Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2020

Τσιόδρας: Γιατροί που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό δεν χρειάζεται να σταματάνε την εργασία τους

Παρά τις καταγγελίες, τις προειδοποιήσεις και τις επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών για κακό σχεδιασμό και ανεπαρκή προετοιμασία αντιμετώπισης και υποδοχής των κρουσμάτων κοροναϊού, τελικά δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα και δεν έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις.

Το αποτέλεσμα είναι πολλά νοσοκομεία να μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και εκατοντάδες επαγγελματίες Υγείας να βγαίνουν σε καραντίνα για έκθεση στον ιό. Συνολικά 48 υγειονομικοί υπάλληλοι νοσούν. Το ήδη περιορισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δηλαδή οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της επιδημίας, αποδεκατίζεται.


Σχολιάζοντας αυτές τις καταστάσεις και το συναγερμό που έχουν σημάνει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, ο εκπρόσωπος τους υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε πως το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή και αποφασίστηκε πως αν ένας γιατρός έχει εκτεθεί στον ιό, χωρίς ακόμη να έχει διαπιστωθεί αν είναι κρούσμα λόγω του χρόνου επώασης, δεν είναι υποχρεωτικό να διακόπτει την εργασία, ιδιαίτερα να πρόκειται για «ζωτικής σημασίας». Για παράδειγμα «ένας χειρούργος, μπορεί να χειρουργεί λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», είπε, προκαλώντας πολλά ερωτήματα και συζητήσεις για τους σχεδιασμούς των αρχών.

«Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες και η πιστή εφαρμογή των κανόνων παρέχουν προστασία. Αλλά σε ζωτικής σημασίας μονάδες του νοσοκομείου, και το συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κάποιος εκτεθειμένος επαγγελματίας Υγείας μπορεί να συνεχίσει την εργασία του με απόφαση της επιτροπής Λοιμώξεων και του προέδρου του νοσοκομείου, σε συνεννόηση με εμάς, με τον ΕΟΔΥ και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τους ασθενείς», είπε και πρόσθεσε«Δεν μπορεί κάποιος στο χρόνο επώασης, την πρώτη ή δεύτερη ημέρα μετά την έκθεση, να πρέπει να κάνει μια εγχείρηση και να μην την κάνει. Πρέπει να συνεχίζεται και να μη διακόπτεται η λειτουργία του νοσοκομείου. Το χειρότερο δυνατό μέτρο θα είναι να κλείνουν νοσοκομειακές μονάδες. Όσο καθυστερεί η κορύφωση, τόσο ετοιμάζεται το Σύστημα Υγείας και αναζητείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: