Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2020

Υποψήφιοι «δύο ταχυτήτων» για τους διορισμούς σε σχολεία

Σοβαρά αδικημένοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται οι απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Λόγω καθυστερήσεων στην αναγνώριση integrated master οι υποψήφιοι της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του κλάδου ΠΕ 79.01 εκπαιδευτικών Μουσικής υπολείπονται 20 μορίων συγκριτικά με τους πτυχιούχους τμημάτων στους οποίους ήδη έχει χορηγηθεί ο τίτλος σπουδών 
Ζήτημα ισονομίας θέτουν οι πτυχιούχοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς λίγο πριν ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη 1ΓΕ/2019 για τον διορισμό 5.250 εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, αφού λόγω κωλυσιεργίας υπολείπονται σημαντικών μορίων που θα τους επέτρεπαν να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση στα σχολεία της επικράτειας.


powered by Rubicon Project
Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι, παρά την υποβολή φακέλου από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος στο υπουργείο Παιδείας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο (5/8/2019), για απόδοση ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στους αποφοίτους του πενταετούς φοίτησης τμήματος Μουσικών Σπουδών, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4485/2017 (άρθρο 46), οι διαδικασίες καθυστέρησαν τόσο που πλέον απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, προκειμένου οι απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ 79.01 εκπαιδευτικών Μουσικής της προκήρυξης του ΑΣΕΠ να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις.

Επειτα από σειρά παραλείψεων, λαθών αλλά και σκόπιμων καθυστερήσεων του υπουργείου Παιδείας - όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος «Μάριος Δ. Μαυροειδής» - σήμερα οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν έλλειμμα 20 μορίων συγκριτικά με τους αποφοίτους των δύο άλλων ομοειδών τμημάτων της χώρας. Χαρακτηριστικό της πολύμηνης καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι μόλις στις αρχές του τρέχοντος μήνα η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) διατύπωσε ομόφωνα θετική γνώμη αναφορικά με την υπαγωγή του Τμήματος στις διατάξεις του νόμου 4485/2017, με τον υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Βασίλη Διγαλάκη να υπογράφει τη σχετική απόφαση στις 5 Ιουνίου 2020.


«Πολύ αργά πια»
«Τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων (σ.σ. 3/2/2020) για την εν λόγω προκήρυξη του ΑΣΕΠ είναι πλέον πολύ αργά, και το integrated master χωρίς νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να προστεθεί στις αιτήσεις, που ήδη έχουν γίνει, παρόλο που δεν πρόκειται για νέο εκπρόθεσμο τίτλο σπουδών, αλλά για ένα δικαιολογητικό του οποίου η έκδοση καθυστερεί πάρα πολλούς μήνες με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συλλόγου, που ζητά οριστική και άμεση λύση, με νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ, στο αίτημα για αναγνώριση του integrated master ούτως ώστε να προσμετρηθούν τα μόρια στην 1ΓΕ/2019 προκήρυξη του ΑΣΕΠ. «Εκατοντάδες υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είναι καταδικασμένοι να μείνουν άνεργοι όχι μόνο για μια σχολική χρονιά, αλλά για πάρα πολλά έτη, αφού ακόμη και σε μελλοντικές προκηρύξεις πάντα θα υπολείπονται μορίων έναντι των άλλων υποψήφιων εκπαιδευτικών! Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εξετάσει επιτέλους αυτή την πολύμηνη εκκρεμότητα και να δώσει λύση, έστω και στο παρά ένα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η υπουργός δεν θα προβεί στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση ή θα την εκδώσει σε ΦΕΚ όταν θα είναι πια αργά, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των σχετικών πινάκων του ΑΣΕΠ! Ελπίζω να διαψευστώ...» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Παντελής Πανδής, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαλεκτή Αγγελή
 https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: