Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2020

ΔΝΤ: Έρχεται ύφεση όπως του 2008 ή και χειρότερη - Η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων στην ιστορία στις αναδυόμενες

Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι πλέον αρνητικές, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο περιμένει ύφεση "τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ή και χειρότερη", όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 
Ωστόσο, το Ταμείο περιμένει η οικονομία να ανακάμψει το 2021, όπως αναφέρει σε δήλωση της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών της G20.


"Για να φτάσουμε στην ανάκαμψη", αναφέρει, "είναι ύψιστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας - παντού. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορο σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι και η ανάκαμψη".

Το Ταμείο καλωσορίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τα μέτρα των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. "Οι γενναίες αυτές πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της κάθε μεμονωμένης χώρας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Θα χρειαστούν περισσότερα, ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο", τονίζει η Γκεοργκίεβα.

Η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων στην ιστορία
Αναφέρει ακόμα ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι σε γενικές γραμμές σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. "Επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εκροές κεφαλαίων, ενώ η εγχώρια δραστηριότητα θα επηρεαστεί σημαντικά καθώς οι χώρες αντιδρούν στην πανδημία. Ήδη, οι επενδυτές έχουν απομακρύνει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές από το ξέσπασμα της κρίσης: αυτή είναι η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει ποτέ καταγραφεί." 

Το ΔΝΤ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με μεγάλο κίνδυνο χρέους, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που εξετάζει μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα. 



Η επικεφαλής του Ταμείου παρουσιάζει τέλος τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξει τα μέλη του. Όπως αναφέρει: 
• Διμερή και πολυµερή εποπτεία και δράσεις πολιτικής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας

• Ενισχύεται μαζικά η έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου - σχεδόν 80 χώρες ζητούν βοήθεια - και το Ταμείο συνεργάζεται στενά με άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για να διαμορφώσει μια ισχυρή και συντονισμένη απάντηση 

• Αναπληρώνεται  το Ταμείο Περιορισμού και Ανακούφισης για Καταστροφές για τις πιο φτωχές χώρες  

• Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να διαθέσει το σύνολο της χρηματοδοτικής του ικανότητας των 1 τρισ. δολ. 

• Τέλος, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, αναφέρει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

Το Ταμείο καλεί επίσης τα κράτη μέλη του να επεκτείνουν τις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines), όπως έχουν ήδη κάνει αρκετές κεντρικές τράπεζες (μεταξύ των οποίων η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).   https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: