Μετωπική σε επίπεδο κορυφής, αναμένεται σήμερα στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το λόγο κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα που φέρνει η κυβέρνηση και ο οποίος προβλέπει πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, νέο καθεστώς fast track πτωχευτικών διαδικασιών για τις επιχείρησεις, ενώ αφήνει τους δανειολήπτες στο «έλεος» των τραπεζών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο, όπως εξάλλου συνάγεται από τις τοποθετήσεις του μετά από συναντήσεις που είχε με τους φορείς. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι αντισυνταγματικός καθώς «για πρώτη φορά δημιουργείται μία συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας». Έχει επίσης χαρακτηρίσει ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας, και δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και της ανάκαμψης της οικονομίας.
«Βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας και αυτό θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό, αν λάβουμε υπόψη και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του εισοδήματος από τις επιπτώσεις της πανδημίας», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει δημόσια τη στήριξή του στην πρόταση νόμου που έχει φέρει στο δημόσιο διάλογο η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή ως μία άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο και θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντέξουν από την νέα επιδείνωση της οικονομίας.
Τι προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας
Το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού αυτή θα χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν». Ακόμη και αυτοί οι πολίτες που θα μπορούν αφού χάσουν το σπίτι τους να το νοικιάσουν καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη, αν μέσα σ’ αυτά τα έτη καθυστερήσουν παραπάνω από 3 ενοίκια, θα επέρχεται έξωση, ενώ για να επαναγοράσουν το σπίτι τους θα πρέπει να έχουν συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωναν μέχρι να «κοκκινίσει» το δάνειο, τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας. Με λίγα λόγια η κατά την κυβέρνηση «δεύτερη ευκαιρία», οδηγεί σε απώλεια όλης της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά και των μελλοντικών του εισοδημάτων. Επίσης σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό, ό,τι αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης και μετά την κήρυξη της πτώχευσης, στο βαθμό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής του, οι οποίες ορίζονται περίπου στα 611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, δεν του ανήκει αλλά θα πηγαίνει προς ικανοποίηση των πιστωτών.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου