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση της Scotland Yard τονίζεται ότι «ο Τζούλιαν Ασάνζ, 27 ετών, συνελήφθη σήμερα για λογαριασμό των αμερικανικών αρχών, αφότου έφτασε στα κεντρικά της αστυνομίας στο Λονδίνο. Αφορά ένταλμα έκδοσης που συμμορφώνεται με το άρθρο 37 του νόμου περί εκδόσεως. Θα οδηγηθεί στο δικαστήριο το ταχύτερο».

Να σημειωθεί ότι ο Ασάνζ έχει ήδη παρουσιαστεί σε δικαστή.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες ότι παραβίασε τους όρους της αναστολής του, όσον αφορά τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις στη Σουηδία.

Ωστόσο το δικαστήριο τον καταδίκασε και ο ιδρυτής των Wikileaks αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 12 μηνών.

Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι στη Βρετανία ο Ασάνζ δεν μπορούσε να έχει δίκαιη δίκη διότι «στόχος της Βρετανίας είναι να εξασφαλίσει την παράδοσή του στις ΗΠΑ».

«Συνελήφθη για να εκδοθεί στις ΗΠΑ»
Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου δηλώσεις του Εκουαδόρ και της βρετανικής αστυνομίας, είχαν από την αρχή δηλώσει ότι η σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks αφορούσε αμερικανικό ένταλμα.

Η Τζεν Ρόμπινσον δήλωσε ότι «Ο Ασάνζ συνελήφθη όχι για παραβίαση των όρων της αναστολής του, αλλά για το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του».

Αντίστοιχα, άλλος εκπρόσωπος του Αυστραλού δημοσιογράφου, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, κάνει λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και προσθέτει ότι το Εκουαδόρ θα είναι στη «μαύρη λίστα» της διεθνούς κοινότητας.

Η Σουηδική δικαιοσύνη επιφυλάσσεται
Με το άκουσμα της είδησης της σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ, ξεκίνησε και μία μεγάλη συζήτηση στη Σουηδία για το εάν πρόκειται να ανοίξει ξανά η υπόθεση για τις κατηγορίες περί βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο δικηγόρος μίας εκ των γυναικών που έχει καταγγείλει τον Ασάνζ ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει από τους εισαγγελείς να ανοίξουν εκ νέου την υπόθεση.
Η Σουηδική Δικαιοσύνη, πάντως, επιφυλάσσεται να απαντήσει αργότερα μέσα στην ημέρα.
https://t.co/1Kpnw9s9FO 


Πιέσεις και παρασκήνιο για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ
Η πιθανότητα έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εντός και εκτός Βρετανίας. «Θα αγωνιστώ» δηλώνει ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο 47χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη χθες μετά από έφοδο των βρετανικών Αρχών στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου παρέμενε εγκλωβισμένος από το 2012.

Ήδη ο Ασάνζ καταδικάστηκε για παραβίαση των όρων της αναστολής του και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους, όμως, το πραγματικό θέμα είναι το αίτημα των ΗΠΑ προς τη Βρετανία για έκδοσή του.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν τον Ασάνζ κίνδυνο για την εθνική τους ασφάλεια, εξαιτίας των πολλαπλών αποκαλύψεων και διαρροών που έχουν πραγματοποιήσει τα Wikileaks εδώ και αρκετά χρόνια.

Το κατηγορητήριο για τον ιδρυτή των Wikileaks είναι βαρύ, καθώς κατηγορείται για «κυβερνοπειρατεία», αλλά και για συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνινγκ, όπως αποκαλύφθηκε χθες από τη διαρροή εγγράφων του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος ο 47χρονος δημοσιογράφος δήλωσε πως θα αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ, όμως η ουσία είναι ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινές εφόσον εκδοθεί και δικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη. 

Πιέσεις και αντιδράσεις για την έκδοση στις ΗΠΑ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει, πλέον, ένα γαϊτανάκι κινήσεων και πιέσεων για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση.

Τόσο η πρωθυπουργός της χώρας όσο και κορυφαίοι υπουργοί της υπερασπίστηκαν της σύλληψης του Ασάνζ και δήλωσαν ότι «κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο». Η κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της αναφορικά με το αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση.

Ήδη οι Εργατικοί έχουν πάρει θέση για το ζήτημα, καλώντας την κυβέρνηση να μην συναινέσει το αμερικανικό αίτημα και να μην εκδώσει τον Ασάνζ. 

«Οι ΗΠΑ τον θέλουν επειδή αποκάλυψε τις ακρότητες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» έγραψε στο Twitter ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ η Dian Abbot είπε (BBC) ότι η κυβέρνηση πρέπει να μπλοκάρει την διαδικασία έκδοσης για να προστατεύσει τα δικαιώματα του Ασάνζ.

Την ίδια στιγμή η Αυστραλία, χώρα καταγωγής του 47χρονου δημοσιογράφου, ανακοίνωσε, μέσω του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ότι δεν «έχει καμία σχέση» με το ζήτημα της έκδοσης ή όχι στις ΗΠΑ, όμως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ο Ασάνζ την θανατική καταδίκη.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο από την πλευρά του, υπερασπίστηκα για ακόμη μία φορά την απόφαση της χώρας του, μια απόφαση την οποία παρουσίασε ως «κυρίαρχη» και η οποία ελήφθη «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσει των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων της καθημερινής ζωής».

«Παζάρι» και με νέο άσυλο;
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, παρά τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται, δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος, καθώς έχει μία δυνατή ομάδα δικηγόρων, αλλά και πολλούς υποστηρικτές.

Ήδη, μάλιστα, έχουν ακουστεί φήμες πως θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα (όμως δεν είναι πολύ ξεκάθαρο το πώς θα φύγει από τη Βρετανία).

Χθες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα από τον Ασάνζ για χορήγηση ασύλου, όμως, σήμερα στο παιχνίδι μπήκε και η Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά οι ανακοινώσεις από πλευράς γαλλικής κυβέρνησης είναι διφορούμενες.

Η Αμελί ντε Μονττσαλίν, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός πως η Ε.Ε. έχει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύει τους πληροφοριοδότες, η Γαλλία δεν έχει δεχθεί αίτημα για άσυλο από τον Τζ. Ασάνζ. 

«Θα ακούσουμε τι θέλει να κάνει, όμως δεν θα δώσουμε άσυλο σε κάποιον που δεν το έχει ζητήσει» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μελετήσει την υπόθεση σε περίπτωση που ο Ασάνζ ζητήσει άσυλο στη Γαλλία.

Μία σύλληψη στο Εκουαδόρ δημιουργεί νέα ερωτήματα
Εξελίξεις, όμως, υπάρχουν και στο Εκουαδόρ με τις Αρχές να ανακοινώνουν ότι συνέλαβαν έναν Σουηδό προγραμματιστή, ο οποίος φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τον ιδρυτή των Wikileaks. Ο άνδρας συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Ιαπωνία 

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι ο Όλα Μπίνι, Σουηδός υπήκοος, πληροφορικός με ειδίκευση την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία. 








https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: