Παρασκευή, Μαΐου 03, 2019

Μισές αλήθειες για την φορολογική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως είναι «λαϊκισμός» η υπόσχεση για απόδοση, σε μόνιμη βάση, της 13ης σύνταξης. Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για την χορήγηση και 13ης σύνταξης, και 13ου μισθού στο Δημόσιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει επίσης – στην συνέντευξή του στον ANT1 το είπε – πως ο πρωθυπουργός «λέει ψέματα» και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί 13η σύνταξη. Αντ’ αυτής προτείνει δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και εσχάτως, εδώ και δύο ημέρες, προτείνει και κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου δια της τροπολογίας που θα καταθέσει η ΝΔ στην Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δια της ανακοίνωσης του Μαξίμου, λέει ότι «ο κ. Μητσοτάκης κρούει ανοιχτές θύρες για το αφορολόγητο, όπως είχε κάνει και με την περικοπή στις συντάξεις». Και υπενθυμίζει την δέσμευσή του ότι «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε θα μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά θα ληφθούν και άμεσα νέα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής ενίσχυσης». Για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει και όλα θα γίνουν στην ώρα τους και θα τα ψηφίζει ένα-ένα», δείχνοντας προφανώς ότι και στην περίπτωση του αφορολόγητου η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την τακτική που είχε επιλέξει και με την μη περικοπή των συντάξεων – δηλαδή, την ακύρωση του μέτρου στον ενδεδειγμένο χρόνο και κατόπιν συμφωνίας με τους εταίρους.


Στην δημόσια σύγκρουση που έχει ανοίξει για το αναμενόμενο «πακέτο Τσίπρα» με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, κυβερνητικές πηγές καταλογίζουν επίσης «υποκρισία» στον αρχηγό της ΝΔ για την απόφασή του να καταθέσει τροπολογία που ακυρώνει την μείωση του αφορολόγητου και υποστηρίζουν πως, στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ρυμουλκήθηκε στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης» - ήτοι, στην ανάδειξη της οικονομίας ως πρώτης πολιτικής προτεραιότητας.

Στον αντίποδα, πηγές της Πειραιώς καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «αντιγράφει το πρόγραμμα της ΝΔ» και πως «αφού αφαίμαξε συνειδητά επί τέσσερα χρόνια την μεσαία τάξη» τώρα καταφεύγει σε προεκλογικές παροχές «με όπλο τα ματωμένα πλεονάσματα». Είναι προφανές ότι η σύγκρουση θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα κατά την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, κι είναι εξίσου προφανές ότι το ποια εκ των δύο πλευρών λέει την αλήθεια θα κριθεί στις κάλπες.



Εως τότε όμως οι ίδιοι οι αριθμοί ίσως λένε τις δικές τους – βαθιά πολιτικές – αλήθειες. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Κυριακος Μητσοτάκης , που οψίμως τάχθηκε υπέρ της μη μείωσης του αφορολόγητου, δήλωσε από το Χαλάνδρι πως εάν δεν αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα επιβαρυνθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Και έφερε ως παράδειγμα έναν συνταξιούχο με σύνταξη 750 ευρώ ο οποίος σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Ο ίδιος συνταξιούχος, όπως είπε, εάν δεν ακυρωθεί το μέτρο, από 1/1/2020 θα πληρώσει 442 ευρώ ετησίως φόρο. Εκείνο που δεν είπε χθες όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι πως ο ίδιος , τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ, εμφάνιζε περίπου ως αναπόδραστη την μείωση του αφορολόγητου. Και δήλωνε πως εκείνος ως πρωθυπουργός θα αντισταθμίσει την μείωση αυτή – και θα στηρίξει τις ασθενέστερες τάξεις– μειώνοντας τον πρώτο φορολογικό συντελεστή από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Και ούτε τότε, ούτε τώρα έλεγε την πλήρη αλήθεια των αριθμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ακόμη και με εκείνη την «αντισταθμιστική» πρότασή του, χαμένοι έβγαιναν και πάλι οι φορολογούμενοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα: Διότι με τα σημερινά δεδομένα ένα ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ έχει φόρο περίπου 308 ευρώ.  Με την τότε πρόταση Μητσοτάκη (μειωμένο αφορολόγητο όριο και μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 9%)  για το ίδιο εισόδημα ο φόρος ανεβαίνει στα 396 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται περίπου κατά 30%. Κοινώς, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, πέραν των παλινδρομήσεων σε ό,τι αφορά την μείωση ή μη του αφορολόγητου, μάλλον ήρθε η ώρα να πουν κάτι παραπάνω από… μισές αλήθειες ως προς το που στοχεύει το φορολογικό μοντέλο που επαγγέλλονται – στην ελάφρυνση της χαμηλής και μεσαίας τάξης ή απλώς στην εξοικονόμηση πόρων για την φορολογική επιδότηση των επιχειρηματικών ελίτ;
https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: