Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2020

«Κάηκε όλη η Μόρια»‑ Φόβοι για νεκρούς - Σε έκτακτη ανάγκη η Λέσβος - Στο δρόμο 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες - Άμεση ανάγκη επίταξης των ξενοδοχείων του νησιού

 Η Ε.Ε και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα του μεταναστευτικού και προσφυγικού, καθώς είναι θέμα που αφορά όλους.

Πρέπει να σταματήσουν να μετατρέπουν περιοχές, σε αποθήκες - κολαστήρια ψυχών.

Όσο για το θέμα της στέγασης των ανθρώπων...ας επιτάξουν για αρχή όλα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που υπάρχουν στην περιοχή.

Η λύση που προτείνουν οι "αρμόδιοι" ...είναι να μπουν άμεσα συνεργία της περιφέρειας στη #Μορια , να "καθαρίσουν" τα καμμένα...

και έπειτα να βάλουν ξανά σκηνές...

Η εν λόγω αποθήκη ψυχών είναι τρελή μπίζνα για ΜΚΟ, κυβέρνηση και "εργολάβους" γι'αυτό και "διαιωνίζεται" .

Ήδη κυβερνητικές πηγές ρίχνουν τα όσα έγιναν στη #Moria σε σχέδιο ξένων δυνάμεων...χωρίς στοιχεία...με τον Κοντολέων της ΕΥΠ να τρέχει κατόπιν εορτής στη σύσκεψη στο Μαξίμου...χωρίς να έχει προειδοποιήσει νωρίτερα για το παραμικρό.










Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Από τις 10 το βράδυ της Τρίτης παρεμβαίνουν δυνάμεις της πυροσβεστικής στον καταυλισμό της Μόριας στη φωτιά που ξέσπασε, επεκτάθηκε ραγδαία έως τις 2 και καίει ακόμα όλο τον καταυλισμό.

Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε στο «Ν» ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.


Μάλιστα ακόμα δύο οχήματα Πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφτάνουν στη Λέσβο από τη Χίο για να συνδράμουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «Ν» ότι υπάρχουν φόβοι για νεκρούς.Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν επίσης ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.


Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου όλη τη νύχτα μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο «Ν» ότι πολύς κόσμος που διέμενε στο ΚΥΤ αγνοείται στα βουνά.


Πώς ξεκίνησε


Πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.


Ας σημειωθεί ότι όπως καταγγέλλεται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια το χώρο.


https://www.stonisi.gr/

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ.


Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και αναμένονταν να φτάσουν στο νησί στις 09:00.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: