Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020

Η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει δημόσιους υπαλλήλους στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία!

Εργαζόμενους του Δημοσίου στο «στόμα του λύκου», στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, θέλει να στείλει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα σχέδια της ΕΕ, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει την εμπλοκή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, που απευθύνεται σε όλα τα υπουργεία, όλες τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του, με τίτλο «Ανακοίνωση προκήρυξης θέσεων σε Αποστολή EUCAP SAHEL MALI» (αποστολή της ΕΕ στη χώρα αυτή της Αφρικής εκπαιδεύει και «συμβουλεύει» τα ντόπια Σώματα Ασφαλείας) αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (το αρμόδιο όργανο της ΕΕ), προκήρυξε θέσεις στην αποστολή, «οι οποίες θα πληρωθούν με απόσπαση στελεχών εθνικών Διοικήσεων των κρατών - μελών (seconded) και σε ορισμένες περιπτώσεις, εναλλακτικά, με σύναψη σύμβασης (contracted)». Αντίστοιχη προκήρυξη έγινε και για την πλήρωση θέσεων με δημόσιους υπαλλήλους στην αποστολή της ΕΕ «EUAΜ CAR» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που θα αναπτυχθεί έως τα τέλη της άνοιξης φέτος, με στόχο να «συμβουλεύει» τα ντόπια Σώματα Ασφαλείας.
Στο μεταξύ, είναι τόσο ...ήσυχες οι περιοχές που στέλνουν τον κόσμο να πάει για δουλειά ώστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης γράφει π.χ. στα σχετικά έγγραφα ότι κάθε υπάλληλος που θα αποσπαστεί εκεί «πρέπει» οπωσδήποτε να έχει μαζί προστατευτικό κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο! Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων μπήκε και στις δύο περιπτώσεις η περασμένη Τρίτη, 24/3.
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την επέκταση της λεγόμενης εντολής έτερης ευρωενωσιακής αποστολής στο Μάλι, της EUTM Mali, ώστε πέρα από «εκπαίδευση» να παρέχει και «στρατιωτική βοήθεια» («military assistance») στο στρατιωτικό σχήμα «G5 Sahel Joint Force» και τους εθνικούς στρατούς των χωρών που συγκροτούν την κοινή αυτή δύναμη μέσω «στρατιωτικών συμβούλων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης» (military advice, training and mentoring), σε μια περιοχή που φλέγεται από επεμβάσεις και συγκρούσεις.
Η προσπάθεια αποστολής πολιτικού προσωπικού στην περιοχή «κουμπώνει» στις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς τη Γαλλία ότι εξετάζει το «αίτημα» που υπέβαλε ο Πρόεδρός της Εμ. Μακρόν στον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, για αποστολή και μάχιμου τμήματος στο Μάλι, με τον υπουργό Αμυνας σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή να αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για όλα τα ενδεχόμενα.

Τέλος, να καταγραφεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει εργαζόμενους του Δημοσίου σε ζώνη πυρός στο εξωτερικό. Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το Φλεβάρη, αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων διακινούσε τότε το ΥΠΕΣ για κάλυψη θέσεων στις αντίστοιχες αποστολές της ΕΕ σε Λιβύη και Ιράκ.
Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
«Το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί» την... υγειονομική ασφάλεια!
Δρομολογείται ενεργότερη εμπλοκή στο εσωτερικό χώρων με πρόσχημα τον κορονοϊό

Την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της δράσης του με πρόσχημα (και) τον κορονοϊό δρομολογεί το ΝΑΤΟ, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν στις 2/4 οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, πάνω και στα «αιτήματα» που υποβάλλονται ήδη από μια σειρά χώρες για... ανθρωπιστική συνδρομή.

Για το σκοπό αυτό, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έχει ήδη αυτές τις μέρες σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ΥΠΕΞ, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, ενώ συνομίλησε και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Repubblica», λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας» και ότι «τα επόμενα βήματα» της τέτοιας στήριξης θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη της 2 Απρίλη. Σε κάθε περίπτωση, προκαλώντας ανατριχίλα για τα μέτρα που δρομολογούνται, υπογράμμισε ότι «το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια, ακόμα και την υγειονομική» και πρόσθεσε ότι «μπρος στις φυσικές καταστροφές ο δεσμός ανάμεσα στις πολιτικές αρχές και τις Ενοπλες Δυνάμεις θα γίνει ακόμα πιο σημαντικός». Τόνισε και ότι «η Συμμαχία είναι έτοιμη να προστατέψει και να αντιδράσει».

Η ίδια η εφημερίδα, δίνοντας και το στίγμα της συνέντευξης και του τι δρομολογείται, έγραψε ότι «μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα ήταν σχεδόν απαράδεκτο το ΝΑΤΟ να εστιάσει σε μια "αστική" έκτακτη ανάγκη, όπως η επιδημία, στην οποία τα στρατιωτικά όργανα είναι ανίσχυρα. Αλλά η Ατλαντική Συμμαχία έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής στις νέες απειλές, υπενθυμίζει ο γγ Jens Stoltenberg. Και προειδοποιεί: Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για το απροσδόκητο», μην αποκλείοντας και μια επέκταση της «αποστολής» του ΝΑΤΟ.

Αιτήματα ήδη από Ισπανία και Ουκρανία
Λίγες ώρες μετά, χτες, ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε ότι μεταγωγικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ μετέφερε χαράματα Τετάρτης στην Τσεχία πάνω από εκατό τόνους ιατρικού εξοπλισμού... από την Κίνα. «Η πτήση έγινε δυνατή από τη Strategic Air Lift International Solution, δομή που διαχειρίζεται το ΝΑΤΟ, η οποία παρέχει στις χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόσβαση σε βαρέα αεροσκάφη μεταφοράς», αναφέρεται από πλευράς ΝΑΤΟ. Αντίστοιχα, χτες το μεσημέρι μεταγωγικό του ΝΑΤΟ με ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό προσγειώθηκε και στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Αλλωστε, σχετική δομή και τεχνογνωσία έχει ήδη έτοιμη. Στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού πυλώνα του ΝΑΤΟ, λειτουργεί η «Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών» της λυκοσυμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee -CEPC), στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν επίσης και οι χώρες - εταίροι της λυκοσυμμαχίας (Euro Atlantic Partnership Countries -EAPC), ενώ στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας είναι το ΓEEΘΑ, μέσω της Διεύθυνσης Α6, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως δηλώνει η ίδια στα κείμενά της, «συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection Group - CPG) και συνεργάζεται στενά με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ».

Υπό την CΕΡC λειτουργεί επίσης το Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center (EADRCC - Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Ανταπόκρισης Καταστροφών), που αποτελεί τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση τόσο φυσικών όσο και τεχνολογικών καταστροφών.

Σημειωτέον, στις 23/3 οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ισπανίας υπέβαλαν αίτημα στο EADRCC για να τους παράσχει «διεθνή βοήθεια» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ αντίστοιχο αίτημα με στόχο «να αποτραπεί η διάδοση του ιού στις ΕΔ της Ουκρανίας» υποβλήθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, για «χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας». Το σημείο αυτό με την Ουκρανία, χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των ανταγωνισμών ΝΑΤΟ - Ρωσίας, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ακόμη πιο γλαφυρά ότι και ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας γίνεται όχημα και εργαλείο για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Να σημειωθεί ακόμη πως ο Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας (που χτυπήθηκε πρόσφατα από σεισμό), διαβεβαιώνοντάς τον για τη «στήριξη της συμμαχίας».
    
 https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: