Κυριακή, Αυγούστου 02, 2009

ΝΑΤΟΠΟΪΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ,ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ,ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Τις λεπτομεριες που ανοίγουν το δρόμο για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο προαναγγέλλει, μέσω της «Οικονομίας»,
ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Αποκαλύπτει επίσης ότι το Δημόσιο εξετάζει, εκτός από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ΔΕΣΦΑ, την επιχείρηση που ελέγχει τα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου.
Στα πλάνα του είναι επίσης και η λήψη δανείου (μόχλευση) από τις παραπάνω εταιρείες, προκειμένου να γίνει επιστροφή κεφαλαίου στο Δημόσιο και να τονωθούν τα κρατικά έσοδα.
Ο ίδιος, τέλος, εκτιμά ότι θα αρθούν τα προβλήματα αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξει ανατίμηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Κύριε υπουργέ, η δημιουργία του αγωγού Ναμπούκο αναβαθμίζει ενεργειακά την Τουρκία. Τώρα η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει τον αγωγό αντι-Ναμπούκο. Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση;

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε για την ενέργεια και η οποία περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης και μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς τη λεγόμενη διπλωματία των αγωγών: τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία), τον South Stream, καθώς και έναν καινούριο αγωγό που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ουγγαρία, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ο αγωγός αυτός μπορεί να συνδέεται με ένα καινούριο τέρμιναλ στην Καβάλα για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Οπως αντιλαμβάνεστε, οι αγωγοί αυτοί, οι οποίοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, θα ενδυναμώσουν τη θέση μας διεθνώς και θα μας εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, συναντάτε προβλήματα στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δόση υπερβολής σε σχέση με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Μην ξεχνάτε ότι τη συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου την κάναμε αφού εξελέγη η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Στο προσεχές διάστημα θα διευκρινιστούν οι βουλγαρικές προθέσεις.

Πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε άδεια σε ξένη εταιρεία να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και από την Ελλάδα για το Αιγαίο;

Πράγματι, επεξεργαζόμαστε νέο νομικό πλαίσιο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο, με στόχο να εκσυγχρονίσουμε το σημερινό πλαίσιο, το οποίο ισχύει από τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, να συμφωνεί πλήρως με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου και, φυσικά, να λάβει υπόψη του τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Θέλουμε, για να το πω πιο απλά, λαμβάνοντας υπόψιν και τις τελευταίες εξελίξεις, να υιοθετήσουμε το μοντέλο, όπως λέγεται, της «ανοιχτής πόρτας». Τώρα για το πού στο Αιγαίο θα γίνονται οι έρευνες πετρελαίου, θα υπάρχει μια τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ούτως ώστε να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι.

Και οι πάγιες αρνητικές αντιδράσεις της Τουρκίας;

Η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε ξεφεύγει από τις δημόσιες τοποθετήσεις γι αυτό το θέμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι έρευνες θα γίνονται βάσει των στοιχείων που υπάρχουν και των προτεραιοτήτων της χώρας. Με άλλα λόγια, θα λαμβάνονται υπόψη η πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου, το περιβάλλον και, φυσικά, ο παράγων εξωτερική πολιτική.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ,ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΝΑΤΟΠΟΪΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΓΙΑ "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ",ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ...!!!!
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ,ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2009


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: