Τρίτη, Ιουλίου 23, 2019

Μοντέλο Creta Farms σε 170 εταιρείες προωθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης - Ελπιζουμε απο πισω να μην κρυβεται νεα παροχη θαλασσοδανειων

Ελπιζουμε η εν λογω "πρωτοβουλια" να μην κρύβει απο πισω νεα θαλασσοδανεια και φυσικα ελπιζουμε  περα απο τις μεγαλες επιχειρήσεις με τα μεγαλα brands να ασχοληθει εξίσου και με τις μικρότερες...Και εκει κοσμος δουλευει ;)

της Αλεξάνδρας Γκίτση
Fast track διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης σε μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα "επιβίωσης", έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν έχουν ρευστότητα και κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα "βράχια", είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σχετική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ των Τραπεζών και των διοικήσεων – μετόχων μεγάλων εταιρειών που αντιμετωπίζουν τέτοια πρόβλημα αναλαμβάνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ανέφερε χθες στο περιθώριο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για την υπόθεση της Creta Farms. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά "το μοντέλο Creta Farms μας πήγε καλά, θέλουμε να το εφαρμόσουμε γενικώς. Θέλω να ξέρουν ότι παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν στη μοίρα του".


Ξεκαθάρισε πάντως πως ο ρόλος του είναι να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, σημειώνοντας "εγώ δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης, μπαίνω στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες".

Αποκάλυψε δε πως έχει βρει λίστα με 170 μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει και η Creta Farms. "Έχω πει σε μια ομάδα εργασίας να τις κατηγοριοποιήσει", ανέφερε. "Θα παρέμβω σε μια προς μια. Θέλω να τα λύσω όλα τα προβλήματα και στις 170", συμπλήρωσε.


Η μείωση των NPE’s, αποτελεί άμεση προτεραιότητα όχι μόνο για τις Τράπεζες και για την Κυβέρνηση. αλλά για την οικονομία. Η λίστα με τις 170 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάποιες από τις οποίες είναι εμβληματικές, αποτελεί μια πρώτη μαγιά σε μια προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Τραπεζών και επιχειρήσεων και τη λειτουργία της αγοράς.  

Η πρόταση για Fast Track διαδικασίες στην εξεύρεση λύσης σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δεν είναι τωρινή. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως προ 6ετίας μεγάλος ελεγκτικός οίκος είχε εισηγηθεί κάτι αντίστοιχο για την ενεργή διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, προτείνοντας να ξεκινήσει η όλη διαδικασία με "μαγιά" 150 επιχειρήσεις.

Πρακτική που "έτρεξε" και σε άλλες χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα NPE’s ενώ η "τριμερής” διαπραγμάτευση μεταξύ μετόχων, υπουργείου και Τραπεζών δεν αποτελεί κάτι ξένο σε κάποιες χώρες του Δυτικού κόσμου.
..............
Αλλάζει "χέρια" η Creta Farms
της Αλεξάνδρας Γκίτση

Υπό την εποπτεία των Τραπεζών περνά η Creta Farms, ενώ η ελεγκτική εταιρεία ΕΥ ανέλαβε να βρει επενδυτή. Άγνωστη παραμένει, ποια θα είναι η τύχη των αδελφών Δομαζάκη στην επόμενη ημέρα της Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, "αυτή την εβδομάδα θα έκλεινε".


Πλέον μετά και την υπογραφή χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του MoU από τους αδελφούς Δομαζάκη, η αλλαντοβιομηχανία παίρνει παράτασης ζωής, αφού οι Τράπεζες έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν από την πλευρά τους ανοίγοντας τις γραμμές πίστωσης.

Αυτό όμως θα γίνει υπό την εποπτεία του CRO ο οποίος θα τοποθετηθεί άμεσα στην εταιρεία και θα έχει τον πλήρη έλεγχο της. Έως την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα έως τις 31 Ιουλίου οι αδελφοί Δομαζάκη έχουν δεσμευθεί να μεταβιβάσουν στην Creta Farms τα σήματα και τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τα οποία σήμερα ανήκουν στην Κυπριακή εταιρεία Novaplot συμφερόντων τους.

Ανοικτό παραμένει πότε οι Τράπεζες και αν θα εισφέρουν νέα χρηματοδότηση στην αλλαντοβιομηχανία ως κεφάλαιο κίνησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Creta Farms έχει ήδη αιτηθεί χρηματοδότησης της τάξεως των 3-4 εκατ. ευρώ.


Την ίδια στιγμή η ελεγκτική εταιρεία EY ανέλαβε να βρει στρατηγικό επενδυτή, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τουλάχιστον 4 επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών είναι ο κ. Δουζόγλου, τον οποίο παρουσίασε στις Τράπεζες πριν από λίγες ημέρες ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Το αμερικανικό fund HIG το οποίο έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω διαφορετικών project, όπως στον όμιλο Μαΐλλη, στην Aldemar, στην Χαλυβουργία Ελλάδας, κ.λπ. Ενώ ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο ισχυρός άνδρας της Chipita και της Νίκας, μιλώντας χθες στο Capital.gr δήλωσε σχετικά: "θα δούμε πρώτα το MoU και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν θα καταθέσουμε πρότασή ή όχι."

Το ποιοι και πόσοι θα είναι οι επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αλλαντοβιομηχανία θα φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ ο στόχος είναι έως τις 30 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Κομβικό σημείο πάντως για το πως θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις και τι επιτυχία ή όχι θα έχει το όλο εγχείρημα υπό τον νέο επενδυτή είναι τι θα γίνει με τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, αν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση ακόμη μκαι "κούρεμα" και πόσα χρήματα θα απαιτηθούν από τον επενδυτή συνολικά αλλά και ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Επίσης ενδιαφέρον έχει το τι θα βγάλει ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει αναθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Deloitte και ποια θα είναι η εξέλιξη με τις αγωγές που έχει καταθέσει ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης κατά της Creta Farms. 
https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: