Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2020

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» ενώ αφήνει το λαό πολλαπλά εκτεθειμένο

Την ώρα που στο δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα προστασίας, στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αστικές συγκοινωνίες οι επιβάτες «παστώνονται» σαν σαρδέλες, στα σχολεία και τα ΑΕΙ ανακοινώνονται ημίμετρα, μακριά από τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι... «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι... το δημόσιο σύστημα Υγείας «ενισχύθηκε, λειτούργησε, επανήλθε στην κανονικότητα και είναι σε ετοιμότητα»!

Τα παραπάνω ανέφεραν στη χτεσινή κοινή ενημέρωση οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην οποία συμμετείχε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Τα «πρέπει» του κεφαλαίου διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού
Ο Ν. Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε ότι «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει», σε αντίθεση με κοινωνικές ομάδες ή άτομα που δεν αναλαμβάνουν την «κοινωνική» ή «ατομική ευθύνη»!

Επιχειρώντας να κρύψει ότι ένοχος για την έξαρση των κρουσμάτων είναι η πολιτική που έχει για πυξίδα τα «πρέπει» του κεφαλαίου, επανέλαβε προκλητικά ότι η έξαρση αυτή τάχα δεν οφείλεται στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, το οποίο έγινε με τους όρους των tour operators, των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού και των ταξιδιωτών. Κι αυτό όταν σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος χτες, από τα σχεδόν 3 εκατομμύρια τουριστών που έχουν εισέλθει στη χώρα έχουν γίνει τεστ μόνο στο 12%, σε συνθήκες που κυβέρνηση και ΕΕ επέτρεψαν την πληρότητα κατά 100% στις αεροπορικές πτήσεις και κατά 85% στην ακτοπλοΐα...

Υπερασπιζόμενος την τακτική της κυβέρνησης να «κουκουλώνει» κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές (μεταξύ άλλων με το να μη δίνει στοιχεία για το πώς κατανέμονται στη χώρα τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα, με το να μη δίνει στοιχεία ανά νησί, αλλά να τα «σουμάρει» σε Περιφερειακές Ενότητες κ.ά.), ο Ν. Χαρδαλιάς επιστράτευσε ακόμα ένα σαθρό επιχείρημα περί... προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα είπε: «Παιχνίδι εντυπώσεων στιγματισμού συγκεκριμένων περιοχών και δυνατότητα να μην προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που νοσούν δεν θα τα διαπραγματευτούμε με κανέναν».

Αξιώνουν «συστράτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική
Στο ίδιο μήκος κύματος... «εικονικής πραγματικότητας», ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επανέλαβε τα περί δήθεν «ενίσχυσης» και «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτήν τη φορά ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερα προσλήψεων (οι οποίες σε κάθε περίπτωση αφορούν συμβασιούχους), για να μην αλληλοαναιρεθεί με τον υπουργό Β. Κικίλια: Την προηγούμενη βδομάδα ο υφυπουργός μιλούσε για 6.000 προσλήψεις και ο υπουργός για 6.500, ενώ χτες ο Β. Κικίλιας μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για 6.155 προσλήψεις... Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι πρόκειται για προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, που αντιστοιχούν το πολύ στο 20% των αναγκών για μόνιμο προσωπικό, με βάση τις κενές οργανικές θέσεις των οργανογραμμάτων, που είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι αφυπηρετήσεις υγειονομικών καθώς και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υγεία που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης μέσα στους επόμενους μήνες.

Το «ενισχυμένο» και «έτοιμο» δημόσιο σύστημα Υγείας, που «επανήλθε στην κανονικότητα», είναι αυτό των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, σε ΜΕΘ (ακόμα και ο στόχος της κυβέρνησης για 1.200 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος του χρόνου αντιστοιχεί μόνο στο 30% αυτών που πρέπει να έχει η χώρα με βάση τα κριτήρια του ΠΟΥ), σε υλικά, γενικότερα σε υποδομή. Ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο και το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς συνολικά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με «μπαλώματα», με μετακινήσεις προσωπικού και μηχανημάτων από τη μια δημόσια μονάδα Υγείας στην άλλη...

Επιχειρώντας να κουκουλώσουν όλα τα παραπάνω και την αιτία τους, την πολιτική στήριξης των κερδών του κεφαλαίου που είναι ασυμβίβαστη με τις λαϊκές ανάγκες και ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις τους, οι Ν. Χαρδαλιάς και Β. Κοντοζαμάνης κάλεσαν το λαό να «συστρατευτεί» με αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική και «να μην αποτελεί το ζήτημα της πανδημίας θέμα αντιπαράθεσης», δηλαδή να μη δυναμώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την πάλη τους για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: