Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2009

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΑΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ,ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ...ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 1000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα βρίσκονται οι καταγγελίες πελατών της Ασπίς Πρόνοια ότι εδώ και μήνες προσπαθούσαν μάταια να εξαργυρώσουν, όπως από τον νόμο είχαν δικαίωμα, τα συμβόλαιά τους στον κλάδο ζωής, αλλά η εταιρεία
αρνούνταν να τους επιστρέψει τα χρήματα.

Ανάστατοι είναι οι κάτοχοι των περίπου 230.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής της εταιρείας, καθώς παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου ότι κανείς δεν θα χάσει τα δικαιώματα και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει, είναι εξαιρετικά θολό το τοπίο για τον τρόπο που θα διασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

Το υπουργείο Οικονομίας αλλά και τα μέσα ενημέρωσης δέχονταν χθες πλήθος από τηλεφωνήματα πελατών της εταιρείας απ΄ όλη την Ελλάδα, που αγωνιούσαν για την τύχη των συμβολαίων τους, ύψους ακόμη και 150.000 ευρώ.
Αγωνία που εντείνεται από το γεγονός ότι, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, οι κάτοχοι αυτών των συμβολαίων δεν μπορούν να ελπίζουν σε αγωγές στη Δικαιοσύνη, καθώς δεν μπορεί κανείς να προσφύγει δικαστικά εναντίον εταιρείας που έκλεισε. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναγγείλουν στον εκκαθαριστή (έχει ήδη οριστεί) τα ποσά που είχαν πληρώσει και από εκεί και πέρα να ελπίζουν ότι θα βρεθεί ασφαλιστική εταιρεία, η οποία, έχοντας την εγγύηση του Δημοσίου για το έλλειμμα της Ασπίς, θα δεχθεί να «αποκτήσει» το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο.

«Κανείς ασφαλισμένος στον κλάδο ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει, διότι όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου. Και παρ΄ ότι δεν επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες ότι θα κληθούν να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο οι δύο μεγάλες υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική και Αγροτική, εν τούτοις δεν αποκλείεται ενδιαφέρον να εκδηλώσουν και άλλες εταιρείες.

Εκείνοι ωστόσο που βρίσκονται εντελώς στον αέρα είναι οι κάτοχοι νοσοκομειακών συμβολαίων, που εκτιμάται ότι αποτελούν μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου της Ασπίς. Όλοι αυτοί οι πελάτες όχι μόνο χάνουν το ασφάλιστρο που πλήρωσαν φέτος στην εταιρεία, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους την ιδιωτική κλινική και τον γιατρό σε περίπτωση που χρειαστούν νοσηλεία άμεσα. Και αυτό, διότι όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της και η ΕΚΠΟΙΖΩ, για τις ασφαλίσεις ζημιών (ασφάλειες πυρός, κ.ά.) και νοσοκομειακής κάλυψης υπάρχει νομοθετικό κενό. Οι πελάτες αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν ασφάλιση σε άλλη εταιρεία.

Απο τα τελη του 2008 ήδη, πολλοί πελάτες της Ασπίς είχαν αρχίσει να απευθύνονται στην εταιρεία, ζητώντας να εξαγοράσουν το συμβόλαιό τους. Δηλαδή να πάρουν πίσω το κεφάλαιο που είχαν καταβάλει μαζί με τους τόκους που υποτίθεται ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν συγκεντρωθεί. Αλλά εις μάτην. Η απάντηση που έπαιρναν από το αρμόδιο τμήμα ήταν ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα, εξαιτίας του ταυτόχρονου μεγάλου όγκου αιτήσεων για εξαγορές συμβολαίων. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι έκαναν λόγο για αδικαιολόγητη κοροϊδία από την πλευρά της εταιρείας, αφού τους υπόσχονταν συνέχεια ότι «στις αρχές του επόμενου μήνα θα πάρουν τα χρήματά τους», κάτι που φυσικά δεν συνέβαινε. Τέτοια είναι και η περίπτωση του ιδιωτικού υπαλλήλου Γιάννη Σαγιά. «Από τον Φεβρουάριο του 2009 προσπαθούσα να εξαγοράσω δύο συμβόλαια ζωής, ένα δικό μου και ένα της συζύγου μου, συνολικής αξίας 12.000 ευρώ, φοβούμενος μήπως χαθούν τα χρήματα. Οκτώ μήνες μετά και δεν έχουμε πάρει πίσω ούτε μισό ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στον κλάδο ζωής, ο κ. Παπαθανασίου έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες όπως υποστηρίζει αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος τους. Είπε επίσης ότι θα πληρώνονται κανονικά, όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους εργαζομένους της Ασπίς, οι οποίοι του κατήγγειλαν ότι έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι (περίπου 1.000 και στις πέντε εταιρείες που έκλεισαν) με βάση τον νέο νόμο έχουν προτεραιότητα αποζημίωσης κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης, για να ακολουθήσουν οι πιστωτές και τέλος οι πελάτες της εταιρείας. Στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι εργαζόμενοι και έχαναν τη δουλειά τους και δεν έπαιρναν αποζημίωση.

ΤΟ ΘΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ...ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΣ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: