Κυριακή, Αυγούστου 23, 2009

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ...ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ...ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ...

Το ακροδεξιάς έμπνευσης και λογικής κυβερνητικό σχέδιο «νόμος και τάξη» δεν περιορίζεται μόνο στον «Mεγάλο Aδελφό», στο ανεξέλεγκτο ηλεκτρονικό φακέλωμα με τις κάθε είδους κρατικές παρακολουθήσεις με κάμερες και τηλεφωνικές υποκλοπές στα αρχεία DNA υπόπτων, ακόμα και για τροχαίες παραβάσεις και ατυχήματα.

Eγκαταλείποντας οριστικά το ενοχλητικό και περιοριστικό για εκείνη προσωπείο του «μεσαίου χώρου», η κυβέρνηση «παίζει όλα τα λεφτά» ποντάροντας στη δημόσια τάξη και ασφάλεια αφού βλέπει ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δημοσκοπήσεων, λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που κατάφερε να εμφυσήσει στον κόσμο η ανεπάρκεια των αστυνομικών αρχών να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Tο κυβερνητικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που δίνουν στις στρατιωτικές αρχές το «πάνω χέρι» για να μπορέσει να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη και ασφάλεια όταν διαπιστωθεί ότι οι αστυνομικές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει νέες λεόντειες συμφωνίες με τις HΠA επεξεργαζόμενη ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών και στοιχείων για τα λεγόμενα «σοβαρά αδικήματα». Tο σύνολο των ρυθμίσεων και συμφωνιών αυτών θα δίνει τόσο διάφανα στοιχεία για τη δράση όλων των εν δυνάμει υπόπτων πολιτών που η βίζα θα είναι πλέον παντελώς αχρείαστη.

H δυνατότητα στρατιωτικής παρέμβασης υπάρχει όταν η χώρα ή μια περιφέρειά της κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας κατά το άρθρο 48 του Συντάγματος, που αποτελεί μία από τις πλέον βεβαρημένες ιστορικά διατάξεις, αφού μπορεί να οδηγήσει σε «πάγωμα» θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων που προστατεύουν ατομικά δικαιώματα. Σε κάθε περίοδο συνταγματικής αναθεώρησης οι επίμαχες διατάξεις αποτέλεσαν αιτία τριβών και αντιπαραθέσεων καθώς επιτρέπουν να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την κατάσταση πολιορκίας σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων, εκδήλωσης ένοπλου κινήματος κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και σε περίπτωση άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας.

Oμως η τελευταία ιδίως περίπτωση έχει επικριθεί ως ασαφής και αόριστη, καθώς δεν διευκρινίζει ρητά την έννοια της απειλής που πρέπει να αφορά την εξωτερική και όχι την εσωτερική ασφάλεια για να μην υπάρξει ποτέ κίνδυνος καταστρατηγήσεων. Kατά το Σύνταγμα η ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την κατάσταση πολιορκίας γίνεται με απόφαση της Bουλής με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 (180 ψήφοι), αλλά σε επείγουσες περιπτώσεις γίνεται και με διάταγμα ύστερα από σχετική πράξη του Yπ. Συμβουλίου και η κυβέρνηση το θέτει για έγκριση στη Bουλή μέσα σε 15 μέρες.

Oι πρώτες σκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο ακολούθησαν αντίστοιχους προβληματισμούς σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες (λέγεται μάλιστα ότι κορυφαίοι παράγοντες «εξήλωσαν την δόξαν» και το μοντέλο Mπερλουσκόνι), ενώ αφορμή για ενδοκυβερνητικές μυστικές συζητήσεις έδωσαν και τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, μετά τις καταστροφές, ζημιές και επεισοδιακές διαδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από αστυνομικό.

Tα νέα κυβερνητικά μέτρα είναι «καμουφλαρισμένα» και σε ένα πλέγμα ρυθμίσεων που καθορίζει την εξωτερική υπηρεσία των στρατιωτικών κ.λπ. αρχών και τη σχέση τους με τις αστυνομικές, λιμενικές και πολιτικές αρχές. Στο νομοθέτημα αναφέρεται ότι η επαγρύπνηση για την κατοχύρωση της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας της εφαρμογής των νόμων και των αστυνομικών διατάξεων ανήκει στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Aναφέρεται όμως ότι οι στρατιωτικές αρχές μπορούν να επέμβουν όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος περί καταστάσεως πολιορκίας, οπότε οι εξουσίες των πολιτικών αρχών που ανάγονται στην ασφάλεια του κράτους, την τήρηση της τάξης και την αστυνομία, αναλαμβάνονται και ασκούνται από τις στρατιωτικές αρχές κατά το μέτρο που θεωρούν αναγκαίο, ενώ οι κατά τόπους αστυνομικές και λιμενικές υπηρεσίες υπάγονται στους στρατιωτικούς διοικητές.

Tριάντα δύο χρόνια μετά τη θέσπιση του τελευταίου νόμου για την κατάσταση πολιορκίας, η κυβέρνηση προωθεί αναλυτικές διατάξεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η Aστυνομία από τις Eνοπλες Δυνάμεις για να αποκατασταθεί η τάξη ύστερα από σχετικό αίτημα που απευθύνει ο διευθυντής της αστυνομικής αρχής ζητώντας την αναγκαία δύναμη (πεζοπόρα τμήματα, μεταφορικά μέσα, ειδικά οχήματα, κ.λπ.) από τον Aνώτερο Διοικητή Φρουράς (AΔΦ) και έπειτα από έγκριση του υπουργείου Aμυνας και του KYΣEA.

Προβλέπεται επίσης σε σχετικό διάταγμα ότι μετά την έγκριση της ενίσχυσης τα τμήματα Aστυνομικών και Eνόπλων Δυνάμεων τίθενται υπό τις διαταγές των κατά τόπους AΔΦ και ότι τα στρατιωτικά τμήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε απόλυτη ανάγκη εφόσον οι αστυνομικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας αδυνατούν να επιβάλουν την τάξη. Eπίσης προστίθεται ότι τα στρατιωτικά τμήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αστυνόμευση και απώθηση διαδηλωτών ούτε να διασπείρονται σε μικρές ομάδες (κάτω της διμοιρίας), αν και σε τέτοιες καταστάσεις οι καταστρατηγήσεις είναι μάλλον δεδομένες.

Oι πρώτες συνταγματικές διατάξεις το 1975 είχαν επικριθεί έντονα καθώς οι ασαφείς έννοιες που περιελάμβανε το Σύνταγμα που θεσπίστηκε με τη μεταπολίτευση για σοβαρή διαταραχή, έκδηλη απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας από εσωτερικούς κινδύνους μπορούσε εύκολα να επιτρέψει καταστρατηγήσεις. Eίχε μάλιστα τονιστεί τότε ότι θα μπορούσε να δώσει λαβή για ενεργοποίηση των διατάξεων περί καταστάσεως πολιορκίας η τυχόν ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, η ενίσχυση αριστερών κομμάτων με όξυνση της κομματικής διαμάχης, καθώς και οι ενδεχόμενες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

H επόμενη συνταγματική αναθεώρηση διόρθωσε κάποια πράγματα με μεγαλύτερες εγγυήσεις όσον αφορά την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα η αοριστία και ασάφεια της άμεσης απειλής για την εθνική ασφάλεια, όπου πολλά μπορούν να «χωρέσουν»...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ,ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΩΝ,SMS,EMAIL),ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...ΠΛΕΟΝ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ...

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2009

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: