Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2020

Συρρίκνωση-ρεκόρ 33% για την αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε θεαματικά κατά 33% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, μακράν η χειρότερη συρρίκνωση στην ιστορία, όταν η πανδημία του κορονοϊου έκλεισε επιχειρήσεις και πέταξε στο δρόμο δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου για την πτώση του δεύτερου τριμήνου στο ΑΕΠ, στη συνολική παραγωγή αγαθών και στις υπηρεσίες, σηματοδοτούν τη χειρότερη τέτοιου είδους πτώση από το 1947! Η προηγούμενη χειρότερη πτώση σε τριμηνιαία βάση ήταν 10% και καταγράφηκε το 1958, κατά την προεδρία του Αϊζενχάουερ.


Η πτώση του τελευταίου τριμήνου ακολούθησε μια πτώση 5% του πρώτου τριμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου η οικονομία μπήκε επισήμως σε ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία και τερματίστηκε μια περίοδος έντεκα χρόνων οικονομικής επέκτασης, η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η συρρίκνωση του περασμένου τριμήνου οφείλεται στη μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας.  Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέρρευσαν με ετήσιο ρυθμό 34% καθώς όλα τα ταξίδια, εκτός από παγωμένες και κλειστές παραγγελίες, ανάγκασαν πολλά εστιατόρια, μπαρ, χώρους ψυχαγωγίας και άλλα καταστήματα λιανικής να κλείσουν.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η στέγη κατοικίας παρουσίασαν επίσης έντονες μειώσεις το τελευταίο τρίμηνο. Οι κρατικές δαπάνες, μειωμένες από την απώλεια φορολογικών εσόδων που οδήγησαν σε απολύσεις, μειώθηκαν επίσης. 

Η αγορά εργασίας, ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν στην ύφεση. Πάνω από 1 εκατομμύριο απολυμένοι έχουν υποβάλει αίτηση για παροχές ανεργίας για 18 συνεχόμενες εβδομάδες.  Μέχρι στιγμής, περίπου το ένα τρίτο των χαμένων θέσεων εργασίας έχουν ανακτηθεί, αλλά ο αναδυόμενος ιός πιθανότατα θα επιβραδύνει περαιτέρω κέρδη στην αγορά εργασίας.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τις Πολιτείες να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις παρά τις ανησυχίες ότι ο ιός παραμένει απειλή για τους εργαζόμενους και τους πελάτες σε πολλές θέσεις εργασίας στον κλάδο των υπηρεσιών που απαιτούν συχνή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Πηγή: Associated Press
EFSYN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: