Πέμπτη, Απριλίου 23, 2020

Ύφεση 6 – 12 μηνών αναμένουν οι Έλληνες λόγω κορονοϊού

της Νένας Μαλλιάρα

Υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για το πώς θα είναι η οικονομία και τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα την επομένη της κρίσης του κορονοϊού, εκφράζουν οι πολίτες, με τον ορίζοντα να μην καθαρίζει πριν από την άρση του lockdown και την έναρξη της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι πολίτες δεν τρέφουν προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα για τους επόμενους 6 μήνες, με πολύ ισχυρή την πλειοψηφία που προβλέπει μια μακρά ύφεση για πάνω από 12 μήνες που θα την διαδεχθεί μια μέτρια ανάκαμψη τύπου U.


Η αύξηση της ανεργίας ή οι αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση εκτιμώνται ως βεβαιότητα, ενώ διαπιστώνεται γενική τάση μέτριας προς ισχυρή απαισιοδοξία για την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν όλοι οι τομείς της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, κρίνεται πολύ σημαντικό να κατευθυνθούν οι πόροι στήριξης στους τομείς που θα πληγούν πιο βαθιά, ειδικά της απασχόλησης και του τουρισμού.

Τα παραπάνω συνοψίζουν τα συμπεράσματα έρευνας γνώμης που διενήργησε η Synergon Partners για τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του Covid-19 στην Ελλάδα και την επομένη της υγειονομικής κρίσης. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 270 ενηλίκων, μέσω ερωτηματολογίων (social media και emails) την εβδομάδα 13-18/4/20.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των ερωτώμενων αναμένουν μακρά ύφεση για πάνω από 12 μήνες, ενώ ποσοστό 40% εκτιμούν ότι οι αρνητικές συνέπειες θα διαρκέσουν 6-12 μήνες και θα ακολουθήσει μια μέτρια ανάκαμψη. Μόνο 11% των ερωτώμενων εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ταχεία και ισχυρή ανάπτυξη μετά από μια μικρή περίοδο αρνητικών επιπτώσεων.



Οι ηλικίες 26-35 και 60+ δηλώνουν πιο απαισιόδοξοι, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι επιχειρηματίες και οι ηλικίες 45-60, ομάδες με υψηλή συσχέτιση, είναι πιο αισιόδοξοι και αναμένουν μια μέσου χρόνου ύφεση που θα την διαδεχθεί μέτρια/ ισχυρή ανάπτυξη.

Το πλήγμα στην Οικονομία
Οι εκτιμήσεις των ερωτώμενων αναφέρουν ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας θα επηρεαστούν αρνητικά (μερικοί θα υποφέρουν πολύ και κάποιοι θα αντιδράσουν αρκετά καλά), ενώ δεδομένες θεωρούνται η  αύξηση της ανεργίας ή οι αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Όπως εκτιμάται, οι τομείς λιανικής, διασκέδασης, διακοπών, ατομικής φροντίδας, ακινήτων και επενδύσεων, θα έχουν αρνητικές συνέπειες, αλλά όχι σε επίπεδο καταστροφικό. Τρόφιμα και προϊόντα τεχνολογίας/επικοινωνιών δεν αναμένεται να έχουν πρόβλημα. Επισημαίνεται ότι η κρίση ανέδειξε την τεχνολογία σε είδος "βασικής ανάγκης".

Πολύ δραστική θα είναι η επίδραση της κρίσης στον εισαγόμενο τουρισμό και τους συναφείς τομείς. Πολύ αρνητική είναι και η εκτίμηση για την αγορά αυτοκινήτου. Τράπεζες και Ασφαλιστικές εκτιμάται ότι θα δεχτούν μέτριες αρνητικές επιπτώσεις.

Πάντως, όπως αναφέρει η έρευνα γνώμης, δεν υπάρχει κλάδος που θα μπει στην επόμενη περίοδο χωρίς προβλήματα. Και είναι πολύ σημαντικό να κατευθυνθούν οι πόροι στήριξης στους τομείς που θα πληγούν πιο βαθιά, ειδικά της απασχόλησης και του τουρισμού. Για τους περισσότερους από τους άλλους κλάδους, η ανθεκτικότητα και η ανάκαμψη δείχνουν πιο πιθανές.


Ανησυχία για τα εισοδήματα
Η έρευνα γνώμης αποτυπώνει τις έντονες ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση των ερωτώμενων (67%) στην μετά-πανδημία εποχή:  Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δηλώνουν έντονα ανήσυχοι, πολύ κοντά στο μέσο όρο (65%). Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, εκφράζουν λιγότερο έντονες ανησυχίες (-18% απόκλιση από το μέσο όρο στις έντονες ανησυχίες).

Αναφορικά με την τρέχουσα επίπτωση στα εισοδήματα από εργασία, αποτυπώνεται μία ισορροπημένη εικόνα. Το 40% των ερωτώμενων λένε ότι δεν υπάρχει επίπτωση, ενώ άλλο ένα 40% είτε έχουν ήδη δει την επίπτωση ή αναμένουν να την δουν, αφού τα μέτρα στήριξης δεν αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ και να αντικαταστήσουν πλήρως το χαμένο εισόδημα.



Όταν εξαιρεθούν από το δείγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, η εικόνα αλλάζει πολύ. Η άποψη "δεν υπάρχει αλλαγή στα εισοδήματά μου" πέφτει κατά 7 μονάδες, δηλ. τα 2/3 του ιδιωτικού τομέα ήδη έχουν μείωση εισοδημάτων ή την αναμένουν σύντομα.

Θολή είναι η εικόνα για τις προσδοκίες επιστροφής των προσωπικών οικονομικών στα προ κρίσης επίπεδα. Τρεις στους δέκα λένε ότι οι επιπτώσεις θα έχουν διάρκεια για πάνω από 1 έτος. Όταν εξαιρεθεί η απάντηση "σήμερα δεν υπάρχει καμία αλλαγή", για την επιστροφή της οικονομικής τους κατάστασης στα προ κρίσης επίπεδα, σχεδόν 50% εμφανίζονται πολύ απαισιόδοξοι και 40% δεν την βλέπουν σε λιγότερο από 4 μήνες από σήμερα.

Μείωση προσωπικών δαπανών
Ως απόρροια των ανωτέρω εκτιμήσεων, κυρίαρχη σε μεγάλο βαθμό είναι η άποψη για συγκράτηση των προσωπικών εξόδων, χωρίς διαφοροποιήσεις στα διάφορα τμήματα ηλικίας και επαγγελμάτων.

Αναλαμβάνοντας ίδιες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό του κόστους ζωής, το 90% των ερωτώμενων σκοπεύουν να μειώσουν τακτικές δαπάνες και 60% θα αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ κανείς δεν βλέπει αύξηση κατανάλωσης και δαπανών.

Οι προσωπικές δαπάνες θα μειωθούν, με υποχώρηση από "nice to have” για να καλυφθούν πιο βασικές ανάγκες. Δαπάνες σε ταξίδια, διασκέδαση, τουρισμό θα υποφέρουν από την εκτιμώμενη επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης και της πρόθεσης για έλεγχο των δαπανών. Υποχρεώσεις προς Τράπεζες και διατήρηση ασφαλιστικών συμβολαίων, θα υποφέρουν λιγότερο αλλά όχι σε αμελητέο βαθμό. Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βρίσκονται επίσης στη λίστα των εκτιμήσεων για δυσκολίες κάλυψης των λογαριασμών.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στον οικονομικό προγραμματισμό, οι απόψεις εμφανίζονται μοιρασμένες (από 1/3 για μικρές/μέτριες/μεγάλες). Επιβεβαιώνεται ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι οριζόντιες.

Σχετικά με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, οι πολίτες αναμένουν και ετοιμάζονται για τις επιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, μόνο 20% θεωρούν ότι οι επιπτώσεις θα τους κάνουν να αλλάξουν σημαντικά τη ζωή τους. Η πλειοψηφία (55%) λένε ότι θα οι επιπτώσεις που θα έχουν θα τους επιτρέψουν επιστροφή στην κανονικότητά τους χωρίς σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, ενώ ένα μη αμελητέο 13% λέει "business as usual”. 
https://www.capital.gr/story/3447932/ufesi-6-12-minon-anamenoun-oi-ellines-logo-koronoiou 

Δεν υπάρχουν σχόλια: