Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2020

Επίταξη ιδιωτικών υποδομών υγείας και προστασία στους χώρους εργασίας, ζητεί το ΚΚΕ

Δύο επίκαιρες ερωτήσεις στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων, κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην πρώτη ερώτηση, η ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει ότι παρότι στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει κατόπιν υποδείξεως του ΕΟΔΥ και στα οποία συμπεριλαμβάνονται η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και η καθολική, εκτός των 6 περιπτώσεων, μετακίνηση των πολιτών, «σε επιχειρηματικούς ομίλους και χώρους εργασίας συνεχίζουν να απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς καν την απόσταση του ενός μέτρου, με κοινόχρηστα μέσα εργασίας και με πλημμελή καθαριότητα, λόγω μειωμένων αριθμών καθαριστριών».


«Οι καταγγελίες των εργαζομένων στα σωματεία τους είναι δεκάδες καθημερινά. Αποκαλυπτικές είναι επιστολές των υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνικών κέντρων και κινητής τηλεφωνίας, από μεγάλα εργοτάξια, ιδιωτικές κλινικές, βιομηχανικές μονάδες κ.α.», σημειώνει η ΚΟ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη, γιατί δεν έχει πάρει κανένα από τα υποδεικνυόμενα από τους επιστήμονες μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα έχει αναστείλει και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους άλλους εποπτικούς μηχανισμούς».


«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζόμενων, υποχρεώνουν σε συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων, χωρίς αναγκαίες χωροταξικές αλλαγές, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση εργαλείων εργασίας με αντισηπτικά που είναι ανύπαρκτα, χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους στάσης είναι η υποχρέωση των εργαζομένων να μετακινούνται σε άλλα κτίρια των ομίλων, αλλάζοντας δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς, και με ίδιους όρους εργασίας, εκθέτοντας σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο τους εργαζόμενους και όχι μόνο από την διασπορά του κορονοϊού.

Στα ύποπτα κρούσματα δεν γίνεται τεστ, είναι στην ευθύνη του εργαζόμενου αν θα κάνει ή όχι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι που έχουν κρούσματα κορονοϊού στον περίγυρό τους, αναγκάζονται να τα αποκρύπτουν και να προσέρχονται στην εργασία τους», τονίζει η ΚΟ του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Στη δεύτερη ερώτηση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «όσο περνάνε οι μέρες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι προτροπές και τα μέτρα για την ατομική προστασία δεν αρκούν, αν οι παντός είδους μονάδες υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο εξοπλισμός και το πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δεν τεθούν υποχρεωτικά σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο».

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δε μπορεί να αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του ανεπαρκούς δημόσιου τομέα της Υγείας και ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά να αξιοποιεί τις συνθήκες σαν ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας», τονίζει η ΚΟ του ΚΚΕ προσθέτοντας:

«Τώρα απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση τα εξής μέτρα:

-Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

-Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά test για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.

-Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων πνευμονολογίας και παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για την δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.

-Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και των υγειονομικών.

-Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

-Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Να αξιοποιηθούν και οι φοιτητές-σπουδαστές των σχολών υγείας, που είναι σε μεγάλα έτη, μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό».

«Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για την άμεση εφαρμογή των παραπάνω μέτρων» καταλήγει στην ερώτησή της η ΚΟ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: