Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2009

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ...ΕΔΩΣΑΝ 21ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 150ΕΚ.ΕΥΡΩ...!!!ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!!

Σε απευθείας αναθέσεις έργων ύψους 150 εκατ. ευρώ προχώρησε μέσα στον Σεπτέμβριο η διοίκηση της Εγνατίας, σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που επιβεβαιώνει πρόσφατα δημοσιεύματα της Ελευθεροτυπιας.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, όπως και για τις ραγδαίες εξελίξεις στο «ναυάγιο» της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, με την κοινοπραξία και τις τράπεζες να ζητούν αποζημίωση από το Δημόσιο, δηλαδή τους φορολογούμενους, της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΑΤΕ κάνει λόγο για αναθέσεις 21 έργων που γίνονται ύστερα από πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εταιρειών και διαπραγματεύσεις που ακολουθούν. Αφορούν εργασίες ολοκλήρωσης του -κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ- «έτοιμου» οδικού άξονα της Εγνατίας, όπως κατασκευή γεφυρών, κόμβων, παράπλευρου δικτύου, συνδέσεων με το τοπικό δίκτυο, εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων, ακόμη και ανακατασκευή της νέας ασφαλτόστρωσης! Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης και σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών. Κατά τον άγραφο κανόνα, σε προεκλογική περίοδο δεν ανατίθενται έργα και μάλιστα με «κλειστές» διαδικασίες, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες. Οπως είχε αποκαλύψει η «Ε», πρόκειται για έργα με προϋπολογισμό-ταρίφα 5,95 εκατ. ευρώ το καθένα, ώστε να μην εμπίπτουν στο όριο των 6 εκατ. ευρώ που με βάση τις κοινοτικές οδηγίες επιβάλλεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

«Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και πλήττει το σύνολο του κατασκευαστικού κόσμου», τονίζει σε δήλωσή του ο Γ. Βλάχος, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, που θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι η διαγωνιστική διαδικασία.

ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ!!!!

Αρνητικές εξελίξεις είχαμε και στο θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, όπου χθες έληξε η δίμηνη προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Στις 28 Ιουλίου οι ανάδοχοι και οι τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου είχαν καταγγείλει τη σύμβαση, με το επιχείρημα ότι το Δημόσιο δεν έχει διαθέσει τους προβλεπόμενους χώρους ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευές. Με βάση τη σύμβαση, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έπρεπε να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του μέσα σε 60 ημέρες, κάτι που δεν έγινε. Το επόμενο βήμα είναι το κοινοπρακτικό σχήμα να διεκδικεί ως αποζημίωση, σύμφωνα πάντα με τη σύμβαση του έργου, της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΜΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: