ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ .
Το πρόβλημα με την ΝΔ δεν είναι ότι δεν έχει πρόγραμμα - έχει πρόγραμμα απολύτως συγκεκριμένο, στοχευμένο και ανόθευτα νεοφιλελεύθερο. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να το γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν το εγκρίνουν στην κάλπη. Κι εδώ μάλλον προκύπτει και το πρόβλημα: στο γεγονός ότι όλη η προεκλογική της τακτική είναι στημένη στην γραμμή της… μη δημιουργικής ασάφειας και της προεδρικής σιωπής γύρω ακριβώς από το πρόγραμμά της.
Από αυτή την σκοπιά η συνέντευξη Τσίπρα στον Σκάι, είτε στο σωστό είτε στο λάθος timing, πέτυχε κάτι σημαντικό – έσπασε τη σιωπή των εκλογών. Κι ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει κι εκείνος, έστω και σε συνθήκες επικοινωνιακής αποστείρωσης.
Ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε αρκετά στην χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στον Alpha και υπονόησε ακόμη περισσότερα. Είπε ότι έχει την πρόθεση, αλλά δεν ανέλαβε και την δέσμευση, να διατηρήσει την 13η σύνταξη – καθώς την συνέδεσε και αυτήν με την ανάπτυξη όπως και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 4%, δεν θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη, σημείωσε. Επιβεβαίωσε πως θα εκχωρήσει βασικές υπηρεσίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα για να εξοικονομήσει δαπάνες και είπε ακόμη, για πρώτη φορά, πως δεν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της ΝΔ κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Για τα εργασιακά, σημείωσε πως το σχέδιο προβλέπει επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. «Για να τις υπογράφουν σημαίνει πως είναι ευτυχισμένοι», είπε, απορρίπτοντας τις επισημάνσεις πως ο εργαζόμενος είναι πιο αδύναμος από τον εργοδότη σε αυτή τη συνθήκη. «Μπορεί να υπάρχει εκβιασμός στις μικρότερες επιχειρήσεις», αλλά «στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».
Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ένα οικονομικό σχέδιο σε καθαρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση όπου κάθε «παροχή» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους έχει ως προϋπόθεση την υψηλότερη ανάπτυξη, όπου η ίδια η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους βασίζεται σε μια αφηρημένη υπόσχεση επενδυτικής έκρηξης, και όπου το κέρδος του ιδιώτη είναι όρος για τη διατήρηση βασικών δημόσιων υπηρεσιών όπως εκείνες της Υγείας.
«Έχουμε εξηγήσει», είπε, «πως θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν είπαμε ότι όλα θα γίνουν από την πρώτη στιγμή. Έχουμε πει επίσης πως δεν πρέπει να προχωρήσει η λογική των υπερπλεονασμάτων», για να προσθέσει: «Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες περικοπές δαπανών σε μια σειρά από τομείς, όπως η Υγεία».
Και πάλι δεν εξήγησε ούτε πόσες θα είναι αυτές, ούτε ποιοι είναι αυτοί οι τομείς, ούτε πoιες θα είναι οι «στοχευμένες περικοπές» στην Υγεία – εάν θα αφορούν, για παράδειγμα, τη φαρμακευτική δαπάνη ή τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία. Είπε όμως ότι «αντί να πάμε να αγοράσουμε μαγνητικούς τομογράφους ας πάμε να αγοράσουμε υπηρεσίες., το κράτος να αγοράζει αριθμό εξετάσεων». Τουτέστιν, τις διαγνωστικές εξετάσεις θα αναλάβουν, με το αζημίωτο, ιδιώτες τους οποίους θα πληρώνει το κράτος από χρήματα φορολογουμένων. Και παράλληλα θα μπει κι ένα πλαφόν, και αυστηρά κριτήρια στο είδος και τον αριθμό των εξετάσεων διότι, εν τέλει, … «δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα» όπως, εύγλωττα προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη πως είναι πρόθεσή του, αλλά όχι και δέσμευσή του, η διατήρηση του επιδόματος στους συνταξιούχους. «Θα το δούμε», δήλωσε, «με την πορεία της οικονομίας, αν δηλαδή πετύχουμε το στόχο του 4% για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πιάσουμε τον στόχο για ανάπτυξη και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα». Με λίγο απλούστερα λόγια, οι συνταξιούχοι ενδέχεται να ξαναπάρουν την 13η σύνταξη που πήραν τον περασμένο μήνα στο τέλος του 2020, εάν και εφόσον έως τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έχει φθάσει από το 1,7% στο 4%.
Το αυτό ισχύει και για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Εάν και όταν – το νωρίτερο και πάλι στο τέλος του 2020 – έχουμε ανάπτυξη 4%, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή θα πάει στα 700 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει ήδη ανεβάσει κατά 11% και το δικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες δύο αυξήσεις, της τάξης του 7,5% έκαστη, το 2019 και το 2020.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι «έχουμε την πρόθεση να μειώσουμε σταδιακά τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20%», διευκρίνισε ωστόσο πως «δεν έχουμε στο σχέδιο μας να αλλάξει η προκαταβολή φόρου 100% γιατί θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό». Επίσης παρεμπιπτόντως, η προκαταβολή φόρου είναι ένα από τα μέτρα που τα στελέχη της ΝΔ έκαναν σημαία στην μάχη για την φορολογική αποσυμπίεση της μεσαίας τάξης.
TVXS.GR
..............
Σαρωτικές αλλαγές με αντικατάσταση του σωφρονισμού από την καταστολή, προανήγγειλε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Apha είπε ότι σκοπεύει να μεταφέρει τις φυλακές στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «δεν γίνεται οι φυλακές σήμερα να είναι ένα άντρο παρανομίας» και συμπλήρωσε πως θα κάνει αλλαγές στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ποινικό Κώδικα, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στον «σοβαρό κίνδυνο», όπως είπε, καταδικασμένοι τρομοκράτες να κάνουν χρήση της πιο ευνοϊκής νομοθεσίας.
Τόνισε επίσης ότι «θα ενισχύσουμε την αστυνομία» και ότι «οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα τμήματα», ενώ για το θέμα της διοίκησης στη δικαιοσύνη επανέλαβε τη θέση ότι δεν μπορεί να την αποφασίσει μια απερχόμενη κυβέρνηση.
«Δεν έκρινα τις δικαστίνες αλλά τη διαδικασία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσωπα που θα προτείνει, αν εκλεγεί, είπε «δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου. Θα το δείτε όταν έρθει η ώρα». Ερωτηθείς, δε, αν υπάρχει περίπτωση να προτείνει τα ίδια πρόσωπα απάντησε «δεν το ξέρω ακόμα».
Συμφωνία Πρεσπών
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ερωτηθείς σχετικά με τις επιστολές της κυβέρνησης Καραμανλή που αποκάλυψε χθες η Εφ. Συν. και μαρτυρούν τη διγλωσσία της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα γνωστή ρητορική ότι «οι επιστολές αυτές ήταν γνωστές από το 2005» και ότι η ιστορία έχει γράψει πως ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι, απειλώντας με βέτο εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι.
Κατηγόρησε μάλιστα και πάλι τον πρωθυπουργό για εξαργύρωση πολιτικών γραμματίων και μίλησε για βουλευτές που «εξαγοράστηκαν με πολιτικά χαρτοφυλάκια».
Ως προς το τι σκοπεύει να κάνει είπε ότι «μια διεθνής συμφωνία δεν ακυρώνεται», σημειώνοντας ότι «δεν αφήνει η ίδια συμφωνία περιθώρια μονομερούς κατάργησης», για να συμπληρώσει πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει σχετικά και είχε φέρει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.
Δημόσιο και συμβασιούχοι
Κληθείς να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα κουνηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε ένα πλαίσιο προσλήψεων που είναι μεγαλύτερος από τις αποχωρήσεις».
Τόνισε πάντως ότι «είναι ξεκάθαρο» πως «οι μετακλητοί θα μειωθούν», ενώ για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ανέφερε πως «θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «πρέπει να μπει ένα φρένο γιατί το κράτος ξαναμεγαλώνει και όχι με τον καλύτερο τρόπο».
Ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνεται οργανόγραμμα με λιγότερους γενικούς γραμματείς.
Μειώσεις φόρων από το 2020
Στον τομέα της οικονομίας ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020», καθώς «δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για το 2019»
Παράλληλα, ξεκαθάρισε απ’ την πλευρά του πως «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής», μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου.
«Να σταματήσουμε με τη λογική των υπερπλεονασμάτων. Είναι λάθος πολιτική. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών», είπε μεταξύ άλλων.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, την τόνωση των οποίων έχει κάνει σημαία στο πρόγραμμά του, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στο σχέδιό μας να αλλάξουμε το θέμα της προκαταβολής». Όπως είπε «έχουμε πρόθεση να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις», ενώ για κληθείς να δεσμευτεί για το βοήθημα στους συνταξιούχους είπε ότι «πρόθεσή μου είναι να δοθεί και του χρόνου».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά και το αν θα επιτευχθεί ο στόχος του για ανάπτυξη 4%. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να δεσμευτεί κανείς για αναπτυξιακό στόχο».
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα πως «η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο» και ότι «οι ποινές για ανασφάλιστη εργασία θα είναι αυστηρότατες».
Χαρακτήρισε, δε, «προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ» τα περί επταήμερης εργασίας, λέγοντας: «Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία».
Άμεση κατάργηση ασύλου
Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων». «Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη», είπε και συμπλήρωσε ότι «το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία», για να συμπληρώσει ότι «δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών».
Ιδιώτες μάνατζερ σε νοσοκομεία
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της διοίκησης από ιδιώτες μάνατζερ.
Όπως είπε η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο κράτος, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το εισιτήριο στα νοσοκομεία δεν θα επιστρέψει.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ.επισήμανε ότι θέλει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή του αντικαπντιστικού νόμου, ενώ μίλησε για την ανάγκη πρόληψης ώστε να έχουμε λιγότερους ασθενείς οι οποίοι να φτάνουν στα νοσοκομεία. EFSYN.GR
Το πρόβλημα με την ΝΔ δεν είναι ότι δεν έχει πρόγραμμα - έχει πρόγραμμα απολύτως συγκεκριμένο, στοχευμένο και ανόθευτα νεοφιλελεύθερο. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να το γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν το εγκρίνουν στην κάλπη. Κι εδώ μάλλον προκύπτει και το πρόβλημα: στο γεγονός ότι όλη η προεκλογική της τακτική είναι στημένη στην γραμμή της… μη δημιουργικής ασάφειας και της προεδρικής σιωπής γύρω ακριβώς από το πρόγραμμά της.
Από αυτή την σκοπιά η συνέντευξη Τσίπρα στον Σκάι, είτε στο σωστό είτε στο λάθος timing, πέτυχε κάτι σημαντικό – έσπασε τη σιωπή των εκλογών. Κι ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει κι εκείνος, έστω και σε συνθήκες επικοινωνιακής αποστείρωσης.
Ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε αρκετά στην χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στον Alpha και υπονόησε ακόμη περισσότερα. Είπε ότι έχει την πρόθεση, αλλά δεν ανέλαβε και την δέσμευση, να διατηρήσει την 13η σύνταξη – καθώς την συνέδεσε και αυτήν με την ανάπτυξη όπως και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 4%, δεν θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη, σημείωσε. Επιβεβαίωσε πως θα εκχωρήσει βασικές υπηρεσίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα για να εξοικονομήσει δαπάνες και είπε ακόμη, για πρώτη φορά, πως δεν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της ΝΔ κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Για τα εργασιακά, σημείωσε πως το σχέδιο προβλέπει επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. «Για να τις υπογράφουν σημαίνει πως είναι ευτυχισμένοι», είπε, απορρίπτοντας τις επισημάνσεις πως ο εργαζόμενος είναι πιο αδύναμος από τον εργοδότη σε αυτή τη συνθήκη. «Μπορεί να υπάρχει εκβιασμός στις μικρότερες επιχειρήσεις», αλλά «στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».
Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ένα οικονομικό σχέδιο σε καθαρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση όπου κάθε «παροχή» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους έχει ως προϋπόθεση την υψηλότερη ανάπτυξη, όπου η ίδια η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους βασίζεται σε μια αφηρημένη υπόσχεση επενδυτικής έκρηξης, και όπου το κέρδος του ιδιώτη είναι όρος για τη διατήρηση βασικών δημόσιων υπηρεσιών όπως εκείνες της Υγείας.
«Έχουμε εξηγήσει», είπε, «πως θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν είπαμε ότι όλα θα γίνουν από την πρώτη στιγμή. Έχουμε πει επίσης πως δεν πρέπει να προχωρήσει η λογική των υπερπλεονασμάτων», για να προσθέσει: «Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες περικοπές δαπανών σε μια σειρά από τομείς, όπως η Υγεία».
Και πάλι δεν εξήγησε ούτε πόσες θα είναι αυτές, ούτε ποιοι είναι αυτοί οι τομείς, ούτε πoιες θα είναι οι «στοχευμένες περικοπές» στην Υγεία – εάν θα αφορούν, για παράδειγμα, τη φαρμακευτική δαπάνη ή τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία. Είπε όμως ότι «αντί να πάμε να αγοράσουμε μαγνητικούς τομογράφους ας πάμε να αγοράσουμε υπηρεσίες., το κράτος να αγοράζει αριθμό εξετάσεων». Τουτέστιν, τις διαγνωστικές εξετάσεις θα αναλάβουν, με το αζημίωτο, ιδιώτες τους οποίους θα πληρώνει το κράτος από χρήματα φορολογουμένων. Και παράλληλα θα μπει κι ένα πλαφόν, και αυστηρά κριτήρια στο είδος και τον αριθμό των εξετάσεων διότι, εν τέλει, … «δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα» όπως, εύγλωττα προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη πως είναι πρόθεσή του, αλλά όχι και δέσμευσή του, η διατήρηση του επιδόματος στους συνταξιούχους. «Θα το δούμε», δήλωσε, «με την πορεία της οικονομίας, αν δηλαδή πετύχουμε το στόχο του 4% για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πιάσουμε τον στόχο για ανάπτυξη και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα». Με λίγο απλούστερα λόγια, οι συνταξιούχοι ενδέχεται να ξαναπάρουν την 13η σύνταξη που πήραν τον περασμένο μήνα στο τέλος του 2020, εάν και εφόσον έως τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έχει φθάσει από το 1,7% στο 4%.
Το αυτό ισχύει και για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Εάν και όταν – το νωρίτερο και πάλι στο τέλος του 2020 – έχουμε ανάπτυξη 4%, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή θα πάει στα 700 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει ήδη ανεβάσει κατά 11% και το δικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες δύο αυξήσεις, της τάξης του 7,5% έκαστη, το 2019 και το 2020.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι «έχουμε την πρόθεση να μειώσουμε σταδιακά τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20%», διευκρίνισε ωστόσο πως «δεν έχουμε στο σχέδιο μας να αλλάξει η προκαταβολή φόρου 100% γιατί θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό». Επίσης παρεμπιπτόντως, η προκαταβολή φόρου είναι ένα από τα μέτρα που τα στελέχη της ΝΔ έκαναν σημαία στην μάχη για την φορολογική αποσυμπίεση της μεσαίας τάξης.
TVXS.GR
..............
Σαρωτικές αλλαγές με αντικατάσταση του σωφρονισμού από την καταστολή, προανήγγειλε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Apha είπε ότι σκοπεύει να μεταφέρει τις φυλακές στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «δεν γίνεται οι φυλακές σήμερα να είναι ένα άντρο παρανομίας» και συμπλήρωσε πως θα κάνει αλλαγές στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ποινικό Κώδικα, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στον «σοβαρό κίνδυνο», όπως είπε, καταδικασμένοι τρομοκράτες να κάνουν χρήση της πιο ευνοϊκής νομοθεσίας.
Τόνισε επίσης ότι «θα ενισχύσουμε την αστυνομία» και ότι «οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα τμήματα», ενώ για το θέμα της διοίκησης στη δικαιοσύνη επανέλαβε τη θέση ότι δεν μπορεί να την αποφασίσει μια απερχόμενη κυβέρνηση.
«Δεν έκρινα τις δικαστίνες αλλά τη διαδικασία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσωπα που θα προτείνει, αν εκλεγεί, είπε «δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου. Θα το δείτε όταν έρθει η ώρα». Ερωτηθείς, δε, αν υπάρχει περίπτωση να προτείνει τα ίδια πρόσωπα απάντησε «δεν το ξέρω ακόμα».
Συμφωνία Πρεσπών
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ερωτηθείς σχετικά με τις επιστολές της κυβέρνησης Καραμανλή που αποκάλυψε χθες η Εφ. Συν. και μαρτυρούν τη διγλωσσία της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα γνωστή ρητορική ότι «οι επιστολές αυτές ήταν γνωστές από το 2005» και ότι η ιστορία έχει γράψει πως ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι, απειλώντας με βέτο εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι.
Κατηγόρησε μάλιστα και πάλι τον πρωθυπουργό για εξαργύρωση πολιτικών γραμματίων και μίλησε για βουλευτές που «εξαγοράστηκαν με πολιτικά χαρτοφυλάκια».
Ως προς το τι σκοπεύει να κάνει είπε ότι «μια διεθνής συμφωνία δεν ακυρώνεται», σημειώνοντας ότι «δεν αφήνει η ίδια συμφωνία περιθώρια μονομερούς κατάργησης», για να συμπληρώσει πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει σχετικά και είχε φέρει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.
Δημόσιο και συμβασιούχοι
Κληθείς να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα κουνηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε ένα πλαίσιο προσλήψεων που είναι μεγαλύτερος από τις αποχωρήσεις».
Τόνισε πάντως ότι «είναι ξεκάθαρο» πως «οι μετακλητοί θα μειωθούν», ενώ για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ανέφερε πως «θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «πρέπει να μπει ένα φρένο γιατί το κράτος ξαναμεγαλώνει και όχι με τον καλύτερο τρόπο».
Ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνεται οργανόγραμμα με λιγότερους γενικούς γραμματείς.
Μειώσεις φόρων από το 2020
Στον τομέα της οικονομίας ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020», καθώς «δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για το 2019»
Παράλληλα, ξεκαθάρισε απ’ την πλευρά του πως «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής», μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου.
«Να σταματήσουμε με τη λογική των υπερπλεονασμάτων. Είναι λάθος πολιτική. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών», είπε μεταξύ άλλων.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, την τόνωση των οποίων έχει κάνει σημαία στο πρόγραμμά του, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στο σχέδιό μας να αλλάξουμε το θέμα της προκαταβολής». Όπως είπε «έχουμε πρόθεση να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις», ενώ για κληθείς να δεσμευτεί για το βοήθημα στους συνταξιούχους είπε ότι «πρόθεσή μου είναι να δοθεί και του χρόνου».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά και το αν θα επιτευχθεί ο στόχος του για ανάπτυξη 4%. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να δεσμευτεί κανείς για αναπτυξιακό στόχο».
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα πως «η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο» και ότι «οι ποινές για ανασφάλιστη εργασία θα είναι αυστηρότατες».
Χαρακτήρισε, δε, «προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ» τα περί επταήμερης εργασίας, λέγοντας: «Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία».
Άμεση κατάργηση ασύλου
Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων». «Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη», είπε και συμπλήρωσε ότι «το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία», για να συμπληρώσει ότι «δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών».
Ιδιώτες μάνατζερ σε νοσοκομεία
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της διοίκησης από ιδιώτες μάνατζερ.
Όπως είπε η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο κράτος, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το εισιτήριο στα νοσοκομεία δεν θα επιστρέψει.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ.επισήμανε ότι θέλει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή του αντικαπντιστικού νόμου, ενώ μίλησε για την ανάγκη πρόληψης ώστε να έχουμε λιγότερους ασθενείς οι οποίοι να φτάνουν στα νοσοκομεία. EFSYN.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου