Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2020

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021: «Μεγάλη αβεβαιότητα» με αντιλαϊκά αντανακλαστικά

Τις επόμενες μέρες ξεκινούν «στα γεμάτα» οι διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε χτεσινές δηλώσεις του έκανε λόγο για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας». Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες ακόμα και οι όποιες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις της λαϊκής οικογένειας. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην παράταση υφιστάμενων μέτρων και στην ενεργοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων με γνώμονα τη στήριξη του κεφαλαίου.



Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση στον διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και βέβαια, σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις, με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσβλέπει στις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα SURE - που δίνει επιπλέον «όπλα» στη φαρέτρα της εργοδοσίας - αλλά και στις εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

«Πυλώνας» του σχεδιασμού της κυβέρνησης θα είναι οι εκταμιεύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», ειδικότερα με την πλήρη κατάργηση της παρεχόμενης δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, που προβλέπεται στην τρέχουσα 7η «μεταμνημονιακή αξιολόγηση».

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα:

-- Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ο «Κώδικας φερεγγυότητας και δεύτερης ευκαιρίας», η εφαρμογή του οποίου (από 1/1/2021) θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής στην όποια παρεχόμενη δικαστική προστασία και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μετά τη λήξη του ισχύοντος νόμου και η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ανήκει πλέον στην πτωχευτική περιουσία.

-- Στις αρχές Σεπτέμβρη ανακοινώνονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ στη διάρκεια του β' τριμήνου 2020. Αυτά με τη σειρά τους θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021, με έμφαση στις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης η κατρακύλα στο β' τρίμηνο έφτασε σε 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ.

-- Η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτέμβρη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η συζήτηση γύρω από το κατάλληλο ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς για όλα τα κράτη - μέλη.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Από την πλευρά της, και η κυβέρνηση ΝΔ ευελπιστεί στη διατήρηση της συγκεκριμένης παρέκκλισης και για το 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου.
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: