Τετάρτη, Μαΐου 06, 2020

Εγκλημα που πρέπει να σταματήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Παρέμβαση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται στη Βουλή έκανε, προχτές, στη διάρκεια της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, ζητώντας την απόσυρσή του.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα εναντίωσης στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο απορρίφθηκε από το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου οριακά, με τη διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) να στηρίζεται για άλλη μια φορά στις ψήφους Τζήμερου και Χρυσής Αυγής, με τις ψήφους της τελευταίας να αλλάζουν διαρκώς...

Πρόκειται για νόμο «πυρομανή»
Νωρίτερα, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε ότι είναι πολύτιμο να υπάρξει ομόφωνη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τέσσερις λέξεις: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε φωτογραφικές διατάξεις που θα λύσουν τα χέρια του περιφερειάρχη Πατούλη για να προχωρήσει στη χωροθέτηση νέας χωματερής σε υφιστάμενη ζώνη προστασίας, σε μονιμοποιήσεις καταπατήσεων, νομιμοποιήσεις εκχερσώσεων και παράνομων δράσεων στα οικοσυστήματα που αφορούν την περίοδο από το 1975 έως και το 2011. Επίσης, σημείωσε πως αφαιρεί βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας για τα απορρίμματα, ενώ ανοίγει το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων που θα είναι πλέον διαθέσιμες για άλλες χρήσεις. Στο τελευταίο διευκολύνει τη συγκρότηση των επιτροπών οι οποίες θα αποφασίζουν για το τι θεωρείται δάσος, οι οποίες πλέον θα αποτελούνται όχι από δασολόγους (δηλαδή τους πλέον επιστημονικά αρμόδιους) αλλά από δικηγόρους και μηχανικούς, γεγονός που σαφώς διευκολύνει να δρομολογούνται πιο γρήγορα άλλου είδους δραστηριότητες, «όχι περιβαλλοντικές, αλλά επενδυτικές». «Δικαιολογημένα, λοιπόν, στο νόμο αυτό, που έρχεται από την κυβέρνηση της ΝΔ παραμονές της αντιπυρικής περιόδου, αποδίδεται ο χαρακτηρισμός "νόμος πυρομανής"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πρωτούλης.

Ο εκλεγμένος του ΚΚΕ ανέδειξε τις σημαντικές ευθύνες και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Δούρου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως σημείωσε, οι περισσότερες των διατάξεων του παρόντος βρίσκονταν στο νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, αλλά τους προλάβανε οι εκλογές.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από το ΚΚΕ και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιέχει πάνω από 10 άρθρα που κρίνονται αντισυνταγματικά. Επισήμανε επίσης τις μεθοδεύσεις με τις οποίες έφερε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο, εν μέσω πανδημίας, αλλά και της περιφερειακής αρχής, που «στην αρχή έλεγε "τι να συζητήσουμε αφού δεν το ξέρει κανείς" και στη συνέχεια, αφού εγκρίθηκε η διεξαγωγή της συζήτησης, ο "υπερκομματικός" περιφερειάρχης εμφανίστηκε ως δεινός ρήτορας αραδιάζοντας όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία σχεδόν άρθρο άρθρο, διαβάζοντας μέσα από τις "σημειώσεις" του κ. Χατζηδάκη».

Στην ίδια συνεδρίαση «συζητήθηκε το αίτημα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις ώστε να στελεχωθούν υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφισε, με την Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο του συνδυασμού, να τονίζει ότι το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δημόσια Υγεία, τον υγειονομικό έλεγχο, την κοινωνική μέριμνα, το απολυμαντήριο, και όχι μόνο, δεν μπορεί να λυθεί παρά μονάχα με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι με αυτές τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που επικρατούν. «Αμοιρη ευθυνών προφανώς δεν είναι και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται όπως και ο προσανατολισμός της διοίκησης της Περιφέρειας να σχεδιάζει με βάση τα συμφέροντα εργολάβων και μεγάλων επιχειρήσεων», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Τέλος, η περιφερειακή αρχή απέφυγε τη συζήτηση για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γιάννης Πρωτούλης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα και να παρθεί απόφαση, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει ξαναπάρει απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: