Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2019

Επιστράφηκε στα... βουβά το διαβατήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη με την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τελικά φαίνεται πως όντως με τη νέα κυβέρνηση πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Όπως για παράδειγμα η μεταχείριση του Βαγγέλη Μαρινάκη από την Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα piperata.gr, το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί λόγω της δίωξης που του έχει ασκηθεί για την υπόθεση του «Noor1», πλέον του έχει επιστραφεί με δόξα και τιμή, μετά και την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Όπως πιθανότατα θα θυμάστε, τον Οκτώβριο του 2018, είχε αφαιρεθεί από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. το διαβατήριο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Συγκεκριμένα, με εισαγγελική διάταξη είχε απαγορευθεί στον εφοπλιστή και σε τρεις συνεργάτες του η έξοδός τους από την Ελλάδα, μετά από δίωξη που του απαγγέλθηκε για την υπόθεση του «Noor1».


Όμως, η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Κατόπιν αυτών, ο εφοπλιστής ζήτησε από την ελληνική αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, αλλά το αίτημά του δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρινάκης διαμαρτύρεται στο… ΣτΕ γιατί η ΕΛ.ΑΣ. του κρατά το διαβατήριο

Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Τον Δεκέμβριο του 2018, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε απόφαση επί της αίτησης αναστολής, η οποία και απορρίφθηκε.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους επισήμαιναν μάλιστα ότι η πρόβλεψη του Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.

Το ΣτΕ, λοιπόν, έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή και να επιστραφεί το διαβατήριο στον κύριο Μαρινάκη, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στην διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, το ΣτΕ απέρριψε και τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί, καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης. Έτσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το φθινόπωρο του 2018 μπορούσε να ταξιδεύει μόνο εντός Ευρώπης και δη προς χώρες «Σένγκεν», κάνοντας χρήση της αστυνομικής ταυτότητας. Για αυτό στην πραγματικότητα και ο εφοπλιστής έστειλε μόνο του τον γιο του Μιλτιάδη στη Νέα Υόρκη για να χτυπήσει το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο για εταιρεία που εισήχθη σε αυτό τον Απρίλιο του 2019.

Όμως, όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι, ειδικά οι Ολυμπιακοί, αλλά και πάμπολλοι οπαδοί άλλων ομάδων, πολιτικά, δικαστικά, νομικά και δημοσιογραφικά πρόσωπα, γενικά παράγοντες του δημόσιου βίου, είδαν τη νύχτα της 28ης Αυγούστου, τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός να πανηγυρίζει στα αποδυτήρια μαζί με τους παίκτες της ομάδας του, την σπουδαία διασυλλογική αλλά και ελληνική νίκη επί της Κράσνονταρ μέσα στη Ρωσία. Πολλοί απόρησαν τότε για το πως μπόρεσε και ταξίδεψε σε μια χώρα, όπως η Ρωσία, για την οποία χρειάζεται ακόμη και βίζα. Μάλιστα, ο ηγέτης των «ερυθρολεύκων», μίλησε στα αποδυτήρια στους παίκτες, στις κάμερες του ξένου Τύπου και ανακοίνωσε την πρόθεση του για «γενναίο πριμ» σε περίπτωση που η ελληνική ομάδα ολοκλήρωνε το έργο της, κάτι το οποίο, παρεμπιπτόντως συνέβη μία εβδομάδα μετά.

Όλο το υπόλοιπο βράδυ, αλλά και την επόμενη μέρα, τα σχόλια στα social media έδιναν και έπαιρναν, για το «πως βρέθηκε στη Ρωσία», αν ξεκίνησε «η εύνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», το ρόλο που «παίζει ο Χρυσοχοΐδης», ακόμη και για το «εργολαβικό» που έχουν κληθεί να φέρουν σε πέρας τα νέα πρόσωπα σε ΕΛ.ΑΣ και δικαιοσύνη. Ώσπου, βγήκε μία «βολική» για πολλούς φήμη, η οποία ήρθε και κατεύνασε τα πνεύματα: Ο Μαρινάκης, απέκτησε βρετανικό διαβατήριο και πλέον μπορεί να ταξιδεύει με αυτό εκτός Ευρώπης και «Σένγκεν».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα piperata.gr, σε επικοινωνία που είχε με τον –καινούριο- αρχηγό, αλλά και τον -νέο- διευθυντή στη διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, της ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και μετά από τις αλλαγές στις βαθμίδες της ηγεσίας του σώματος, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι άλλο υπέρ του, υπέβαλε σχετικό αίτημα… και η υπηρεσία αποφάνθηκε ότι το διαβατήριο πρέπει να του επιστραφεί!

Πηγή: piperata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: