Παρασκευή, Μαΐου 22, 2020

Πώς θα εφαρμοστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έως και τον Ιούλιο

Για τον τρέχοντα μήνα αλλά και για τους δυο επόμενους θα ισχύει το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Σημειώνεται πως ο τρέχον μήνας είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο το εν λόγω μέτρο ισχύει οριζόντια για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τον Ιούνιο θα αφορά μόνο όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές (δηλαδή βγαίνουν από το "κάδρο" οι επιχειρήσεις του ευρύτερου εμπορίου) αλλά και τις επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, εστιατόρια κλπ), του τουρισμού (καταλύματα, κλπ), του αθλητισμού και του πολιτισμού.


Τον Ιούλιο δικαιούχες θα είναι αποκλειστικά και μόνο οι επιχειρήσεις εστίασης (καφέ, εστιατόρια κλπ), του τουρισμού (καταλύματα, κλπ), του αθλητισμού και του πολιτισμού. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, από τον Αύγουστο καμία επιχείρηση δεν θα έχει δικαίωμα να θέσει σε αναστολή το προσωπικό της.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν αυτό το "όπλο" σε σχέση με τη διατήρηση του προσωπικού τους, θα τις ακολουθούν, ακόμα και έως τον Σεπτέμβριο.

Και αυτό γιατί όποια επιχείρηση (από τις δικαιούχες) θέσει σε αναστολή εργαζόμενό της έως τα τέλη Ιουλίου, δεν θα μπορεί να προβεί σε καμία απόλυση έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά:

- Κατά τον τρέχοντα μήνα μπορούν όλες οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν, αλλά και οι ανοιχτές πλην πληττόμενες σημαντικά επιχειρήσεις να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους.

Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού τους σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να θέσουν έως το 100% του προσωπικού τους σε αναστολή μέχρι τις παραμονές της επαναλειτουργίας τους και έως το 60% από την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους έως τις 31/5.

Οι επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ποτέ με κρατική εντολή, αλλά ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο, μπορούν να θέσουν σε αναστολή έως και το 60% του προσωπικού τους  έως 31/5. Όποια επιχείρηση θέσει σε αναστολή εργαζόμενό της έως τις 31/5, δεν θα μπορεί να απολύσει κανέναν εργαζόμενο έως τις 15/7. Οι κλειστές, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν  δήλωση στο "Εργάνη" έως τις 31/5, ενώ όσες επαναλειτουργούν αλλά και οι ανοιχτές –σημαντικά πληττόμενες– μπορούν να υποβάλλουν δήλωση μεταξύ 1-7/6. Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ανάλογα με το πλήθος των ημερών που έμειναν σε αναστολή με ανώτατο πλαφόν τα 534 ευρώ (για 30 μέρες).

- Κατά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προχθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, μόνο οι κλειστές –με κρατική εντολή επιχειρήσεις– αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού μπορούν να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού τους σε αναστολή έως και τις 30/6.

Δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί προθεσμίες υποβολής δήλωσης, καθώς  θα πρέπει να προηγηθεί πρώτα η θέσπιση της σχετικής εξαγγελίας.

Ο υπό αναστολή εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ανάλογα με το πλήθος των ημερών που έμειναν σε αναστολή με ανώτατο πλαφόν τα 534 ευρώ (για 30 μέρες). Όποια επιχείρηση θέσει σε αναστολή εργαζόμενό της, απαγορεύεται να απολύσει για τις επόμενες 45 μέρες. Πχ αν η αναστολή ισχύσει έως τις 30/6, δεν θα μπορεί να απολύσει έως τις 15/8.

- Κατά τον Ιούλιο  (τελευταίο μήνα ισχύος του μέτρου των αναστολών), σύμφωνα με τις εξαγγελίες Βρούτση, μόνο οι πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού μπορούν να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού τους σε αναστολή έως και τις 31/7.

Και για αυτήν την περίπτωση, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί προθεσμίες υποβολής δήλωσης, καθώς πρέπει να προηγηθεί πρώτα η θέσπιση της σχετικής εξαγγελίας.

Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ανάλογα με το πλήθος των ημερών που έμειναν σε αναστολή με ανώτατο πλαφόν τα 534 ευρώ (για 30 μέρες). Όποια επιχείρηση θέσει σε αναστολή εργαζόμενό της, απαγορεύεται να απολύσει για τις επόμενες 45 μέρες. Πχ αν η αναστολή ισχύσει έως τις 31/7, δεν θα μπορεί να απολύσει έως τις 15/9. Του Δημήτρη Κατσαγάνη  https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: