Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020

Μόνο 27 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, χωρίς Ριτσώνα και «Ελ. Βενιζέλος»: «Σπατάλη οι έλεγχοι»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε για σήμερα μόνο 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για τα κρούσματα στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας είπε πως τα επιβεβαιωμένα είναι 23. Ακόμη για τα κρούσματα στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, που από το πρωί έχει ανακοινωθεί πως είναι συνολικά 120, ο κ. Τσιόδρας είπε πως τα στοιχεία που ο ίδιος έχει στα χέρια αναφέρουν 49 ωστόσο δήλωσε πως υπήρξε νεότερη ενημέρωση λίγο πριν μπει στην αίθουσα. Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία τα κρούσματα στο πλοίο είναι 119. 

Τελικά μετά τις προσθαφαιρέσεις, ο αριθμός των συνολικών καταγεγραμμένων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα ανέρχεται στους 169 και ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα φτάνει τα 1.544 συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο. Παράλληλα ο Σωτηρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε τους τρεις νέους καταγεγραμμένους θανάτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 53. Για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δήλωσε πως αυτοί ανέρχονται σε 91. 

Σε κάθε περίπτωση αίσθηση προκάλεσαν τα 27 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, πλην Ριτσώνας και πλοίου, όπου διενεργήθηκαν υποχρεωτικά τεστ μετά την εμφάνιση των δύο κρουσμάτων. Ο αριθμός καταδεικνύει το μέγεθος της υποκαταγραφής, που όπως έχουν επισημάνει επιστήμονες και ερευνητές, καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε εκτίμηση για τη διασπορά και την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Μάλιστα σε αντίθεση με την οδηγία του ΠΟΥ που καλεί τις χώρες να διενεργήσουν τεστ στον πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως οι έλεγχοι που γίνονται είναι στοχευμένοι και δεν χρειάζονται περισσότερα τεστ στον πληθυσμό καθώς «είναι σπατάλη». Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικά 24ωρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρουσίασε ένα συγκριτικό πίνακα με τα καταγεγραμμένα κρούσματα σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα, τονίζοντας πως ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα δείχνει πως η στρατηγική αποδίδει.   

Ερωτηθείς ο κ. Τσιόδρας για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε αποκτήσει ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε πως «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν  θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.  https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: