Τετάρτη, Μαΐου 20, 2020

Κυβερνητικό ρεσιτάλ «εικονικής πραγματικότητας» που καταρρέει από όσα βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς

Το γνωστό κάλπικο αφήγημα περί έγκαιρης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε πλήρη αντίθεση με όσα βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στο μήνυμά του προς τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000», την ώρα που τα κενά σε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές είναι 30.000, ενώ οι προσλήψεις που έγιναν αφορούν συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.


Αντίστοιχα, επανέλαβε ότι «αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017», αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας είναι για πάνω από 3.000 κλίνες, δεν διασφαλίστηκε νέο μόνιμο προσωπικό για τη στελέχωση των νέων κλινών, ενώ ακόμα και με στοιχεία του υπουργείου οι κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες πλην κορονοϊού, είναι λιγότερες ακόμα και σε σχέση με το χρόνο πριν από την πανδημία.

Αναφέρθηκε στον «έγκαιρο» ορισμό 13 νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα, αλλά όχι στο γεγονός ότι αντί να κάνει μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να τα στελεχώσει, προχώρησε σε μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, «έκοψε» ιατρικές πράξεις, απέκλεισε επί τρεις μήνες χιλιάδες χρονίως πάσχοντες από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δεν έλειψαν εξάλλου τα υποκριτικά «χειροκροτήματα», με αναφορές ότι «την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το ΕΣΥ», το δυναμικό δηλαδή που εξαιτίας της πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων δίνει καθημερινά τη μάχη σε συνθήκες εξουθένωσης, χωρίς επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, με χιλιάδες στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου κ.ο.κ.

Καταγγελίες για τα προβλήματα των ρευματοπαθών
Χαρακτηριστικά, στο ίδιο μήνυμά του, ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι «προστατεύσαμε τις ευπαθείς ομάδες», την ώρα που πληθαίνουν από παντού οι καταγγελίες για τα όσα αντιμετωπίζουν, στερημένοι ακόμη και τα αυτονόητα.

Ενδεικτική είναι η καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Ρευματοπάθειες: «Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα οι οποίοι απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες τους θεραπείες (...) με τους ασθενείς να υποχρεώνονται να καταβάλλουν αμέσως το κόστος που φτάνει τα 120 ευρώ. Ειδικά οι ρευματοπαθείς, ως χρόνιοι ασθενείς, έχουν μεγάλη ανάγκη τη θεραπεία τους και εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ήδη μείνει εκτός θεραπείας για αρκετό καιρό, συχνά με σημαντικές συνέπειες για την υγεία τους».

Οι ευπαθείς ομάδες έμειναν για μήνες χωρίς θεραπείες και ιατρική παρακολούθηση, ενώ η «επόμενη μέρα» τούς επιφυλάσσει ακόμη πιο πολύμηνες αναμονές για ραντεβού και εξετάσεις, ωθώντας πολλούς στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη μαζική διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε εργασιακούς χώρους, σχολικά συγκροτήματα, δομές Υγείας. «Δεν έχει γίνει ακόμη διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των τεστ», λέει το υπουργείο, την ώρα που στο άψε - σβήσε, από τις πρώτες βδομάδες της πανδημίας, εξασφάλισε το διπλασιασμό της αποζημίωσης των κλινικαρχών για κάθε κλίνη ΜΕΘ!

Αγνωστες οι συνέπειες στην κλινική πορεία των νεφροπαθών
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο όνομα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, συγχωνεύτηκαν η Παιδοχειρουργική και η Νεφρολογική Κλινική.

Οπως καταγγέλλει με επιστολή του ο Ευγένιος Δαφνής, καθηγητής Νεφρολογίας και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής, «η Νεφρολογική Κλινική μετακινήθηκε από το χώρο της πριν από 2 μήνες (σ.σ. πλέον διαθέτει τους μισούς θαλάμους νοσηλείας σε σχέση με πριν), αναστέλλοντας το πλείστο των δραστηριοτήτων της με άγνωστες, ακόμη, συνέπειες στην κλινική πορεία των νεφροπαθών, οι οποίοι προέρχονται από όλους τους νομούς της Κρήτης. Η Νεφρολογική Κλινική τώρα αντί να κληθεί να επιστρέψει στο χώρο που στεγαζόταν προηγουμένως, καλείται να μετακινηθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους (σ.σ. σε άλλο όροφο η ιατρική υπηρεσία, το τμήμα υπερήχων και επεμβατικών πράξεων, σε άλλο η νοσηλεία). Οταν θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό, για να διεξαχθούν αυτές οι επεμβατικές πράξεις, οι ασθενείς και οι γιατροί της Νεφρολογικής Κλινικής θα διέρχονται μέσα από ένα μολυσμένο περιβάλλον (...) Οι εξωτερικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και έρχονται για το μηνιαίο έλεγχό τους, σε άλλο όροφο θα εξετάζονται ιατρικά και σε άλλο θα αντιμετωπίζονται νοσηλευτικά».

Οσο για την Παιδοχειρουργική, μετά τη συγχώνευση, η δυναμική της μειώθηκε από 22 κλίνες σε 7 και 2 κούνιες, αδυνατώντας να καλύψει τη νοσηλεία παιδιών που παραπέμπονται για επέμβαση από όλη την Κρήτη, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο.

Αλλεπάλληλες βάρδιες, πετσοκομμένα ρεπό και άδειες
Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», η Χειρουργική Κλινική αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν συστηματικά περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, οι νοσηλευτές να κάνουν αλλεπάλληλες βάρδιες απόγευμα - πρωί - νύχτα, ενώ υπάρχουν βδομάδες που τους χορηγείται μόνο ένα ρεπό και τους καλοκαιρινούς μήνες δεν χορηγείται ολόκληρη η προβλεπόμενη κανονική άδεια των 15 ημερών.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου απαιτεί να προκηρυχθούν άμεσα οι δύο κενές οργανικές θέσεις επιμελητών Β΄ της Χειρουργικής Κλινικής, να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, να ενισχυθεί η Χειρουργική Κλινική με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, για να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών και να χορηγούνται κανονικά οι μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: