Αμετακίνητη παραμένει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη θέση ότι πρέπει να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση ποινής όλων των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών, πλην του Γιώργου Ρουπακιά. Μάλιστα ζήτησε το λόγο από την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, η οποία χθες της είχε επισημάνει παραλείψεις και της ζήτησε να επανατοποθετηθεί, ενώ επιτέθηκε και κατά των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής για δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη στη συνεδρίαση της Τρίτης, απευθυνόμενη στην εισαγγελέα έθεσε δύο σοβαρά ζητήματα που ανέκυψαν από την πρότασή της. Η Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση σχετικά με 11 κατηγορούμενους, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης και δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Επιπλέον ζήτησε να διαβιβαστούν στο δικαστήριο τυχόν βουλεύματα που αφορούν παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό και γι’ αυτό η διαδικασία διεκόπη για σήμερα.Η πρόταση-σοκ της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 49 καταδικασθέντες της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης - στην οποία και εμμένει - αποτέλεσε το τρίτο «χτύπημά» της στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς είχαν προηγηθεί η απαλλακτική πρότασή της τον περασμένο Δεκέμβριο και η εμμέσως πλην σαφώς «απολογία» της στις 9 Οκτωβρίου περί ελαφρυντικών. Μετά την εισήγησή της που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις εντός και εκτός δικαστηρίου, με τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής να την κατηγορούν, εκ του αποτελέσματος, ότι «έχει μετατραπεί σε υπεράσπιση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης» με μια «πρόταση - ντροπή και με αιτιολογία που υποτιμά δικαστήριο και θύματα».
Σήμερα ο γραμματέας του δικαστηρίου ανέγνωσε το βούλευμα 1184/21-7-2015 με το οποίο διατάσσεται η προφυλάκιση του Ιωάννη Λαγού για παραβίαση περιοριστικών όρων. Το έγγραφο αποδεικνύει ότι η εισαγγελική πρόταση, που ανέφερε ότι «οι κατηγορούμενοι δεν έχουν παραβιάσει περιοριστικούς όρους», είχε παραλείψεις. Η πρόεδρος επισήμανε οι οι εφέτες υιοθέτησαν την εισήγηση του αναπληρωτή εισαγγελέα της δίκης, Στέλιου Κωσταρέλου.
Μετά από αυτό η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πήρε το λόγο και χαρακτήρισε «έντονο το ύφος» με το οποίο της απευθύνθηκε χθες η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και επέμεινε στην πρότασή της για αναστολή έκτισης της ποινής όλων των χρυσαυγιτών, πλην του Ρουπακιά, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Είπε για ακόμη μία φορά ότι οι καταδικασθέντες δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό.
Όσο αφορά την περίπτωση του Γιάννη Λαγού υποστήριξε ότι δύο δικαστικά συμβούλια έκριναν ότι δεν έχει παραβιάσει τους όρους και επίσης ότι μετά το βούλευμα του 2015 ακολούθησε νέο βούλευμα το 2019 που ήρε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και του επέτρεψε να ταξιδεύει στο εξωτερικό. «Εν όψει των ανωτέρω είναι προφανές ότι ο κατηγορούμενος δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους και από το 2015 τους τηρεί ανελλιπώς», είπε επίσης και ρώτησε το δικαστήριο: «Συνεπώς σε ποια παραπλάνηση προέβη το δικαστήριο εκ μέρους της εισαγγελέως της έδρας;».
«Ποιά παραπλάνηση υπήρξε και σε ποια έκθεση ψευδών γεγονότων προέβη η Εισαγγελέας της έδρας όταν δύο βουλεύματα έχουν κρίνει όπως ισχυρίζονται κάποιοι συνήγοροι οι οποίοι, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας για μετριοπάθεια, τόσο εντός όσο και εκτός του δικαστηρίου, καταφέρονται συνεχώς με συκοφαντικές εκφράσεις για την εισαγγελέα επειδή δεν τους είναι αρεστές οι προτάσεις της;», αναρρωτήθηκε η εισαγγελέας κλείνοντας την συμπληρωματική της εισήγηση.
Τέλος για το Νίκο Μιχαλολιάκο είπε «επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή έντεκα μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε ΜΜΕ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις». tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου