Κυριακή, Σεπτεμβρίου 27, 2009

ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΦΩΤΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ...

ΕΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ...ΤΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ Η ΚΟΜΙΣΟΝ...ΜΕΧΡΙ Η ΟΙΚΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ!!!

Το υπέρογκο χρέος των χωρών-μελών της Ε.Ε. βάζει δυναμίτη στα θεμέλια του Συμφώνου Σταθερότητας (Σ.Σ.).
Μπροστά στο φόβο περαιτέρω αποσταθεροποίησης του ευρωσυστήματος η Κομισιόν ετοιμάζει έγγραφο-φωτιά με το οποίο θα ζητά δέσμευση των χωρών-μελών (ιδιαίτερα αυτών που έχουν υψηλό χρέος) να αρχίσουν το δημοσιονομικό συμμάζεμα πολύ γρήγορα. Το συγκεκριμένο έγγραφο θα κατατεθεί από τον αρμόδιο επίτροπο Χ. Αλμούνια στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. (Eurogroup-ECOFIN) που θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνουν σαφή επιδείνωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος στις 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., που σε συνδυασμό με τη σοβαρή ύφεση οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση στο πλαίσιο του Συμφώνου δεν θα είναι δυνατή πριν από το 2013».
«Η προοπτική αυτή (κλονισμού του Σ.Σ.) συνδυάζεται και με το ενδεχόμενο νέας αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, με την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων και με δεδομένη την περιορισμένη ρευστότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει ότι «δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι χώρες-μέλη να μην μπορούν πλέον να ελέγξουν την αύξηση του χρέους τους. Από το 2011 και μετά απαιτούνται -σε διαφορετικό βαθμό για την κάθε χώρα- μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας ώστε να αντιστραφεί η σχέση χρέους/ΑΕΠ».
Ετσι, η Κομισιόν θα ζητήσει από τις προβληματικές χώρες που παρουσιάζουν τις ανισορροπίες που περιγράφει το Σύμφωνο να ξεκινήσουν «σοβαρή εξυγίανση, νωρίτερα από τις άλλες». Ανάμεσα σ' αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο το περιβάλλον Αλμούνια διοχέτευε την περασμένη εβδομάδα την πληροφορία ότι θα πιέσει ώστε ο χρόνος παράτασης που θα λάβει η Ελλάδα να μην υπερβεί τον ένα χρόνο και να συνοδεύεται από σκληρούς όρους.

Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει ότι η επίσπευση των δημοσιονομικών προσπαθειών από τις συγκεκριμένες χώρες «θα αρχίσει ανεξάρτητα από την ανάκαμψη των οικονομιών τους, οι οποίες μπορεί να είναι αδύναμες για αρκετό χρονικό διάστημα». Αυτή η εξέλιξη αφαιρεί ένα σημαντικό διαπραγματευτικό ατού από τη χώρα μας, που βρίσκεται σε ύφεση.
Καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ (στη Σουηδία θα βρίσκονται και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ε.Ε.) θα ζητήσει δέσμευση από τις χώρες-μέλη να υποβάλουν έως τα τέλη Νοεμβρίου το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση και την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Μάλιστα, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Φραγκφούρτη θα απαιτήσουν «οποιαδήποτε απρόσμενα έσοδα έρθουν στα ταμεία φέτος, αλλά και την επόμενη χρονιά να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους».
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος προσθέτει ότι «στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα να αλλάξει ο μεσοπρόθεσμος στόχος αναπροσαρμογής του Σ.Σ. και να αυξηθεί στο 1% από 0,5% που είναι σήμερα». Δηλαδή, σε περιόδους σταθεροποίησης οι χώρες-μέλη να είναι υποχρεωμένες να μειώνουν το έλλειμμα κατά 1% ετησίως και όχι κατά 0,5% του ΑΕΠ, όπως ισχύει σήμερα.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: