Τετάρτη, Απριλίου 22, 2020

Αναταραχή διαρκείας στην αγορά πετρελαίου

Η τιμή του αμερικανικού αργού για τις παραγγελίες του Ιουνίου μειώθηκε σχεδόν στο μισό σήμερα (Τρίτη) ενώ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έπεσε κάτω από τα 20 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες αγορές του μαύρου χρυσού εξακολουθούν να δέχονται ισχυρές πιέσεις. 

Η αξία του αμερικανικού αργού για τα συμβόλαια του Ιουνίου βούλιαξε στα 6,5 δολ., πριν ανακάμψει και σταθεροποιηθεί στα 11,57 δολ., δηλαδή καταγράφοντας μείωση 43%.


Η διακύμανση αυτή δείχνει ότι οι αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία στα συμβόλαια του Μαΐου δεν ήταν μια προσωρινή καταιγίδα, αλλά αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία ότι οι χώροι αποθήκευσης του μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ θα γεμίσου γρήγορα, εκτός αν ανακάμψει άμεσα η ζήτηση. 

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα του αποθηκευτικού χώρου μέχρι να κλείσουν τα συμβόλαια του Ιουνίου, για αυτό οι τιμές πέφτουν συνεχώς. Η κατάρρευση των τιμών στην αγορά πετρελαίου τράβηξε προς τα κάτω και τα χρηματιστήρια, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,6% και τον Nasdaq να σημειώνει απώλειες 3,2%, ενώ πτωτικά κινούνται και τα επιτόκια του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές είιναι διατεθειμένοι να κερδίσουν λιγότερα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους με ένα κρατικό αμερικανικό ομόλογο. 

Από την άλλη πλευρά, το μπρεντ συνέχισε να καταγράφει απώλειες στις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, πέφτοντας στα 17,51 δολ. το βαρέλι, πριν ανακάμψει ελαφρώς και σταθεροποιηθεί στα 19,33 δολ,, σημειώνοντας πτώση 24% μέσα σε μια μέρα. 

Άτυπη τηλεδιάσκεψη ΟΠΕΚ
Τα σχέδια για χωρίς προηγούμενο μείωση της παραγωγής από ορισμένους από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, έχουν αποτύχει προς παρόν να φρενάρουν την πτώση του πετρελαίου. Για τους αναλυτές δεν είναι επαρκής η κίνηση αυτή για να φέρει πάλι την ισορροπία στην αγορά, με τον επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας να ζήτα περαιτέρω περικοπές το συντομότερο δυνατόν. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να λάβει έκτακτα μέτρα. Από την πλευρά της, η Ρωσία υποβάθμισε την κατάρρευση του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να το βλέπουμε ως καταστροφικό γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «κερδοσκοπικό» εμπόριο.
EFSYN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: