Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει σε αναγκαστική άδεια εκατοντάδες εργαζόμενους, λίγο πριν από την κρατικοποίησή της

 Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, μέσα στην πανδημία, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 19/11 ότι θα θέσει σε αναγκαστική άδεια 150 περίπου τραπεζοϋπαλλήλους. Και μάλιστα, λίγο πριν από την κρατικοποίησή της και την απορρόφηση κρατικού χρήματος ύψους 2,04 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να αποδοθεί μελλοντικά υγιής σε ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές!


«Η εργοδοσία εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους που είχε αξιοποιήσει ενάντια στο προσωπικό του πρώην RBU και σε εργαζόμενους καταστημάτων που αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου - εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου», αναφέρει συγκεκριμένα στο Left.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) Μανώλης Μπεμπένης.


Κάνει λόγο για εκβιασμό προκειμένου να αναγκαστούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενου να δηλώσουν συμμετοχή στην εθελούσια, η ισχύς της οποίας παρατάθηκε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του SSM η τράπεζα Πειραιώς τίθεται υπό κρατικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, ο SSM αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας να μην επιτρέψει στην τράπεζα – για λόγους διασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας – να πληρώσει τους τόκους μετατρέψιμων ομολογιών της (CoCos) που κατέχει το ΤΧΣ. Ετσι οι ομολογίες αυτές μετατρέπονται σε μετοχές και το δημόσιο μέσω ΤΧΣ αυξάνει τη  συμμετοχή του από 26,4% σε 61,3%.


Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να πάρει θέση για την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας σε βάρος εκατοντάδων εργαζόμενων. 


«Τέτοιες απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές πρακτικές οφείλουν να λάβουν ηχηρή απάντηση. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με το ψωμί των παιδιών μας», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο Μ. Μπεμπένης εκ μέρους του σωματείου. 


Συναινεί η κυβέρνηση;

Το σωματείο θέτει τα εξής ερωτήματα, δεδομένου ότι «το Δημόσιο διά του ΤΧΣ αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Τράπεζας και ισχυρή παρουσία στο Δ.Σ.»:


Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες αντεργατικές πρακτικές;


Αν ναι, συναινεί σε αυτές, οδηγώντας παραγωγικούς εργαζόμενους στην ανεργία;


Αποδέχεται την περαιτέρω συρρίκνωση της μεγαλύτερης ελληνικής συστημικής ​​ τράπεζας, η οποία καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της οικονομίας και την πολυδιαφημισμένη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας;


Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει σε ανακοίνωσή του (20/11/20) ότι προχώρησε στις εξής παρεμβάσεις:


«Ζητήσαμε ήδη συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τους κ.κ. Σταϊκούρα και Ζαββό, Υπουργό και  Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα αντίστοιχα, τους τομεάρχες εργατικής πολιτικής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου,


Έχουμε ήδη αποστείλει σχετική εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς την Τράπεζα, δηλώνοντας ρητά ότι οι συνεχιζόμενες εκβιαστικές πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές,


Έχουμε ζητήσει τη σύγκληση των οργάνων της ΟΤΟΕ, δεδομένου ότι για ακόμη μία φορά παραβιάζεται όρος της Κλαδικής Σύμβασης, περί προστασίας της απασχόλησης. Επίσης, καλέσαμε την Ομοσπονδία να προκηρύξει πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που ήδη έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α),


δηλώνουμε ότι στηρίζουμε το συντονισμό των δράσεων από κοινού με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία στην Τράπεζα, προκειμένου να αποκρούσουμε τις νέες εκβιαστικές μεθοδεύσεις». Τάσος Γιαννόπουλος  https://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: