Σάββατο, Ιουλίου 04, 2020

Ζεστό χρήμα για να διασωθεί η Iberia από το δημόσιο ταμείο

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει μείωση στόλου, προορισμών και αναστολή συμβάσεων προσωπικού έως τον Δεκέμβριο
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει την αεροπορική εταιρεία Iberia στο Ταμείο Διάσωσης Επιχειρήσεων Στρατηγικού Ενδιαφέροντος, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει αεροπορικές εταιρείες, τουριστικές, υποδομών και άλλες που θεωρούνται κλειδιά για την ισπανική οικονομία.


Η Iberia έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει τον στόλο της, τον αριθμό των προορισμών της και τη συχνότητα των δρομολογίων της, ενώ θα παρατείνει και την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων της μέχρι τον Δεκέμβριο.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η βοήθεια θα επιτρέψει στην ισπανική αεροπορική εταιρεία να συγχωνευθεί και την Air Europa, έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο εταιρειών πέρυσι τον Νοέμβριο και λίγο καιρό πριν ενσκήψει η πανδημία.


Το μοντέλο που ακολουθεί η ισπανική κυβέρνηση είναι παρόμοιο με αυτά που έχουν εφαρμόσει ή ετοιμάζονται να εφαρμόσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να διασώσουν τις αεροπορικές εταιρείες τους. Η Γερμανία θα δώσει 9 δισ. στη Lufthansa ενώ η Γαλλία και η Ολλανδία εξετάζουν σχέδιο διάσωσης της Air France-KLM ύψους 4 δισ. Η γαλλο-ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά τουλάχιστον 7.000. Στην Πορτογαλία αποφασίστηκε να αυξηθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία TAP, αντί του ποσού των 1,2 δισ, ενώ η Ιταλία επιθυμεί να ενισχύσει την Alitalia με 3 δισ., ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η Iberia, με έδρα τη Μαδρίτη χάνει 7 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα από τα περιοριστικά μέτρα και έχει αναγκαστεί να καθηλώσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της. Τον Μάιο η εταιρεία εξασφάλισε δάνεια με κρατική εγγύηση ύψους 1 δισ. ευρώ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. 

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Λούις Γκαγέγο, έχει δηλώσει ότι «είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστούμε με αεροπορικές εταιρείες άλλων χωρών, που λαμβάνουν μεγαλύτερη βοήθεια ή εγγυήσεις».  https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: