Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2020

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι σε επιστισμό - τουρισμό: Η ανεργία, το μηδενικό εισόδημα και η διανομή τροφίμων

Στο απόλυτο αδιέξοδο φαίνεται πως έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, την ώρα που η σεζόν κλείνει επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις χειρότερες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί.
Για να δει κανείς το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, θα πρέπει να έχει υπόψη πως δεν είναι πλέον μόνο το φάσμα της ανεργίας που έχουν ενώπιόν τους, αλλά και σοβαρά ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές του, μη έχοντας το παραμικρό εισόδημα τους τελευταίους μήνες. Κι αυτό γιατί ένα πολύ μεγάλο τμήμα τους έχει «κοπεί» εντελώς αναιτιολόγητα  εκτός των έκτακτων βοηθημάτων, που θεσπίστηκαν για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κοροναϊού.



Το εν λόγω πρωτοφανές τέλμα, που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοί του, περιγράφει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου. Πάνω από 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας μέχρι σήμερα

«Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε σε όλες μας τις προβλέψεις» σημειώνει και συνεχίζει: «Μιλάγαμε για εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, προειδοποιούσαμε ότι η τουριστική σεζόν του 2020 είναι χαμένη κι απαιτούσαμε από την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομενων, ούτως ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από αυτή την κατάσταση. Δεν εισακουστήκαμε μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο τέλος Αυγούστου, τα περισσότερα ξενοδοχεία να κλείνουν μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται κυριολεκτικά στον “αέρα”».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σημειώνει ότι «τα στοιχεία από την Εργάνη αποτυπώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέγεθος της ζημιάς. Εμείς προβλέπαμε πως περίπου οι μισοί θα μέναμε εκτός δουλειάς φέτος, δηλαδή από τους 600.000 που ήμασταν καταγεγραμμένοι στο σύστημα Εργάνη το 2019, γύρω στους 300.000 θα έμεναν χωρίς δουλειά. Βλέπουμε πλέον και από τα επίσημα στοιχεία πως έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας».

Το μηδενικό εισόδημα, οι προϋποθέσεις που «κόβουν» τα έκτακτα επιδόματα και η διανομή τροφίμων

Ταυτόχρονα, ο κ. Χότζογλου αναφέρεται σε δραματικούς τόνους στην καθημερινότητα, που βιώνουν πολλοί συνάδελφοί του αυτή την περίοδο.



«Υπάρχει πολύς κόσμος με μηδενικό εισόδημα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για πάνω από 100.000 εργαζομένων, που έχουν μείνει εκτός ρυθμίσεων. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για συναδέλφους από τον επισιτισμό και την εστίαση, πολλοί από τους οποίους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το κράτος, πετιούνται έξω από το έκτακτο επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ. Είναι επίσης συνάδελφοι, οι οποίοι πέρσι δεν είχαν καταφέρει να θεμελιώσουν το δικαίωμα για επίδομα ανεργίας, είτε γιατί πέσανε θύματα μαύρης κι ανασφάλιστης εργασίας, είτε γιατί ήταν η πρώτη τους χρονιά στον κλάδο, ενώ υπάρχουν κι αρκετοί που δουλεύανε με συμβάσεις μιας μέρας ή ακόμη κι από τα γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων» επισημαίνει και προσθέτει:

«Παράλληλα, φανταστείτε πως υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται για δεκαετίες στον κλάδο, που δεν έχουν πάρει το έκτακτο επίδομα ανεργίας, γιατί το προηγούμενο επίδομα ανεργίας τους έληξε τον Μάρτιο κι όχι τον Φεβρουάριο. Μιλάμε για αστεία πράγματα. Εμείς έχουμε εξηγήσει στον κύριο Πρωτοψάλτη, τον διοικητή του ΟΑΕΔ, ότι υπάρχει η Νότια Ελλάδα, η Κρήτη και η Ρόδος, όπου λόγω καιρικών συνθηκών η σεζόν επιμηκύνεται. Μοιραία λοιπόν για κάποιους που εργάζονται σε αυτές τις περιοχές το επίδομα ανεργίας θα τελειώσει τον Μάρτιο. Δυστυχώς αυτό δεν το καταλαβαίνει ο ΟΑΕΔ».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού υπογραμμίζει: «Οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται στην απόλυτη εξαθλίωση. Έχουμε φτιάξει στα πρωτοβάθμια σωματεία κάποιες δομές, ώστε εμείς οι συνδικαλιστές, τα συνδικάτα να μοιράζουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε όλες αυτές τις οικογένειες που έχουν μηδενικό εισόδημα επί τόσους μήνες. Αυτό ισχύει για όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας, και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στη Ρόδο, στη Χαλκιδική, στην Κέρκυρα, στα νησιά του Ιουνίου, στην Αθήνα. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή να πάρουν ούτε τα βασικά».

«Αναπόφευκτη η κοινωνική έκρηξη, αν δε βρεθεί άμεσα λύση»

Προειδοποιεί δε πως «εάν δεν υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρότασή μας για κάλυψη όλων των εργαζομένων του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2021 με ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τότε φοβάμαι ότι η κοινωνική έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη».

Την ίδια ώρα όπως φαίνεται πως η πρόσφατη επαφή που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το ζήτημα δεν «ξεδιάλυνε» ιδιαίτερα το τοπίο.

«Παρότι είχαμε θέσει εγκαίρως στην κυβέρνηση τα ζητήματα σχετικά με τους εργαζόμενους που μένουν εκτός ρύθμισης, ακόμη δυστυχώς είμαστε στο “περίμενε”. Στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο Εργασίας, μας δόθηκε η αίσθηση πως αναμένονται κάποιες εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουνε μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη για το τι θα εξαγγείλει ο κύριος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό το λόγο εμείς περιμένουμε να δούμε τι πληρωμές θα γίνουνε την Παρασκευή, όπως εξήγγειλε ο κύριος Βρούτσης, να διαπιστώσουμε πόσοι εργαζόμενοι θα μείνουν πάλι εκτός ρύθμισης και στη συνέχεια θα συνεδριάσουμε για να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: