Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2020

5ο μερόνυχτο στο δρόμο για τους πρόσφυγες της Μόριας - Πρόχειρος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ

Έναν πρόχειρο καταυλισμό που θυμίζει το φθινόπωρο του 2015, με δεκάδες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας ασφυκτικά τοποθετημένες η μια δίπλα στην άλλη, ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, για να στεγάσει κάποιους από τους χιλιάδες πρόσφυγες που ετοιμάζονται να περάσουν άλλο ένα, το 5ο στη σειρά, μερόνυχτο αγωνίας στους δρόμους της Λέσβου μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον καταυλισμό της Μόριας.

Τι λέει η κυβέρνηση για την εξέλιξη των εργασιών

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείο Μετανάστευσης, μιλάει για ...«γοργούς ρυθμούς» των «χωματουργικών εργασιών» σε αυτό που ονομάζει «προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου», καθώς και των εργασιών τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των ...«επωφελούμενων» κατά την ανατριχιαστική τεχνοκρατική «αργκό» που χρησιμοποιεί. Πρόσφυγες κοιτούν προς την έκταση που στήνεται ο νέος καταυλισμός

 Παράλληλα, συνεχίζει το υπουργείο, «έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων». Η είσοδος στο κέντρο, προστίθεται, «προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19». Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό.Επιπλέον, έχουν, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, είχαν εγκατασταθεί περίπου 300 πρόσφυγες (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έχει λάβει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το υπουργείο αναφέρει ότι η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά. Επιπροσθέτως, καταλήγει, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα προβλέπεται να μπουν στη νέα δομή, αφού προηγουμένως ελεγχθούν υγειονομικά, περί τους 1.000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με καταγγελίες, δημοσιογράφοι δεν μπορούν να εισέλθουν εντός του νέου καταυλισμού. (φωτ.: Γ. Μουτάφης)
 left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: