Τρίτη, Ιουνίου 23, 2020

Απευθείας αναθέσεις παντός καιρού

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και η καραντίνα δημιουργούν ευκαιρίες για επικερδείς επιχειρήσεις ● Παράδειγμα, το έργο σίτισης δεκάδων επαναπατρισθέντων στη Θράκη, που δόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στους ίδιους και τους ίδιους
Η πανδημία και το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» γεννά ευκαιρίες για καλές μπίζνες. Οι απευθείας κρατικές αναθέσεις είναι η νέα κανονικότητα με τις ευλογίες της κυβέρνησης και ενίοτε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στις 20 Μαΐου 2019 γράφαμε («Αναθέσεις όλο στους ίδιους») για τις απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία Interweave για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της διαδικτυακής πλατφόρμας «Greece From Home». Η ίδια κατάσταση, όπως φαίνεται, συμβαίνει σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στον τουρισμό ή στην τηλεκπαίδευση.


Σύμφωνα με ανάρτηση στη «Διαύγεια» (1/6/2020), ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέθεσε το έργο της σίτισης αρκετών δεκάδων επαναπατριζόμενων πολιτών, που λόγω κορoνοϊού, μετά την άφιξή τους στη χώρα, χρειάστηκε να διαμείνουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα, στην εταιρεία Xoutos Catering, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί στη γνωστή αμαρτωλή υπόθεση σίτισης των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» («Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου», 22.5.2015), μια ιστορία που ταλαιπώρησε επί χρόνια το πανεπιστήμιο και οδήγησε στην οριστική παύση του πρώην πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη.

Χωρίς διαγωνισμό
Το έργο, ύψους 42.891 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), δόθηκε με απευθείας ανάθεση από τον Περιφερειάρχη στη συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί διαγωνισμός, κατάθεση προσφορών και επιλογή τής πλέον συμφέρουσας για την Περιφέρεια. Εντύπωση ακόμη προκαλεί το γεγονός πως η εταιρεία κέτερινγκ που επιλέχθηκε δεν έχει έδρα στην περιφέρεια της ΑΜΘ και πως η απόφαση για την πληρωμή της δαπάνης έχει αναδρομική ισχύ.


Συγκεκριμένα, το έργο αφορούσε παροχή γευμάτων σε επαναπατριζόμενους Ελληνες πολίτες, στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία φιλοξενίας αυτών, που εισέρχονται στη χώρα από τον Συνοριακό Σταθμό Κήπων εντός των εδαφικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού και των επιπτώσεών του. Το έργο φέρεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου –βάσει όσων αναφέρονται– όμως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» μόλις την 1η Ιουνίου.

Σέρβιραν χοιρινό
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγγελία του περιφερειακού συμβούλου Ξάνθης Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο οποίος, σε γραπτή επιστολή του στις αρχές Απριλίου προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, άφηνε υπόνοιες πως οι συγκεκριμένοι πολίτες, μειονοτικοί φοιτητές οι περισσότεροι σε πόλεις της Τουρκίας, δεν λάμβαναν από τον εργολάβο σίτισης μερίδες φαγητού ανάλογες με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, εννοώντας κυρίως μερίδες με χοιρινό κρέας.

Ο ίδιος υπογράμμιζε: «Οι συμπολίτες μας βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, την οικογένειά τους και τις καθημερινές τους ανέσεις και συνήθειες, κατανοώντας φυσικά απόλυτα τη σοβαρότητα της κατάστασης και όσα συνεπάγεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τους στερείται το δικαίωμα να συνεχίσουν να τηρούν τα έθιμά τους με κάθε τρόπο, όπως ορίζει η θρησκεία τους». Ωστόσο, μετά τις καταγγελίες δεν δόθηκε κάποια συνέχεια στο θέμα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο επιχειρηματίας Χούτος, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι συνιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», που «καταστατικό σκοπό έχει το μέλλον της χώρας και του γένους». Στο ιστολόγιο της οργάνωσης διαβάζουμε στην καθαρεύουσα πλήθος εθνικιστικών, αντιτουρκικών και συνωμοσιολογικών άρθρων, μεταξύ των οποίων και θέματα κατά της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, ενάντια στη γιόγκα, υπέρ των ΟΥΚάδων, αναφορές στον γέροντα Παΐσιο και διάφορες άλλες... πνευματικές τροφές.
Κώστας Ζαφειρόπουλος, Αντώνης Τελόπουλος
https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: