Σάββατο, Ιουλίου 20, 2019

Οι πέντε… υποψήφιοι Πρόεδροι Δημοκρατίας του Μητσοτάκη

Κυκλοφορεί περίπου ως ανέκδοτο στους διαδρόμους εντός και πέριξ της Πειραιώς, αλλά μπορεί και να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα: «Είναι πολιτική παγίδα του… Τσίπρα. Μας άφησε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας με 151 ψήφους, και τώρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τις υποσχέσεις και τους υποψηφίους».

Ο λόγος, για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας σε έξι μήνες, η οποία θα ακολουθήσει την αναθεώρηση του συντάγματος. Κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας αναθεώρησης στην προηγούμενη Βουλή, το άρθρο για την εκλογή Προέδρου κρίθηκε αναθεωρητέο με 180 ψήφους – άρα σ’ αυτή την Βουλή χρειάζονται μόνον 151 ψήφοι για να αλλάξει. Η πρόταση επίσης της ΝΔ, στην ίδια διαδικασία για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την διάλυση της Βουλής ήταν να εκλέγεται ο Πρόεδρος με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Οπερ, εάν δεν επέλθει κάποια θεαματική αλλαγή, η ΝΔ που διαθέτει αυτοδυναμία και 158 έδρες στην Βουλή θα μπορεί, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, να εκλέξει μόνη της Πρόεδρο χωρίς να χρειάζεται καν τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής.


Θεωρητικά αυτό είναι ένα ισχυρό πολιτικό πλεονέκτημα για την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως, εδώ ακριβώς αρχίζουν τα δύσκολα. Και τούτο διότι, στο πλαίσιο των προεκλογικών συμμαχιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει μοιράσει υποσχέσεις τουλάχιστον σε τέσσερα (συν ένα) πρόσωπα - είτε υπό προϋποθέσεις, είτε χωρίς - για μετάβασή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για τους Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Βενιζέλο, Αντώνη Σαμαρά, Προκόπη Παυλόπουλο και, κατά ορισμένους κύκλους, και Παναγιώτη Πικραμένο.

Την σχετική συζήτηση, και κυρίως τον προβληματισμό, επανέφερε στο προσκήνιο μία εβδομάδα μετά τις εκλογές η εν Αθήναις παραμονή του Αντώνη Σαμαρά και η μη μετάβασή του στις Βρυξέλλες στην θέση του επιτρόπου, την οποία πήρε τελικά ο Μαργαρίτης Σχινάς. Τόσο το Μαξίμου όσο και η πλευρά Σαμαρά, διαρρέουν πως η απόφαση να μην είναι τελικά επίτροπος ελήφθη από κοινού, όταν η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε πως δεν υπήρχε περίπτωση ο έλληνας επίτροπος να καταλάβει και θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν.

Άλλες πληροφορίες όμως από το γαλάζιο στρατόπεδο λένε πως ήταν ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς που δεν ήθελε κυρίως να πάει στις Βρυξέλλες, για δύο λόγους. Αφενός διότι γνωρίζει πως το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι θετικό για το πρόσωπό του – λόγω της στάσης του στη συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνον – και αφετέρου, και κατά βάση, διότι ήθελε να παραμείνει παρών στις εγχώριες εξελίξεις. Αυτό το «παρών» μεταφράζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και σε ενδεχόμενη εκλογή του στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας – μια προοπτική, που κάθε άλλο παρά είχε αποκλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πήρε ως αντάλλαγμα την στήριξη Σαμαρά για να γίνει πρόεδρος της ΝΔ.



Ανάλογη όμως υπόσχεση φέρεται να είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Κώστα Καραμανλή, όταν του ζητούσε να στρατευθεί προεκλογικά και να στηρίξει μάχιμα την ΝΔ, όπως και έπραξε τελικά. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός όμως πολύ σύντομα έμαθε πως ανάλογη υπόσχεση είχε δοθεί και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του να πάει στην Ηρώδου Αττικού. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Κώστας Καραμανλής έχει ενημερώσει για την συμφωνία Μητσοτάκη – Βενιζέλου και τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που επίσης έχει βλέψεις ανανέωσης της θητείας του. Πόσο μάλλον, μετά την φιλική στάση που κράτησε προς την ΝΔ, αποφασίζοντας να μην υπογράψει το διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που είχε επιλεγεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπα, μάλιστα, με γνώση των διεργασιών εκείνου του διαστήματος λένε πως είχε διαμηνυθεί αρμοδίως στον Προκόπη Παυλόπουλο πως η απόφασή του αυτή «θα συνεκτιμηθεί στις τελικές αποφάσεις» για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σ’ αυτό τον πολιτικό… μύλο μπαίνει, από αρκετές πλευρές, σφήνα και το όνομα του νυν υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος συνδέεται από παλιά με στενή φιλία με την οικογένεια Μητσοτάκη και φέρεται να είχε βολιδοσκοπηθεί επίσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Novartis. Η κάθοδός του στις εκλογές και η υπουργοποίηση του ανέκοψε εκείνη την συζήτηση, στελέχη της ΝΔ ωστόσο εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή διέξοδο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν πιεστεί έντονα από τους τέσσερις υπόλοιπους μνηστήρες του Προεδρικού θώκου.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: