Κυριακή, Σεπτεμβρίου 20, 2009

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΝ...

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΜΜΕ,ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ...

Ακόμη και στην πλέον ακραία έκφραση απογοήτευσης, την αυτοκτονία, οδηγούνται χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι απολύσεις, οι συχνές αλλαγές εργασίας ή ακόμη και οι συχνές... αλλοπρόσαλλες αναδιαρθρώσεις στην ίδια την επιχείρηση προξενούν έντονα ψυχολογικά προβλήματα σε αρκετούς ανθρώπους. Το 23ο κρούσμα αυτοκτονίας στον γαλλικό κολοσσό France Telecom κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών αποτελεί μία απλή ένδειξη των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει η χρηματοπιστωτική κρίση στην καθημερινή μας ζωή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια που αυτή προκαλεί μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες είθισται να εμφανίζονται πιο συχνά σε ανέργους από ό,τι σε εργαζομένους.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του London School of Hygiene and Tropical Medicine, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στους «Financial Times» και η οποία κατέγραψε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους αριθμούς της θνησιμότητας σε 26 χώρες της Ευρώπης από το 1970 έως και το 2007, προκύπτει ότι μία αύξηση της ανεργίας της τάξης του 3% μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο 4% των αυτοκτονιών και 6% των δολοφονιών, ενώ ο αλκοολισμός δύναται να αυξηθεί κατά 28%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η στήριξη των ανέργων από την κρατική μηχανή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία τους. Εάν οι κοινωνικές δαπάνες στον ενεργό προς εργασία πληθυσμό αυξηθούν κατά 135 ευρώ (190 δολάρια) ανά άτομο σε ετήσια βάση, τότε ο αριθμός των αυτοκτονιών δεν θα ανέβει, ακόμα και αν αυξηθεί η ανεργία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία και τη Γαλλία, με τους κατοίκους της Μεσογείου (Ελληνες, Ιταλούς, Ισπανούς) να αντιδρούν πιο... ψύχραιμα, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι ανακοινωθείσες αυτοκτονίες (οι οποίες έγιναν στον χώρο εργασίας) αυξήθηκαν το 2008 σε ποσοστό 28% συγκριτικά με το 2007 φθάνοντας τις 251 που είναι το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
«Υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ της ανεργίας και των αυτοκτονιών», σημειώνει η διευθύντρια Υγείας του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Πρόληψη Αυτοκτονιών Πόλα Κλέιτον, η οποία προσθέτει ότι οι κλήσεις στις λεγόμενες «γραμμές αυτοκτονίας» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

Η Εθνική Γραμμή Πρόληψης των Αυτοκτονιών δέχθηκε 545.000 κλήσεις το 2008, οι οποίες ήταν αυξημένες σε ποσοστό 36% από το 2007. Οι περισσότερες από αυτές τις κλήσεις προέρχονταν από ανθρώπους που εξέφραζαν ανησυχίες για το μέλλον της δουλειάς τους, αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, απώλειες από ασφαλιστικά προγράμματα, ή περικοπές στα προγράμματα Δημόσιας Υγείας.

Στην Ιρλανδία, η οποία αντιμετωπίζει -μαζί με την Ισπανία- τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας, τυπώθηκαν περισσότερα από 100 χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια για την ψυχική υγεία, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι αυτοκτονίες ανθρώπων που έμειναν άνεργοι ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονούν κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη χώρα είναι μεγαλύτερος από τα θύματα των τροχαίων. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, η ανεργία έχει αυξήσει κατά 70% τον κίνδυνο αυτοκτονιών, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου.
Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Τζάστιν Μπρόφι, πρόεδρος του Κολεγίου Ψυχιατρικής, «τα χρέη έχουν αυξηθεί ραγδαία και αυτό, σε συνδυασμό με την ανεργία, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονίες».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών παρουσιάζονται σε Ιαπωνία, Νότιο Κορέα , Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Κοντά στον μέσο όρο κινούνται Κίνα, Σουηδία, Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία, ΗΠΑ και Σιγκαπού­ρη. Πολύ χαμηλά ποσοστά εμφανίζουν η Ισπανία (7,8 ανά 100.000 άτομα ετησίως), η Ιταλία (7,1 άτομα), το Μεξικό (4,1 άτομα), η Ελλάδα (3,5 άτομα), η Τουρκία (2,3 άτομα).

Στην Ιαπωνία, οι αυτοκτονίες ξεπερνούν πλέον τις 100 σε μηνιαία βάση, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, οι αυτοκτονίες εμφανίζουν αύξηση σε ποσοστό 6% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Ο Γιασουγιούκι Σιμίζου, επικεφαλής της οργάνωσης Lifelink, υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα είναι πως θεωρείται πια αναμενόμενο οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους να αυτοκτονούν.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν τους ανέργους να μένουν ζωντανοί». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αυτοκτονία αποτελεί μάστιγα για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου καθώς κάθε χρόνο περισσότεροι από 30.000 Γιαπωνέζοι δίνουν τέλος στη ζωή τους.

Στο Χονγκ Κονγκ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και παρατηρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνίες, άγχος και κατάθλιψη. Ο Πολ Γιπ, διευθυντής του Κέντρου Jockey Club για την Ερευνα και την Πρόληψη των Αυτοκτονιών στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «αν οι άνθρωποι αρχίσουν να χάνουν τη δουλειά τους και αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό. Οι άνεργοι έχουν 6 με 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν».
Τα ποσοστά των αυτοκτονιών στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 50%, σε σχέση με 12 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους που ήταν η αναλογία το 1997 όταν η Ασία επλήγη από οικονομική κρίση, ενώ ανάλογα ήταν τα ποσοστά (18 ανά 100.000 κατοίκους) το 2003 όταν ξέσπασε η επιδημία του SARS.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εγκατέστησε ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση για εκείνους που εμφανίζουν «συναισθηματικής φύσης και οικογενειακά προβλήματα».
Στα τηλέφωνα απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί και όπου χρειάζεται επεμβαίνει και συμβουλευτικός ψυχολόγος.

ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...

Διαβαστε μερικες περιπτωσεις αυτοκτονιων συνανθρωπων μας που εγιναν στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια εξαιτιας της ανεργιας και οικονομικων αδιεξοδων...

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2009


ethnos

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενα πραμμα θα σας πω μονο οτι πισω απο ολα αυτα οικονομικες κρισεις,ανεργιες,πτωση ψυχολογιας που μας θελουν μονιμα απελπισμενος και τα λοιπα κριβεται η ΚΟΛΟΓ...ΜΕΝΗ ΜΑΣΣΟΝΙΑ!αυτοι ολοι τι κανανε?μαθανε πως σκεφτομασται,οτι δεν κανουμε επενδισεις(ελα μωρε...ωχ!!μας φτανουν και αυτα να ζισουμε!)και αυτο που θελανε να πετιχουν το πετιχαν δηλαδη σου λενε το Α ΚΑΙ Ω ποιο ειναι σε ολους?το χρημα!αρα αμα κανω κουμαντο αυτο=ελεγχω και κανονιζο τα παντα!αρα το χρημα πλεον παει σε λιγους-μετρημενουσ αρα σε κανω οτι θελω και χαμπαρι δεν περνεις!βαλτε τα μυαλια σας να δουλεψουν απο εκει και περα...