Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28, 2009

ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΘΑ ΘΡΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ...

«Το ΝΑΤΟ θα μείνει στο Αφγανιστάν για όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας» αναμένεται να πει στην σημερινή του πρώτη ομιλία στο συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούνσεν, σύμφωνα με σημεία της ομιλίας του που ήρθαν στην κατοχή διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπεραμύνεται της συμμετοχής των ευρωπαίων και καναδών εταίρων των ΗΠΑ στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν και τονίζει ότι καμιά χώρα δεν απέσυρε τους στρατιώτες της παρά το βαρύ τίμημα που πληρώνει σε μια επιχείρηση, που χαρακτηρίζεται από όλο και περισσότερους ως "αμφισβητούμενη".

Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας αναμένεται να υπενθυμίσει ότι "35.000 στρατιώτες, όχι Αμερικανοί, μετέχουν σε αυτή την αποστολή", δηλαδή το 40% των στρατευμάτων και ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται".
"Δεκαέξι χώρες αύξησαν τις δυνάμεις τους. Κανείς δεν αποσύρθηκε", αναμένεται να πει ο Ρασμούνσεν και, όπως έγινε γνωστό, στην ομιλία του επισημαίνει ότι οι σύμμαχοι δεν εγκαταλείπουν τη μάχη.
"Δεκατέσσερις χώρες έχουν στείλει δυνάμεις στο νότο, δίπλα στους αμερικανούς στρατιώτες. Είκοσι έχασαν στρατιώτες τους στα πεδία των μαχών και ορισμένες υπέστησαν βαριές απώλειες... Κάθε Τετάρτη στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις χώρες που έχασαν στρατιώτες τους. Και αυτό γίνεται κάθε εβδομάδα, ανεξαιρέτως, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Δεν θα δεχτώ κανέναν που θα πει ότι οι Ευρωπαίοι και οι Καναδοί δεν πληρώνουν το τίμημα για να πετύχουμε στο Αφγανιστάν, γιατί αυτό είναι λάθος", τονίζει ο Ρασμούνσεν στην ομιλία του.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχασε την Κυριακή τέσσερις στρατιώτες ενώ πέντε τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης. Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 35 τον αριθμό των γάλλων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την άφιξη των γαλλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 2001.
Επίσης το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Κυριακή το θάνατο ενός βρετανού και δύο αμερικανών και στρατιωτών.
Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην ομιλία του προειδοποιεί τους αμερικανούς συνομιλητές του να αποφεύγουν επιχειρήματα όπως ότι "οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν τη μάχη", γιατί έτσι όπως χαρακτηριστικά είπε "οι Ευρωπαίοι και οι Καναδοί θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες και να συναινούν σε αυτές τις θυσίες".

Ο Ράσμουσεν παραδέχεται ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι δύσκολη και επισήμανε την ανάγκη συλλογικής δουλειάς όλων των μερών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποστολής.
"Το ΝΑΤΟ θα μείνει στο Αφγανιστάν όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας", τονίζει ο Ρασμούνσεν, ωστόσο επισημαίνει πως κανείς δεν εγγυάται ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν και τάσσεται υπέρ μιας αλλαγής.
Εκτός του ότι εκτιμά πως είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, τονίζει και την ανάγκη για μεταστροφή της κοινής γνώμης.
"Η στήριξη της κοινής γνώμης σε αυτή την αποστολή μειώνεται όλο και περισσότερο γιατί οι απώλειες στους στρατιώτες αυξάνονται, γιατί αμφιβολίες διατυπώθηκαν όσον αφορά τις εκλογές και κυρίως γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι δεν θα καταλήξουμε πουθενά", σχολιάζει ο Ρασμούνσεν και προσθέτει ότι "οι συμπατριώτες μας και οι Αφγανοί θέλουν να δουν την άκρη του τούνελ. Θέλουν να δουν την αρχή μιας μετάβασης που σημαίνει ότι οι Αφγανοί πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των επαρχιών, μίας προς μίας, με στήριξη των διεθνών δυνάμεων".

Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, φέρεται ότι θα αναφέρει στην ομιλία του ο Ρασμούνσεν, οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι καλύτερα εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και μεγαλύτερες σε μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερο εξοπλισμό και περισσότερη εκπαίδευση, γιατί προς το παρόν
(οι αφγανικές δυνάμεις) δεν είναι έτοιμες".

Κατά τον Ρασμούνσεν αυτή είναι και η πρόκληση της συνόδου για το Αφγανιστάν που θα διεξαχθεί στο τέλος του έτους.

Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούνσεν προειδοποιεί πως "αν δεν πετύχουμε, το Αφγανιστάν θα παραμείνει μια βάση για τους τρομοκράτες. Το Πακιστάν, χώρα με πυρηνικά, θα αποσταθεροποιηθεί και ο εξτρεμισμός θα εξαπλωθεί γρήγορα στην κεντρική Ασία και μετά στην Ευρώπη".
Η ομιλία του Ρασμούνσεν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος).

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ..ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: