Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020

Προωθούν στα μουλωχτά τη δημιουργία των σιδερόφραχτων «πολυδύναμων» κέντρων κράτησης

Με διαδικασίες εξπρές και παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη γης, τώρα προωθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημιουργία των κλειστών «πολυδύναμων» κέντρων κράτησης τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A' 169), 4375/2016 (A' 51), 4251/2014 (Α' 80) και άλλες διατάξεις», του οποίου η συζήτηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην αρμόδια Επιτροπή. Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να περάσει στα μουλωχτά και αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο, που η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο ξεκίνησε προχτές Τρίτη στις 10 το βράδυ!

Χτες η συζήτηση συνεχίστηκε με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, η πρώτη με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και η δεύτερη, αμέσως μετά, επί των άρθρων.

Συνοπτικά στο νομοσχέδιο:

Προβλέπεται ότι στις σιδερόφραχτες φυλακές θα συνυπάρχουν νεοεισερχόμενοι, ευάλωτοι, ανήλικοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο εκρηκτικό μείγμα.
Καταπάτηση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης για περισσότερες ακόμα κατηγορίες. Για τα ανήλικα καταργείται το τεκμήριο της ανηλικότητας, που παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.
Εισάγονται μια σειρά παγίδες και εμπόδια με τραγικές συνέπειες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, που αφορούν από την παρουσία ιδιωτών νομικών στη σύσταση μητρώου βοηθών χειριστών ασύλου μέχρι και τη μη εξασφάλιση διερμηνέα που να μιλά τη γλώσσα των αιτούντων. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση για «διερμηνεία σε γλώσσα που ευλόγως θεωρείται ότι κατανοεί ο αιτών» και όχι σε αυτήν που πράγματι ομιλεί, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία της αίτησής του.
Καταργείται, και μάλιστα αναδρομικά, από 1/1/2020, ακόμα και η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οσο για την Υπηρεσία Ασύλου, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αλλά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 έμπειρων υπαλλήλων που απολύθηκαν.
Παράλληλα, προβλέπονται ύποπτα μυστικά κονδύλια και για το υπουργείο αυτό...
«Καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα»
Είναι τέτοιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που ακόμα και η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που είχαν κληθεί από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, παραδέχτηκαν ότι εντείνει τη βάρβαρη πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και ότι καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα.

Ηταν χαρακτηριστική για παράδειγμα η αναφορά της εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ευ. Τζαβαλά, ότι « κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου» για «επικίνδυνες ατραπούς καταστρατήγησης δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία». Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν από τους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με την κριτική του, βάσει των όσων ανέφερε ο εισηγητής του, Γ. Ψυχογιός, να εστιάζεται στο ότι η κυβέρνηση αμφισβητεί την «ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα», ότι «πρέπει να πάμε σε ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών» κ.ο.κ., ενώ ανέφερε πως «στην Ευρώπη, σε μια δυναμική διεκδίκηση για συλλογικές αποφάσεις και αλλαγές στον τρόπο κατανομής του βάρους, θα μας βρείτε μαζί». Βέβαια ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκης υπενθύμισε ότι τα νομοθετήματα της κυβέρνησης της ΝΔ έρχονται για να τακτοποιήσουν κενά και αβλεψίες νόμων για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφερόμενος μάλιστα και σε συγκεκριμένα άρθρα.

Για μη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Καμίνης από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζοντας. Ενώ η Ελ. Λύση, σύμφωνα με τον Αντ. Μυλωνάκη, καταψηφίζει επί της αρχής γιατί δεν είναι κλειστά τα κέντρα κράτησης «αλλά απλώς ελεγχόμενα», ενώ ο ίδιος επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για τη μεταφορά προσφύγων στα ξερονήσια.

Από το ΜέΡΑ25 η Φ. Μπακαδήμα επίσης καταψήφισε, παραδεχόμενη ότι πρόκειται για αντιδραστικό νομοσχέδιο, αποδίδοντας ωστόσο την προσφυγιά σε ένα γενικώς και αορίστως «παγκόσμιο φαινόμενο».

Ολόκληρη η χώρα μετατρέπεται σε φυλακή της ΕΕ
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στην αντίπερα όχθη από αυτό το μέτωπο, όπου ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για να καλύψουν όλοι μαζί τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τους ξεριζωμένους, από την αρχή ανέδειξε με τις τοποθετήσεις της ότι με το νομοσχέδιο συνεχίζεται προς το χειρότερο η πολιτική για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό η οποία «εντείνει τον εγκλωβισμό στη χώρα, με ταυτόχρονη καταστολή και καταπάτηση δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Πολιτική που μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου αλλά και σταδιακά όλη τη χώρα σε σιδερόφρακτες φυλακές της ΕΕ, και το παράδειγμα των νέων κλειστών δομών στο Κλειδί και στη Μαλακάσα δείχνουν το δρόμο».

Οπως επισήμανε, «είναι η ίδια πολιτική που χαράχτηκε και ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συνεχίζεται, γίνεται βέβαια ακόμα πιο αντιδραστική, από τη σημερινή κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε στις επισημάνσεις των φορέων, αλλά και στα άρθρα του νομοσχεδίου που αναδεικνύουν τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, επικεντρώνοντας σε αυτά που αφορούν τα κλειστά κέντρα κράτησης, τους ασυνόδευτους ανηλίκους, τις διαδικασίες για την έκδοση ασύλου και τα νέα εμπόδια που μπαίνουν, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές και τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.λπ.

Οσον αφορά τα μυστικά κονδύλια, η Μ. Κομνηνάκα από την πρώτη τοποθέτησή της είχε επισημάνει ότι «αυτού του είδους η απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη λογική αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος κυρίως ως ζητήματος ασφαλείας, με κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα, με τη συνδρομή της Frontex και του ΝΑΤΟ».
 https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: