Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Κρατικοποίηση της Πειραιώς, αλλά χωρίς κρατικό έλεγχο

 Είχε προαναγγελθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, χτες Δευτέρα 23 του μήνα έγινε επίσημο. Η τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε, ακολουθώντας τη σχετική σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), βλέπε ΕΚΤ, να μην πληρώσει το ετήσιο τοκομερίδιο των ομολογιών CoCos προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βλέπε Δημόσιο, κι έτσι τα ομόλογα αυτά μετατρέπονται αυτόματα σε απλές, πανάκριβες ωστόσο, μετοχές που αν δεν αγοράσει κάποιος, η τράπεζα καταρρέει.

Αυτός ο «κάποιος» εν καιρώ ύφεσης και επενδυτικής παγωμάρας, φυσικά έιναι το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι το ΤΧΣ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την τράπεζα, εννοώντας ότι θα αγοράσει αυτές τις απλές πανάκριβες μετοχές ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο 61,3% από 26,42% που ήταν έως τώρα. Κρατικοποίηση δηλαδή. Αλλά και όχι, με την έννοια ότι όπως το ίδιο το ΤΧΣ ανακοίνωσε, δεν σκοπεύει να εμπλακεί στη διοίκηση της τράπεζας. Αντιθέτως ανακοίνωσε ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Διοίκηση.



«Το ΤΧΣ αναγνωρίζει την μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στην θετική πορεία της Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του έτους 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Τράπεζας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το κόστος της κρατικοποίησης

Η κρατικοποίηση μιας από τις δύο μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και δύο κρίσιμες πτυχές της. Η πρώτη έχει να κάνει με το κόστος αυτής της κρατικοποίησης, το οποίο ασφαλώς θα επιβαρύνει το Δημόσιο. Το δεύτερο είναι η πολιτική της τράπεζας μετά την κρατικοποίηση, στην οποία, όπως επιβεβαιώνει με την ανακοίνωσή του το ΤΧΣ, δεν θα έχει εμπλοκή το κράτος.


Όσον αφορά το κόστος, το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ αναγκάζεται να αγοράσει τις μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ έκαστη, στην τιμή δηλαδή που είχαν το 2015 όταν η τράπεζα είχε λάβει τα CoCos, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Πειραιώς είναι κάτι παραπάνω από ένα ευρώ, έξι φορές κάτω δηλαδή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει περί τα 4/5 των χρημάτων που θα βάλει στην Πειραιώς, ζημιά που υπολογίζεται από τους αναλυτές στα 1,8 δισ. ευρώ. Η ζημιά αυτή θα καλυφθεί σε κάποιο βαθμό αν και όταν βρεθούν επενδυτές πρόθυμοι να «μπουν» στην τράπεζα στο πλαίσιο επανιδιωτικοποίησής της ή από διανομή τυχόν κερδών στο τέλος του 2021 αν η τράπεζα παραμένει κρατικοποιημένη.


Σχετικά με την πολιτική που θα εφαρμόσει η κρατικοποιημένη τράπεζα, η δηλωμένη στήριξη του ΤΧΣ στην υπάρχουσα διοίκηση πιστοποιεί πως η τράπεζα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει όλα όσα εξήγγειλε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου: επιθετικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που μεταφράζεται από αναλυτές σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων ύψους 12 δισεκατομμυρίων σε εταιρίες διαχείρισης, βλέπε funds. «Η κρατικοποίηση της Πειραιώς δε θα αλλάξει στο ελάχιστο την πολιτική της τράπεζας ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων» επιβεβαιώνει στο Tvxs.gr παράγοντας της αγοράς. 

 

Κωνσταντίνος Λάππας 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: