Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2020

Αυτοκτονία Δημήτρη Καμπανάρου: Το σημείωμα και οι καταγγελίες για «δημοσιογραφικό κανιβαλισμό»

 Tον φόβο απέναντι στην εχθρική στάση ορισμένων δημοσιογράφων κατέδειξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιος Προσαλίκας, μιλώντας στο tvxs.gr, για τον Δημήτρη Καμπανάρο, τον 41χρονο ιδιοκτήτη του γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο που αυτοκτόνησε χθες το πρωί. 

Ο 41χρονος Δημήτρης Καμπανάρος έδωσε τέλος στη ζωή του με καραμπίνα μέσα στο σπίτι του. «Είμαι ένας αποτυχημένος, δυσφήμισα το γηροκομείο, δεν τα κατάφερα, απέτυχα. Πλέον δεν θα εμπιστευτεί ποτέ κανείς, με νίκησε ο κορονοϊός», «Κουράστηκα και μάλλον δεν ήμουν καλός καπετάνιος. Λάτρεψα τη δουλειά μου. Έκανα λάθη», έγραψε μεταξύ άλλων στο σημείωμα που βρέθηκε δίπλα του. 



«Είναι μορφή βίας, είναι κανιβαλισμός»

Με ιδιαίτερη προσωπική φόρτιση εξαιτίας του γεγονότος ότι με τον αυτόχειρα υπήρξαν στενοί συνεργάτες, ο Στέλιος Προσαλίκας ξέσπασε κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία. «Είναι μορφή βίας, είναι κανιβαλισμός αυτό το πράγμα» είπε αναφερόμενος σε ορισμένους δημοσιογράφους που συχνά και χωρίς φειδώ στοχοποιούν τους ιδιοκτήτες των οίκων ευγηρίας κατηγορώντας τους για υγειονομικές βόμβες και ζητώντας το κλείσιμο μονάδων αμέσως μετά τον εντοπισμό κάποιου κρούσματος.


«Έχουν δώσει τη ζωή τους επί 10 μήνες, έχουν πληρώσει από την τσέπη τους, έχουν κρατήσει τα κρούσματα στο 3% του συνόλου των γηροκομείων και ακούνε όλα αυτά. Είναι άδικο, από ένα σημείο κι έπειτα δεν το αντέχεις» μας είπε και συνέχισε αναφερόμενος στον συνεργάτη του: «Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος να βλέπουν κανάλια έξω από τις δομές τους επειδή βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας εργαζόμενος. Υποψιάζομαι ότι κάτι τέτοιο φοβήθηκε ότι θα του συμβεί ο Δημήτρης και δεν άντεξε. Φοβήθηκε ότι θα βρει δημοσιογράφους απέναντί του και θα είχε να αντιμετωπίσει μια τέτοια άδικη κριτική. Με τρία ασυμπτωματικά κρούσματα… Ήταν πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος, δεν το άντεξε».


Ο κ. Προσαλίκας συνέχισε καταγγέλλοντας τη στάση δημοσιογράφων που λειτουργούν ως αυτόκλητοι δικαστές: «Βγαίνουν και λένε “υγειονομικές βόμβες τα γηροκομεία” κι ότι “αν βρεθεί θετικό κρούσμα σε γηροκομείο πρέπει να κλείνει”, αυτά τα πράγματα είναι φοβερή βία. Σίγουρα υπάρχουν τέσσερις-πέντε μονάδες που πρέπει να κλείσουν γιατί δεν πληρούν τα μέτρα, όμως είναι άδικο να μιλάμε απαξιωτικά και για το 97% που κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν, στην κλίμακα που μπορεί η κάθε μία».


 


«Αντί για μια επιβράβευση, μια στήριξη προς το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι μονάδες, εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν δημοσιογράφοι που ενώ αυτοπαρουσίαζονται ως πολύ ευαίσθητοι σε κοινωνικά ζητήματα, βρίζουν τα γηροκομεία. Και δεν σκέφτονται ότι εκείνη την ώρα τα ίδια τα γεροντάκια τους βλέπουν στην τηλεόραση από το σαλόνι του γηροκομείου. Έχουν αναρωτηθεί αυτοί οι δημοσιογράφοι πώς νιώθουν εκείνη την ώρα αυτοί οι άνθρωποι;».


Τα τεστ έγιναν με δική του πρωτοβουλία


Ο Δημήτρης Καμπανάρος είχε δηλώσει ότι τα τεστ έγιναν στο γηροκομείο έπειτα από δική του πρωτοβουλία. Επίσης είχε εκφράσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα την αγωνία του για τους οίκους ευγηρίας και είχε ζητήσει να διατίθενται rapid test, προκειμένου να είναι συνεχής ο έλεγχος για την ασφάλεια φιλοξενούμενων και εργαζόμενων.


«Στις 16 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΔΥ ήρθε εδώ και έκανε το πρώτο τεστ σε όλους τους εργαζομένους μου, οι οποίοι ήταν αρνητικοί. Εγώ στις 6 Οκτωβρίου κάλεσα τον ΕΟΔΥ και με δική μου πρωτοβουλία κάλεσα τον ΕΟΔΥ να έρθει να μας ελέγξει ξανά και όντως ήρθαν να μας ελέγξουν. Αν εγώ δεν τους είχα καλέσει, κανείς δεν θα ερχόταν γιατί κανείς τώρα δεν έχει συμπτώματα. Στις 15 Οκτωβρίου ήρθε ο ΕΟΔΥ και βρέθηκε μία εργαζόμενη θετική στον κορονοϊό με rapid test», είχε πει μεταξύ άλλων στον Ant1.


Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μονάδα φροντίδας του αυτόχειρα ήταν η μόνη που έμεινε σε οικειοθελή καραντίνα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, κατά την οποία ο ίδιος, το προσωπικό και οι τρόφιμοι έμειναν κλεισμένοι για δυόμιση μήνες. Είχε μεριμνήσει δε προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν καθιστοί να βλέπουν τους ανθρώπους τους μέσα από τζάμια, κι έτσι να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων από τον κορονοϊό.

tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: